Mic ghid de supravietuire pentru parintii de toddleri

/ / Modificat: 2017-12-26
Mic ghid de supravietuire pentru parintii de toddleri

Iti amintesti cand abia nascusesi si toti iti spuneau sa te bucuri de perioada asta linistita si usoara, caci greul abia urmeaza sa vina? Atunci radeai in sine ta, ti se parea dificil sa ghicesti ce il supara pe micutul tau pentru ca nu stia sa vorbeasca, sau sa intuiesti ce isi doreste, si abia asteptai sa creasca, "sa te intelegi cu el"… Ei, acum ca a ajuns la varsta de doi ani, parca le cam dai dreptate celorlalti, nu?

Sfaturi de supravietuire cu un toddler

Copiii au nevoie de activitati in aer liber

Copiii au multa energie si uneori iti pare ca te storc de a ta si bateriile lor inca nu dau semne de descarcare. Incearca sa ii oferi celui mic cat mai multe activitati in aer liber, atunci cand vremea iti permite.

Sunt atat de multe lucruri in mediul inconjurator noi pentru el, care sa ii atraga atentia si pe care sa le invete, incat iti va fi mult mai usor sa il tii ocupat decat in casa. Daca ai si un animal de companie, cu atat mai bine! Vor explora impreuna exteriorul si iti vei putea trage sufletul pret de cateva minute.

Placerile culinare ale copilului pot fi uneori bizare, cel putin

Cu cat te obisnuiesti mai repede cu gandul asta, cu atat mai putine griji iti vei face referitor la mancarea pe care o consuma cel mic sau modul in care o combina.

Desi incerci sa ii oferi alternative cat mai sanatoase si combinatii cat mai gustoase, cel mic va avea si perioade in care va accepta doar anumite alimente, si acelea in cantitati nu tocmai mari. Nu te speria, va supravietui, chiar daca mananca trei zile la rand doar iaurt, sau daca accepta doar biscuiti si nimic altceva.

Daca saptamana trecuta branza era alimentul lui preferat si azi nici nu s-a atins de ea, nu te impacienta, cel mic isi schimba gusturile si preferintele de la o zi la alta. Inarmeaza-te cu rabdare, incearca sa ii oferi alimente cat mai sanatoase si permite-i uneori sa fie propriul lui stapan.

Invata sa imbratisezi dezordinea, nu este un capat de tara

Candva casa ta era curata si mereu gaseai un lucru in locul in care stiai ca l-ai lasat. Lucrurile s-au schimbat cumva de cand a venit pe lume cel mic, nu-i asa? Nu-i nimic! Si ce daca jucariile par sa fie peste tot desi abia ai terminat de strans, sau daca peretii sunt pictati dintr-un capat in altul? Este o perioada de auto-cunoastere foarte importanta pentru copilul tau, in care explorarea atrage dupa sine intelegerea mersului lucrurilor in lume.

Daca asta aduce cu sine ceva mai multa dezordine, nu pare un pret prea mare de platit, nu? Incearca sa il responsabilizezi de mic si sa te ajute la curatenie, asta nu inseamna ca va face mai putina dezordine maine ce-i drept, dar macar va invata ca asa cum sunt scoase toate in mijlocul casei, trebuie puse si la loc.

Securizeaza casa in perioada aceasta

Nu, nu! Nu ne referim la alarme si sisteme de monitorizare, ci la banalele sisteme de prindere pentru dulapuri, coltare din silicon, securizatoare pentru prize, si bineinteles sistemul de prindere de siguranta pentru capacul de la wc (asa-i ca in perioada asta prea multe lucruri ajung pe fundul wc-ului? parca asta este placerea lor cea mai mare!). Pentru ca mai sus vorbeam despre perioada de explorare, este mai bine sa fi precaut decat sa iti para rau apoi.

Curiozitatea ii impinge sa faca multe lucruri, faptul ca ai casa securizata pentru copil si nu are acces peste tot nu ii va afecta dezvoltarea, doar iti va da liniste si siguranta ca ai prevenit anumite situatii care se pot dovedi chiar periculoase pentru cel mic.

Ca parinte, tu ii conturezi realitatea

Copiii cred tot ceea ce le spunem. Daca uneori te gandesti sa il pacalesti pentru a amana ceva, nu este de condamnat. Insa nu face asta prea des, copilul are nevoie sa aiba incredere in tine si in ceea ce ii spui, doar asa va invata sa spuna lucrurilor pe nume, sa nu se ascunda si sa nu incerce sa pacaleasca oamenii din jurul lui.

Comunicarea este de baza intotdeauna, insa in perioada asta in care ei se dezvolta din toate punctele de vedere este cu adevarat vitala, ai rabdare sa ii povestesti despre lucrurile din jur, despre sentimentele ce ii incearca, cu cat esti mai onesta cu atat cel mic isi va face o parere mai apropiata de realitate despre toate.

Nu il compara cu alti copii si nu astepta prea multe de la el

Putina comparatie nu a facut rau nimanui, ai fi tentata sa spui. Dar fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si niciun copil nu seamana cu un altul. Cata vreme pornesti la drum cu acest gand, esti ca si salvata de impulsul de a compara. Cu totii parcurg aceleasi etape, dar fiecare la timpul si in modul lui, nu exista un tabel bine pus la punct pentru a bifa toate etapele, aplicabil tuturor copiilor, ci mai degraba tabele care sa te ghideze si care sa te pregateasca pentru ce va urma.

Daca iti setezi asteptarile prea sus, fara sa tii cont de varsta si de capabilitatile copilului, doar pentru ca ai citit undeva ca asa s-a intamplat la altii, risti sa te frustrezi sau sa te ingrijorezi fara motiv. Accepta-i si cunoaste-i ritmul si bucura-te de fiecare moment, dar mai ales de fiecare realizare, la orice varsta apare ea.

Imprieteneste-te cu ceilalti parinti

Oamenii sunt fiinte sociale, prin natura lor. Iti va face bine sa comunici cu oameni care trec prin aceleasi experiente ca si tine, odata cu tine. Cu siguranta la locul de joaca sau in parc vei gasi parinti cu care odata ce intri in vorba, sa constati ca sunteti pe aceeasi lungime de unda, trebuie doar sa fii deschisa.

E lucru stiut ca in toata perioada in care te ocupi de cresterea copilului iti este dor sa socializezi cu persoane de varsta ta, care au aceleasi preferinte ca si tine, sa poti schimba o vorba cu un adult care sa nu implice neaparat povesti despre cel mic. Plus ca traind aceleasi lucruri ca si tine, vor da dovada de intelegere daca vei anula planurile cu 5 minute inainte sau daca intarzii ceva mai mult de sfertul de ora academic, imprevizibilul le guverneaza si lor viata de cand au aparut copiii.

Pui capul pe perna epuizata la sfarsitul zilei, dupa ce ai incercat sa tii pasul cu copilul si cu toate activitatile din timpul zilei, intrebandu-te daca vei mai supravietui unei zile de genul. Fii pe pace, maine o vei lua de la capat cu forte proaspete, daca vei incerca sa iei copilul si starile lui ca atare, sa fii impacata ca incerci sa faci cum crezi mai bine de cuviinta, si te vei inarma cu rabdare, cu siguranta vei supravietui nu doar zilei de maine ci si urmatoarelor din aceasta perioada frumoasa, dar agitata.

Taguri Viata de mama Toddler Crestere copii Viata de parinte

Articole recomandate

Citeste si despre