Graba, oboseala sau stările de spirit ne fac să ne pierdem răbdarea cu copiii foarte des. Dacă îi educăm țipând la ei de fiecare dată când se poartă urât, le afectăm dezvoltarea emoțională. Există și alte modalități mai eficiente de a proceda.
Potrivit unui studiu realizat de Simmons School of Social Work din Boston (SUA), țipatul la copii le afectează personalitatea și securitatea și poate duce la probleme de sănătate mintală, depresie și abuz de alcool în timpul adolescenței.
Dacă facem din aceste reacții o obișnuință, copilul va asocia conformitatea cu frica. Cu un alt risc asociat: vor fi atât de speriați de izbucnirile noastre încât vor ajunge sa fie distanți.
Dar asta nu este tot. Atunci când nu ne controlăm, mesajul își pierde din eficiență. Copilul nu ne vede ca pe o figură de autoritate, dimpotrivă. Copiii au o mare capacitate de observație și își dau seama că aceste reacții se datorează mai mult problemelor adulților decât propriului lor comportament.
Tehnici pentru a vă controla nervii
Psihologul Angel Peralbo sugerează necesitatea ca adulții să învețe să își controleze emoțiile astfel încât aceste episoade de furie să devină foarte rare. Acestea sunt câteva dintre tehnicile pe care le subliniază:
- Tehnica 5x5. Alegeți cinci momente în timpul zilei, două sau trei dimineața și două sau trei după-amiaza, pentru a vă rupe de activitatea obișnuită și a face ceva care vă relaxează. Ascultați un cântec, răsfoiți o carte, citiți un articol de ziar, mâncați ceva sau discutați cu colegii despre ceva care nu are legătură cu biroul.
Nu vă veți întoarce la rutina dumneavoastră decât după cinci minute, timp în care ar trebui să vă gândiți doar la detensionare și nu la toate lucrurile pe care le mai aveți de făcut după ce a trecut acel timp.
- Termometrul anxietății. Aceasta este o regulă empirică de la 0 la 10, unde 0 ar fi starea de relaxare maximă și 10 starea de anxietate totală. Aflați la ce nivel de stres vă aflați și, dacă ajungeți la un nivel prea ridicat, faceți ceva relaxant pentru a reduce tensiunea.
- Respirație diafragmatică. Așezați una dintre mâini pe mușchiul diafragmatic de sub stern; inspirați aer pe nas, astfel încât mâna să iasă spre exterior, umplând abdomenul. Expirați pe gură până când abdomenul este complet gol. Respirația se face în trei etape: inspirați, țineți respirația timp de aproximativ patru secunde și expirați. Fă-o când nu ești foarte supărat, pentru că este mai eficient, și repetă gestul de 10-15 ori.
- Relaxarea musculară. Învățați să încordați și să destindeți principalele grupe de mușchi pentru a ști cum se simte dacă mușchiul este încordat și dacă este relaxat; în acest fel, veți identifica când corpul dumneavoastră este pe cale să își piardă nervii. Începeți cu mâinile, strângând pumnii timp de aproximativ cinci secunde și repetând gestul de 10 ori; continuați cu partea din față a brațelor, flexându-le spre corp și în sus și revenind rapid la poziția inițială; pentru partea din spate a brațelor, întindeți-le spre față câteva secunde, strângeți pumnii și coborâți-le înapoi; iar pentru umeri, ridicați-i și coborâți-i în mișcări rapide. Lucrați apoi pe față și pe picioare și repetați procesul de două ori pe zi în primele două săptămâni. După aceea, va fi suficient să le faceți o dată pe zi.