Ce sa faci cand se termina vacanta de vara si copilul incepe scoala. Sfaturi pentru parinti

/ / Modificat: 2024-08-29
Ce sa faci cand se termina vacanta de vara si copilul incepe scoala. Sfaturi pentru parinti

 

Trecerea de la ritmul relaxant al vacantei la rutina scolara poate fi un proces plin de provocari atat pentru copii, cat si pentru parinti. Trezirile matinale, orarul strict si timpul redus pentru joaca sunt doar cateva dintre schimbarile care pot fi dificile de gestionat. Totusi, exista strategii care pot facilita aceasta tranzitie.

Adaptarea la rutina scolara

Psihologul Steliana Lefter, citat de Mediafax, sugereaza ca secretul unei tranzitii usoare sta in pregatirea fizica si mentala a copilului pentru noul an scolar. Ultima saptamana de vacanta, adica inceputul lui septembrie, este esentiala pentru ajustarea treptata a programului si pentru pregatirea copilului pentru revenirea la scoala. In aceasta perioada, parintii ar trebui sa ajusteze programul zilnic si sa initieze discutii despre scoala si responsabilitatile care vin odata cu aceasta.

Sfaturi pentru un inceput de an scolar fara probleme

Revenirea la rutina: In vacanta, programul de somn si trezire este adesea haotic. Este important ca, treptat, copilul sa revina la ore fixe pentru culcare si trezire. Aceasta il va ajuta sa se adapteze mai usor la programul scolar si sa fie mai alert si odihnit in timpul orelor.

Activitati educative

Daca vara a fost plina de jocuri in aer liber, acum este momentul sa se introduca activitati care stimuleaza gandirea, cum ar fi jocurile de logica, exercitiile de matematica sau alte activitati educative. Acestea vor ajuta copilul sa se obisnuiasca treptat cu atmosfera scolara.

Pregatirea materialelor scolare

Pregatirea rechizitelor si a altor materiale necesare impreuna cu copilul poate face tranzitia mai placuta. Impreuna puteti verifica lista de cumparaturi si sa alegeti obiecte care ii plac, respectand bugetul stabilit. Astfel, copilul va fi mai entuziasmat sa foloseasca noile materiale.

Incurajarea socializarii

Este important ca parintii sa incurajeze copilul sa reia legatura cu colegii de clasa. Refacerea conexiunilor cu prietenii inainte de inceperea scolii poate transforma primele zile de scoala dintr-o experienta stresanta intr-una placuta.

Gestionarea anxietatii

Este normal ca unii copii sa simta anxietate la inceputul anului scolar. Parintii ar trebui sa initieze conversatii despre asteptarile copilului legate de scoala si sa ii permita sa isi exprime temerile. Daca copilul este anxios, sprijinul parintilor este esential pentru a-l ajuta sa se simta confortabil si in siguranta in noul mediu. Aceasta problema este mai frecventa la copiii introvertiti, cei care sunt la inceput de drum in clasa I sau cei care au schimbat scoala.

In final, pe langa pregatirile de ordin logistic si emotional, este recomandat un control de rutina la medicul de familie si, eventual, un consult oftalmologic, pentru a se asigura ca copilul este pregatit din toate punctele de vedere pentru noul an scolar. Cu aceste masuri, copilul va fi gata sa inceapa scoala cu incredere si entuziasm.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Back to school Inceperea scolii Inceperea anului scolar

Articole recomandate

Citeste si despre