Despre importanta jocurilor in viata copiilor s-a discutat foarte mult in ultimii ani. Psihologii atrag atentia asupra faptului ca jucariile si jocurile ii ajuta pe copii in dezvoltarea lor, ajutandu-i sa inteleaga lumea din jurul lor.
Copiii petrec foarte mult timp jucandu-se, iar pentru noi, parintii, este incantator sa-i privim in timp ce se afunda in lumea ludicului. Dar oare de ce unii copii prefera masinutele in timp ce altii prefera papusile?
De-a lungul timpului, mai multi psihologi au incercat sa raspunda la aceasta intrebare si, mai mult decat atat, sa determine daca jucariile copiilor nostri sunt alese de ei sau daca preferintele lor sunt mai mult impuse de societate.
Cum influentam jocul copiilor
Medicii si psihologii au stabilit deja ca jocul are un rol esential in dezvoltarea copilului, fie ca discutam despre o activitate care se desfasoara cu ajutorul unor accesorii, precum cele cu mingi, masinute sau papusi, fie ca nu necesita decat abilitati fizice, precum de-a v-ati ascunselea sau leapsa.
Joaca este mult mai importanta decat s-ar putea crede, iar o preferinta a copilului spre un anumit tip de joaca da indicii legate de felul in care percepe lumea.
Exista o multime de asemanari intre preferintele copiilor, insa in diferente dintre ele rezida si particularitatile de personalitate ale copilului.
Un copil nu se plictiseste niciodata in timp ce are o papusa la indemana, in vreme ce un altul este fascinat de jocurile cu mingea - astfel de diferente le-am observat cu totii la copiii pe care ii cunoastem.
Faptul ca unui copil ii place un anumit tip de joc ar putea spune mai multe despre el si despre viitorul lui ca adult decat ne-am putea imagina.
In anii '70, psihologul Phyllis Katz a coordonat un experiment prin care dorea sa observe cum influenteaza adultii joaca. Experimentul s-a numit "Baby X" si a reusit sa ne arate ca preferintele micutilor sunt de multe ori impuse de adulti.
Iata in ce consta experimentul: Intr-o camera erau asezate trei jucarii: o minge de fotbal mica, o papusa si o jucarie care nu se adresa in mod special fetitelor sau baieteilor. A imbracat un copil de 3 luni intr-o salopeta galbena si a adus in camera, pe rand, cativa adulti.
Catorva dintre adulti li s-a spus anterior ca bebelusul este o fetita pe nume Mary, in timp ce altora li s-a spus ca este un baietel pe care il cheama Johnny. Deloc surprinzator, adultii care credeau ca au de-a face cu o fetita i-au oferit bebelusului papusa, in timp ce adultii carora li s-a spus ca este un baietel i-au oferit mingea.
Experimentul a fost repetat dupa alti 10 ani si rezultatele au fost aceleasi. Discutia pe care a nascut-o a fost legata de stereotipurile de gen dupa care ne crestem copiii si influenta pe care o avem asupra copiilor doar prin simpla alegere a unor jucarii.
Unele cercetari arata ca preferinta spre anumite jocuri este genetica. Practic, unii copii adora din nastere sa se joace cu masinutele in timp ce altii, cu papusile. Exista asadar si o influenta a sexului asupra preferintelor, insa cata vreme copilul vede in jurul sau jocuri adresate ambelor sexe, nu doar ca ar putea sa-i starneasca interesul chiar si cele care nu i se adreseaza neaparat lui, insa chiar ar putea avea de castigat de pe urma lor.
Un exemplu concludent in acest caz este faptul ca fetitele se joaca adesea cu papusi in forma unor bebelusi, au biberoane pentru ei si ii plimba in carucior. Aceste jucarii o pregatesc pentru rolul de mama pe care il va avea intr-o zi.
Insa ingrijirea unui copil nu tine numai de mama, ci si de tata, asa incat este firesc sa ne intrebam daca nu cumva micutul ar putea sa invete si el lucruri folositoare daca are jucarii de acest fel.
Copilul prefera doar jucariile adresate sexului opus. Ne ingrijoram?
Jucariile nu sunt doar o modalitate de a-i tine pe copii ocupati, ci pot contura anumite abilitati ale copiilor, dar si anumite preferinte ale acestora odata ce cresc.
Daca atunci cand o fetita cere doar masinute, tractorase si pistoale, parintii privesc cu amuzament tendita ei de a fi "baietoasa", cand un baietel spune ca isi doreste o papusa sau o bucatarie de jucarie parintii brusc devin ingrijorati de aceaste inclinatii ale micutului lor.
Intrebarea cea mai importanta pe care ar trebui sa si-o puna parintii ingrijorati in acest caz este daca baietelul nu ar putea avea de castigat avand abilitati de bucatar, pentru ca a cerut o bucatarie, sau de artist, daca a cerut o papusa.
Daca iti doresti sa ii faci cunostinta copilului tau si cu alte tipuri de jucarii, cheia este diversitate. Avand la dispozitie jocuri adresate ambelor sexe el isi va putea manifesta interesul fara sa fie neaparat influentat de adulti.
Nu ar trebui sa uitam nici de faptul ca exista o multime de jocuri care nu sunt doar pentru fetite sau doar pentru baieti. Cuburile, puzzle-urile, board-game-urile, jocurile cu animale, litere si cifre sunt educative, sunt si pentru baieti si pentru fetite, si sunt in acelasi timp si foarte distractive.
Copilul tau ce fel de jucarii prefera? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!