Parinte de copil mic: cum sa te bucuri din plin de aceasta perioada

/ / Modificat: 2017-10-16
Parinte de copil mic: cum sa te bucuri din plin de aceasta perioada

Acel bebelus pe care il tineai deunazi in brate a inceput brusc sa mearga, sa vorbeasca si sa dea dovada de atitudine. S-a facut mare. Are stil. Te-a prins cu manutele lui mici si acum te joaca pe degete. Copiii mici sunt un vartej de distractie, dezordine, provocari si multa dragoste.

Primii ani din viata copilului tau reprezinta o perioada de tranzitie, in care acesta invata ca sunt momente in care trebuie sa stea separat de mama si de tata. Micutul realizeaza incet-incet ca are un loc al lui in lume, in timp ce parintii invata, la randul lor, cum sa se descurce cu cresterea unui copil.

Iata trei sfaturi simple, care te vor ajuta sa te bucuri din plin de primii ani din viata copilului tau:

1. Schimba-ti perceptia despre copii

Cresterea copiilor mici vine la pachet cu o multime de avertismente directe despre cat de "teribili" pot fi acestia. Unele persoane te vor sfatui, probabil, "sa pui piciorul in prag" si sa le arati cine este seful. Altii te vor avertizata ca pustii tai "vor incerca sa te manipuleze" si sa "preia controlul in casa". E ciudat, daca stai sa te gandesti: copiii sunt nevinovati, o binecuvantare pentru parinti. Cum e posibil sa se transforme in tirani de-a lungul primilor doi ani de viata?

Raspunsul este unul singur. Exista multe mesaje culturale toxice, care iti pot otravi creierul daca nu te opui. Aceste preconceptii rupte de realitate te fac sa-ti privesti copiii intr-o lumina negativa. Iar daca tu, ca parinte, ajungi sa crezi ca cei mici sunt niste manipulatori teribili, ei vor ajunge sa se comporte asa cum tu ii percepi.

Parintii care cad intr-o astfel de capcana ajung sa-si considere copiii drept nelegiuiti care trebuie pusi la punct. Aceasta perceptie distorsionata a imaginii propriilor copii ii fac pe adulti sa-si schimbe modul de comportament fata de cei mici. Ei se pot simti tratati cu lipsa de respect, atunci cand copiii fac nazuri. In realitate, cei mici nu incearca decat sa-si satisfaca nevoile primare.

Alegand sa respingi aceste mesaje negative si sa-ti vezi copiii intr-o lumina pozitiva, te vei bucura mai mult de prezenta lor, le vei raspunde mai bine, iar legatura voastra se va intari. Si nu uita: perceptia ta formeaza realitatea in care traiesti. Alege sa traiesti intr-o realitate pozitiva.

2. Invata cum functioneaza creierului copiilor

Creierul unui copil mic este si el mic. Are multe de analizat, iar cortexul prefrontal, responsabil cu gandirea logica, controlul impulsurilor, formarea strategiilor si a planificarii, nu s-a dezvoltat inca.

In al doilea rand, copiii mici nu sunt obraznici. Au doar nevoi. Ei se afla pe aceasta planeta de doar cateva luni. Au inca atat de multe de invatat! Si vor invata, pe masura ce vor creste. Crede in capacitatea de invatare a copiilor tai si ghideaza-i cu blandete.

Nu in ultimul rand, copiii mici ajung sa creada despre ei insisi ceea ce crezi tu despre ei. Daca te aud in permanenta spunand ca sunt obraznici, aceste vorbe se vor strecura in sinea lor, facandu-i se se comporte obraznic. Daca vrei sa se poarte frumos, vorbeste frumos despre ei, cu ei.

Un ultim sfat: ramai conectata. Continua sa construiesti o relatie pozitiva, pentru a forma un copil echilibrat. Aminteste-ti ca nimeni nu este perfect. Copilul tau nu are nevoie sa fie perfect. El are nevoie doar de iubirea ta neclintita si indrumare blanda.

3. Ai rabdare

Comportamentele infantile sunt catalogate, de multe ori, drept obiceiuri evervante. Pe masura ce copilul mic invata sa foloseasca toaleta, sa-si controleze reactiile si sa renunte sa se smiorcaie, va comunica si va dormi mai bine, va invata sa imparta lucruri si sa impartaseasca ganduri. Toate aceste abilitati sunt deprinse in cadrul procesului normal de crestere si dezvoltare, pe masura ce creierul evolueaza. Sustine dezvoltarea armonioasa a copilului tau, oferindu-i exemple pozitive de comportament.

Este adevarat ca dupa o zi grea, laptele varsat pe masa sau o jucarie aruncata pe podea te pot enerva mai mult decat este normal. Promovand pacea in mijlocul haosului, te vei bucura mai mult de acesti ani frumosi, care nu se mai intorc niciodata.

Taguri Viata de mama Relatia parinte copil Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre