Copiii pot fi galagiosi, plangaciosi, iar lista comportamentelor enervante poate continua. Poate ca suna un pic ciudat, insa uneori ignorarea copilului este raspunsul perfect al unui parinte la o astfel de situatie. Pentru ca exista momente cand orice reactie ar avea parintele, nu va face altceva decat sa incurajeze comportamentul copilului.
Uneori, copiii ii pot enerva chiar si pe cei mai calmi parinti, asa ca ignorarea unor comportamente ale micutilor ii ajuta pe parinti sa mai acumuleze o doza de calm. In plus, uneori comportamentele uracioase ale copilului au drept scop tocmai captarea atentiei parintelui. In momentul in care copilul va vedea ca il ignori, isi va da seama ca trebuie sa adopte un mod frumos de a se purta pentru a atrage atentia parintilor sai.
Nu ignora insa copilul cand stii si tu ca are motive reale de suparare, cand intr-adevar s-a intamplat ceva si comportamentul plangacios nu este doar o toana de-a lui.
Deci, cum ignori un copil?
In momentul in care copilul are un comportament enervant, pur si simplu te intorci cu spatele si iti cauti altceva de facut. In momentul in care vezi ca face un pas in spate si se poarta din nou normal, vorbeste din nou cu el. Prin acest comportament ii transmiti copilului ca nu o sa vorbesti cu el si nu o sa faci ceea ce iti cere atunci cand are un acces de furie.
In zilele urmatoare, ori de cate ori are un comportament nepotrivit, ignora-l. Nu este usor, pentru ca micutul poate sa reactioneze si mai urat decat de obicei, pentru ca vede ca niciunul dintre scancetele lui nu primeste raspuns. Ceea ce trebuie sa faci este sa ramai ferma pe pozitii, sa te inarmezi cu foarte multa rabdare, pentru ca o sa vina si momentul cand copilul se opreste si incepe sa se poarte bine. Abia atunci poti vorbi cu el. Un lucru de care sa tii cont este sa iti incurajezi copilul sa iti spuna care este supararea lui, ca sa nu adune frustrari.
Uneori insa, copilul tau poate chiar are nevoie sa isi manifeste furia, asa ca lasa-l sa fie furios, timp in care nu il bagi in seama. Asigura-te numai ca nu exista in preajma lui obiecte cu care poate sa arunce sau cu care sa se raneasca.
Spune-i de ce il ignori
In momentul in care copilul are o criza de tantrum, tipa sau este plangacios, poti sa il ignori, insa sa ii si spui asta si sa te asiguri ca stie cum iti poate capta din nou atentia. Astfel, ii poti spune copilului: "Te voi ignora pana cand te vei opri din plans si vei putea vorbi mai bine cu mine", "Te voi ignora pana cand nu o sa mai tipi si o sa folosesti un ton normal". Astfel, iti avertizezi prichindelul asupra comportamentului lui, insa ii dai si o solutie, el stie ca daca se va opri din criza si iti va vorbi normal, tu o sa vorbesti din nou cu el.
Cand se calmeaza, cand este linistit si are cea mai dulce expresie din lume, ofera-i, la randul tau, o atentie deosebita. Asta inseamna ca trebuie sa il intrebi cu calm care sunt motivele care il fac sa planga, sa aiba crize de personalitate, sa arunce cu jucariile. Asculta cu atentie ceea ce iti spune, priveste-l in ochi.
Un alt moment in care poti sa ignori copilul este atunci cand a cazut, insa s-a ridicat imediat sau se loveste usor si stii sigur ca nu a patit nimic rau. Ca sa il faci sa uite de acest moment neplacut, nu incerca sa ii dai apa la moara, ci atrage-l imediat intr-o alta activitate care ii face placere, da-i jucaria preferata, incepe sa ii canti ceva. O sa vezi cat de repede uita ca a cazut!
Cand tanjeste dupa atentie
Poti sa adopti tactica de a-ti ignora prichindelul si in momentele in care da dovada de gelozie. Mai exact, daca incepe sa planga de fiecare data cand vorbesti la telefon, insa constati ca nu este nimic in neregula cu el, atunci cel mai bine este ca data viitoare cand procedeaza asa sa il ignori, explicandu-i mai intai de ce faci asta.
Este indicat ca, atat timp cat vorbesti la telefon, nici macar sa nu te uiti in directia lui. O sa vezi ca se va potoli singur, in cateva minute. Daca ii dai atentie sau daca te enervezi nu vei face altceva decat sa ii incurajezi comportamentul.