Se spune despre dragoste, generozitate si bunavointa ca se invata acasa, in sanul familiei. Alaturi de acestea, tot acasa se invata si alte calitati precum compasiunea, respectul si, cel mai important, increderea in fortele proprii.
Expusi la critici si batjocuri chiar si din partea altor copii de aceeasi varsta, copiii din ziua de azi au insa o stima de sine destul de scazuta. Fenomenul de bullying contribuie, la randul sau, la aceasta, precum si standardele setate uneori de adultii din jurul lor.
In timp ce, in calitate de parinte, nu poti controla tot ce se intampla la gradinita sau la scoala si nu poti nici sa impiedici copiii sa se informeze din anumite surse media care le-ar putea dauna in acest sens, ai controlul total asupra mediului de acasa, din familie si poti lucra constant pentru a-l imbunatati si pentru a-l transforma intr-un spatiu sigur si protector care sa il ajute pe copilul tau sa devina mai increzator in sine si sa-si doreasca, la randul sau, sa-i ajute pe cei din jur sa-si recastige respectul de sine.
Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos in aceasta misiune care poate deveni coplesitoare uneori!
Lauda-l si ofera-i incurajari
In vreme ce criticile aspre il pot face pe copilul tau sa aiba indoieli cu privire la propria valoare, laudele il ajuta sa isi construiasca stima de sine. Moderatia nu este insa o optiune in acest sens, ci singura cale prin care iti poti eficientiza eforturile, deoarece excesul de laude i-ar putea fi, de asemenea daunator.
Abundenta acestora l-ar putea determina sa-si construiasca un ego foarte puternic, un ego care ar putea sa-l faca sa se poarte urat cu cei din jur si sa considere ca i se cuvine totul.
Solutia de mijloc este sa iti incurajezi copilul ori de cate ori are nevoie si sa il lauzi atunci cand face lucruri bune, dar totodata sa inveti si sa il critici constructiv atunci cand are nevoie de asta, fara a-l jigni si fara a-l face sa se simta neputincios sau incapabil.
Ofera-i afectiune
O imbratisare sau cateva cuvinte frumoase pot face enorm de multe pentru constuirea increderii in sine a unui copil. Afectiunea nu ii arata doar ca iti pasa de el si de ceea ce se intampla cu el, dar il ajuta si sa se simta confortabil sa-si impartaseasca, la randul sau, emotiile si sentimentele. Odata ce va invata asta, va reusi sa treaca mai facil peste problemele pe care le intampina si sa exteriorizeze ceea ce simte, eliberandu-se astfel de stres si de frustrari.
Elimina negativitatea din viata voastra
Este usor sa zici asta sau sa ti-o propui, insa atunci cand vine vorba de implementat lucrurile devin mai dificile si mai putin realiste. E imposibil ca o persoana sa nu aiba momente in care se simte trista, iar acest lucru este valabil si pentru tine si pentru ceilalti membri ai familiei.
In plus, cu totii avem nevoie sa ne exprimam sentimentele, tocmai pentru a ne elibera de cele negative. Eliminarea negativitatii nu are nici o legatura cu suprimarea sentimentelor si a emotiilor, ci cu felul in care ne exprimam in momentele grele.
De aceea, o idee buna ar fi sa aplici cenzura pentru anumite cuvinte pe care le folositi atunci cand faceti asta. Cuvinte precum "prost", "urat" sau "gras" pot fi interzise prin crearea unui set strict de reguli pentru acasa.
Acest lucru nu il va feri pe copilul tau sa le auda in continuare pe strada sau la scoala, insa daca nu sunt folosite si acasa vor capata o conotatie si o notorietate nedorita si il vor invata sa le evite, la randul sau. In plus, este o solutie perfecta pentru a-i conferi senzatia de siguranta si de protectie in sanul familiei.
Fii un model pentru copilul tau
"Fa ce zice popa, nu ce face popa" nu ar trebui sa descrie felul in care se petrec lucrurile in familia voastra. Este foarte important pentru copilul tau sa fii tu insati un model demn de urmat, care pune in practica toate ideile pe care le impune si lui.
Daca ii demonstrezi ca tu insati nu ai incredere in fortele proprii, este foarte posibil sa iti urmeze exemplul si sa fie lipsit de stima de sine, la randul sau.
Priveste aceasta provocare ca pe un exercitiu care te va ajuta si pe tine sa iti recastigi increderea in propriile forte si care ii va fi de folos si copilului tau pentru a si-o construi pe a lui.
Petrece-ti timpul alaturi de el
Toti parintii au nevoie si de timp pentru sine si pentru a face lucrurile care ii pasioneaza si pe care si le doresc, insa acest lucru nu trebuie folosit drept scuza pentru a-ti neglija copilul. Timpul petrecut alaturi de el este foarte important pentru construirea increderii sale in fortele proprii.
De aceea, este foarte important sa ii oferi zi de zi atentia ta, fara a te lasa distrasa sau intrerupta de altceva. Deconecteaza-te total atunci cand iti petreci timpul tau si ofera-i atentia ta activa, fara a te lasa intrerupta de treburile casnice, de telefon sau de emailurile de serviciu.
In acest fel, il vei face sa se simta important si sa isi sporeasca increderea si respectul de sine. Aplica aceasta tactica ori de cate ori iesiti la plimbare, cand va jucati sau cand cititi impreuna si il vei ajuta sa-si construiasca o imagine buna a propriei persoane, plina de incredere si de speranta.
Tu cum l-ai ajutat pe copilul tau sa isi construiasca o imagine de sine buna? Ce tactici ai aplicat? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
6 secrete ale cresterii unui copil sigur pe el
Dezvoltarea increderii in forte proprii la copii
Cum il ajuti pe copilul tau sa depaseasca grijile cu care se confrunta?
Activitati care cresc stima de sine a copilului
Cum dezvolti imaginea de sine la copilul mic
Imaginea negativa a copilului despre el insusi. Ce putem face?