Cand ai un copil si vine pe lume al doilea, fratele mai mare se poate simti diferit. S-ar putea sa simta emotie si chiar frica atunci cand parintii vin acasa cu bebelusul. In sufletul sau simte ca lumea lui, cea pe care o cunostea pana atunci, se destrama. Pentru ca nimic nu va mai fi la fel, pentru ca atentia parintilor sai nu va mai fi exclusiva pentru el.
Dar daca lumea lui se destrama nu inseamna ca este ceva atat de rau. Uneori, fratele mai mare incepe sa se maturizeze. Maturitatea este dobandita pe parcursul cresterii unei persoane, in functie de experientele si circumstantele traite. La unii copii, maturitatea vine mai devreme si depinde de predispozitia sau personalitatea lui.
Lumea se destrama pentru fratele mai mare
Lumea se destrama pentru fratele mai mare, dar va incepe sa descopere si alte aspecte pozitive de-a lungul timpului: se va gandi mai mult si mai bine pentru ca acum este cel mai mare, va fi mai independent, va indeplini unele sarcini mai bine decat alti copii de varsta sa. Dar este esential ca parintii sa tina cont de faptul ca acum este un moment critic pentru copilul cel mare.
Este un moment critic pentru ca s-ar putea sa se simta izolat sau neinteles. Cand fratele mai mare isi da seama ca bebelusul primeste mai multa atentie decat el, atunci poate aparea gelozia, care il va face sa se comporte intr-un mod diferit, pentru a primi atentie. Un frate mai mare poate procesa aceasta situatie in moduri diferite.
Ce se intampla cu fratele mai mare cand apare fratele mai mic
Se poate maturiza mai devreme. Si asta se poate intampla datorita tratamentului pe care il primeste de la parinti, daca ei continua sa fie alaturi de el si ii acorda si mai multe responsabilitati, deoarece acum este fratele mai mare.
Poate respinge fratele mai mic pentru ca il vede ca pe intrus in familie sau ca un concurent direct pentru dragostea si atentia parintilor. In acest caz, va aparea gelozia si, in loc sa se maturizeze, va exista o involutie evidenta. Va dori cu disperare sa recastige atentia pierduta din partea parintilor sai.
Cum sa eviti gelozia
Parintii trebuie sa evita gelozia copilului mai mare fata de cel mai mic si sa incurajeze maturitatea pozitiva. Pentru a realiza acest lucru, trebuie sa tina cont de cateva strategii:
- Indiferent de varsta pe care o are copilul, el este inca micutul tau si nu ar trebui sa ceri mai mult de la el decat poate sa dea, in functie de varsta lui. Daca face greseli, fii flexibil si intelegator. Nu te astepta ca el sa se maturizeze dintr-o data, doar pentru ca este fratele mai mare. Respecta-i ritmul. El va continua sa aiba crize si va face chestii copilaresti. Nu trebuie sa-l fortezi sa "creasca" inainte de vreme.
- Fa. din cand in cand, lucruri doar cu cu copilul mai mare. Este bine sa petreaca timp doar cu mama si tata. Asta ii va arata ca este la fel de important pentru parinti ca si fratele mai mic.
- Implica copilul in anumite sarcini si fa totul ca pe un joc, pentru a fi distractiv si atractiv pentru el. Chiar daca greseste nu il certa. Nu acorda atentie esecurilor pe care le poate avea si transforma aceste situatii in oportunitati pentru a-i demonstra ca ai increderea in el.
- Nu pierde comunicarea cu copilul si vorbeste cu el despre emotii, despre lucrurile care ii plac. Fa lucrurile ca o familie si numai cu el. Trebuie sa se simta ingrijit in orice moment.
- Nu-i impune emotii sau empatie. Respecta-i ritmul si sentimentele. Poate fi dificil pentru el sa se puna in locul fratelui mai mic din cauza geloziei. Dar, cel mai important este sa fie capabil sa identifice, sa exprime si sa gestioneze emotiile, iar apoi o va face si cu cei din jur. Nu-l forta sa-i inteleaga pe ceilalti, mai ales daca nu este capabil sa se inteleaga pe sine.