Inainte de aparitia fotografiei digitale, parintii nostri obisnuiau sa ne fotografieze si sa pastreze fotografiile in albume foto sau in "cutii cu amintiri". Fara indoiala iti amintesti de aceste obiecte care par acum desprinse dintr-o epoca demult si indelung uitata. Daca vrei sa iti amintesti de copilarie, e suficient sa le deschizi si sa-ti clatesti ochii cu continutul lor.
Acolo vei gasi toate schimonoselile pe care le faceai cand erai doar un copil, toate alegerile vestimentare neobisnuite de care ai avut parte, toate tunsorile neavantajoase prin care a trecut parul tau.
Tot acolo sunt imortalizate pentru totdeauna marile evenimente din viata ta: primul mar pe care l-ai muscat cu cei 2 dinti pe care ii aveai atunci, primii pasi, prima cazatura cu bicicleta, serbarile de la sfarsitul fiecarui an scolar, petrecerile din liceu alaturi de prietenii tai, festivitatea de absolvire. Cele mai multe dintre aceste fotografii te-ar putea face sa te rusinezi si te bucuri nespus ca parintii tai nu au avut pe atunci conturi pe Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat sau Pinterest.
Chiar daca iti place sa te uiti la ele pentru ca iti amintesc de perioade frumoase, asta nu inseamna ca ai vrea sa le vada partenerul tau, colegii tai de serviciu sau partenerii de afaceri; pe unele dintre ele le-ai ascunde chiar si de copiii tai. Tocmai de aceea, este important sa te gandesti si la felul in care se vor simti ei peste cativa ani, cand isi vor da seama ca ai postat tot felul de fotografii deloc magulitoare cu ei pe retelele de socializare.
Oricat ar fi de tentant si totodata de facil sa imortalizezi orice moment important sau amuzant din viata copilului tau, asta nu iti da dreptul sa il faci de ras in fata tuturor prietenilor sai, atunci cand va mai creste. Imagineaza-ti cum te-ai simti tu daca parintii tai ti-ar face acelasi lucru acum. Gandeste-te la emotiile si sentimentele pe care i le-ar putea starni batjocura si ironia colegilor de la scoala.
Albumele tale foto sunt acum online. Cutia in care tii fotografiile este una virtuala. Si partea cea mai proasta este ca toata lumea are acces la amintirile voastre, mai mult sau mai putin magulitoare pentru copilul tau.
Nu exclude posibilitatea ca, intr-o zi, acesta sa iti spuna singur ca nu postezi o anumita fotografie cu el pe retelele de socializare. Sunt lucruri pe care copiii le fac doar in intimitatea familiei si despre care nu isi doresc sa stie toata lumea.
Strambaturile, boacanele si vestimentatia "de casa" trebuie pastrate in casa, nu impartasite cu toata lumea. Copilul tau va ajunge sa iti ceara acest tip de intimitate, iar tu ar trebui sa te gandesti dinainte la asta, sa anticipezi si sa previi o eventuala cearta sau discutie neplacuta pe care ati putea s-o aveti pe acest subiect.
Copiii din ziua de astazi sunt foarte constienti de ceea ce se intampla pe retelele sociale, chiar daca nu au propriile conturi. Aud discutiile parintilor despre asta, au propriile discutii cu colegii pe aceeasi tema si sunt, in general, foarte informati.
Copilul tau stie ca obisnuiesti sa postezi fotografii cu el pe Facebook sau pe alte retele sociale. Daca uneori permite acest lucru sau daca chiar iti cere asta - pentru ca exista si situatii in care atentia si aprecierile online sunt placute - nu inseamna ca este de acord sa ii impartasesti intreaga viata in mediul virtual.
Si in astfel de momente nu este nimic mai important decat sa ii respecti dorinta. Oricat de adorabil ti s-ar parea ca micutul tau si-a pus pijamaua pe dos, oricat de mult ai fi ras la prima lui incercare nereusita de a dansa salsa, oricat de lipsit de talent ar fi de cate ori incearca sa cante prin casa, nu ai nici o scuza sa il faci de rusine in fata unui public atat de mare si atat de diversificat, care-i include atat pe colegii tai de serviciu, cat si pe prietenele din liceu.
Copiii cresc si se maturizeaza extrem de repede; nu este usor sa tii pasul cu ei si cu dorintele lor, dar ar fi indicat sa te interesezi cu privire la acestea din urma inainte de a-i face celebri pe retelele de socializare.
Trebuie sa fii oricand pregatita pentru momentul in care copilul tau te va ruga sa nu mai vorbesti despre momentele stanjenitoare al caror personaj principal este, la fel cum iti va cere sa stergi de pe internet toate fotografiile cu el pe care le-ai postat sau o buna parte din ele. Atunci cand va face asta, trebuie sa nu ii interpretezi gestul drept o forma de respingere, pentru ca nu este.
Copiii nu isi doresc sa se indeparteze de parinti, insa pe masura ce cresc devin constienti de propria imagine si de felul in care se pot folosi de asta pentru ca ceilalti oameni sa-si formeze o parere despre ei.
De la un anumit punct, au propriile opinii si nu se mai identifica neaparat cu micutii neindemanatici care se impiedicau de cate ori duceau paharul cu apa la gura. De aceea, imaginea pe care o impartasesti virtual trebuie sa coincida cu cea pe care copilul tau isi doreste sa o construiasca sau, mai bine in unele cazuri, sa lipseasca.
Tu postezi des poze cu copii tai pe retetele sociale? Crezi ca il deranjeaza? Ce parere ai despre cutia cu fotografii virtuala? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!