Finlanda este cunoscuta ca fiind cea mai fericita tara din lume. Aici, copiilor le este insuflata autonomia inca de la o varsta foarte frageda, ca pilon fundamental pentru a atinge aceasta fericire. Finlandezii au cultivat si incurajat independenta copiilor, nu doar acasa, ci in toate domeniile vietii lor si, cu siguranta, in educatie, domeniu in care tara este un pionier in lume.
Copiii merg singuri la scoala de la varsta de 7 ani, cand incep scoala primara, de preferinta pe jos, pentru ca toti locuiesc foarte aproape de scoala, cu autobuzul sau, daca nu pot din orice motiv, iau un taxi gratuit.
Aceasta lume, prea putin cunoscuta pentru restul europenilor, a fost dezvaluita de o profesoara de origine spaniola care preda la o scoala din Finlanda. Ana Conrado a impartasit experienta sa in Finlanda pe Tik Tok, unde a vorbit despre stilul de viata al copiilor din aceasta tara, care ar fi de neconceput in alte parti ale lumii.
Aceasta povesteste ca totul porneste de la premisa ca toti copiii locuiesc aproape de scoala. Prin urmare acestia pot si trebuie sa mearga singuri la scoala de la varsta de 7 ani. Acest lucru se face, in general, pe jos, iar in unele cazuri cu autobuzul, deoarece orarul acestora nu se potriveste cu orele standard de lucru ale unui adult. Iar in cazurile in care micutii nu pot merge pe jos sau cu atobuzul la socoala, acestia au asigurate taxiuri gratuite.
Copiii din Finlanda au un loc garantat la scoala din localitate, astfel incat colegii lor de scoala sunt, cel mai probabil si vecinii lor, pe care ii cunosc deja si impruna cu care se duc acasa dupa scoala sau cu care se joaca in parc dupa-amiaza.
Tara este foarte sigura si nu este nicio problema pentru ei sa mearga pe jos, cu bicicleta, cu autobuzul sau cu tramvaiul daca este necesar.
Ana explica faptul ca exista insa si exceptii, unde copiii pot intampina diferite probleme sau situatii care ii impiedica sa mearga singuri la scoala.
„De exemplu, locuiesti intr-o casa in padure si nu ai o scoala in apropiere. S-ar putea sa ai un fel de situatie familiala care te impiedica sa mergi la scoala, de exemplu, imagineaza-ti ca esti un parinte care are un ordin de restrictie impotriva celuilalt parinte si copilul nu poate merge singur. Sau, de exemplu, acesta este intr-un scaun cu rotile si, evident, un scaun cu rotile nu poate functiona pe acest teren (inzapezit)”, povesteste Ana.
In cazul in care locuiesc departe si nu pot lua autobuzul sau, din orice motiv, nu pot merge singuri, ei iau un taxi, care este, de asemenea, gratuit. Profesoara spune ca acestea sunt cazuri foarte specifice (trei sau patru in intreaga scoala) in care, din cauza unei situatii particulare, copilul nu poate merge pe jos sau nu poate calatori singur cu transportul public.
Finlanda, o tara care se gandeste la copii si acorda prioritate educatiei
In Finlanda, educatia se concentreaza in intregime pe cei care conteaza: copiii. Astfel, scolile sunt situate foarte aproape de casele elevilor, ceea ce face ca deplasarea pe jos sau cu bicicleta pana la scoala sa fie foarte usoara si sigura pentru elevii singuri. In plus, acestia au orare flexibile, dar mersul la scoala, pe cont propriu, nu interfereaza cu programul de lucru al parintilor.
Atunci cand nu pot merge singuri, municipalitatea in care locuiesc, care este responsabila de administrarea scolilor de baza, este, de asemenea, responsabila de organizarea si plata transportului pentru elevii care locuiesc la mai mult de cinci kilometri distanta de scoala.
Pentru ca toti copiii sa aiba parte de o educatie de calitate, reteaua de scoli se extinde in toata tara, ajungand pana in locuri foarte indepartate si, de asemenea, acorda prioritate claselor personalizate: exista un numar maxim de 24 de elevi pe clasa. Toate acestea fac din aceasta tara un pionierat in domeniul educatiei, cu doar mai putin de unu la suta dintre copii care nu reusesc sa termine invatamantul obligatoriu.
- Surse: bebesymas.com
- Foto: Pexels