Copiii care se supara din orice. Cum sa procedezi cu ei

/ / Modificat: 2019-12-06
Copiii care se supara din orice. Cum sa procedezi cu ei

Copiii care se enerveaza din orice au nevoie de atentie si ingrijire speciala, deoarece aceasta reactie poate ascunde suferinte si trairi interne.

Furia

Furia este o emotie de baza a fiintei umane care apare dintr-o situatie de dezacord in fata unei anumite situatii. Un copil este guvernat de emotii si toate manifestarile lui sunt traite  cu mare intensitate. In cazul furiei, nu este rau ca simte aceasta emotie. Problema apare atunci cand comportamentul generat de aceasta manie este daunator sau generalizat.

Daca observi cu atentie, poti gasi in situatiile anterioare cauza care a generat aceasta reactie. Un raspuns neasteptat, o nevoie nesatisfacuta, o mangaiere sau lipsa atentiei, pot fi motivele care declanseaza o reactie de furie la copil.

Este foarte important sa acorzi o atentie speciala acestor cazuri, deoarece o astfel de furie continua nu este normala sau sanatoasa. Va fi important sa incepi, singur sau cu ajutor profesional, un proces de analizare a situatiei personale pentru a detecta ce aspecte pot genera aceste raspunsuri la frustrare.

Cauze care pot face ca un copil sa fie mereu suparat

Exista mai multe cauze ale acestui comportament:

  • O situatie de stres: nasterea unui frate, un divort, inceperea scoalii, examene etc.
  • O situatie continua (si adesea normala) de abuz fizic sau psihologic. Aceste experiente provoaca doua raspunsuri la copii: neputinta invatata sau atac. In ultimul caz, cel mic isi exteriorizeaza furia cu oamenii care ii provoaca disconfortul si poate ajunge sa generalizeze acest raspuns la orice alta situatie pe care o percepe ca o amenintare.
  • Situatii de abuz sau de stres pe care mama le-a trait in timpul sarcinii si in primii ani in calitate de parinte. Aceasta experienta genereaza copilului o reactie de oboseala emotionala si un raspuns automat de neincredere si atac in fata unor posibile situatii ostile.
  • Reactii ale familiei bazate pe frustrare si furie. Copilul invata prin imitatie, adopta modelul de raspuns al familiei si il generalizeaza in situatii care genereaza disconfort.
  • Este foarte important pentru copil sa afle care sunt motivele care provoaca reactiile sale de furie si sa actioneze in consecinta pentru a modifica situatia.Cum poti ajuta un copil care se enerveaza
  • Pentru a interveni in aceste cazuri, se recomanda ca cei implicati in viata micutului (familie si scoala, in principal) sa implementeze o serie de masuri pentru a ajuta copilul in solutionarea problemei sale.

Principalele recomandari ar fi:

  • Adopta o atitudine respectuoasa si calma. Arata-i, dandu-i tu exemplu, o noua alternativa de raspuns. Dar nu uita ca la manie nu se raspunde cu si mai multa furie, pentru ca asa reactia celui mic va fi si mai dura.
  • Acorda-i atentie, fii interesat de emotiile si interpretarea personala a situatiei. Acest lucru iti va permite sa intelegi un pic mai mult comportamentul lui si sa-i oferi sprijin emotional, in multe cazuri, una dintre principalele cauze ale acestor comportamente.
  • Ofera-i si incurajeaza-l sa gaseasca alternative de raspuns mai sanatoase, cum ar fi tehnici de relaxare si respiratie, alege-i obiecte pe care sa-si descarce furia, povesti care abordeaza problema etc.
  • Limiteaza clar limitele: isi poate exprima furia fara a ataca pe nimeni sau a distruge nimic.Atunci cand copilul reuseste sa raspunda fara a se supara, este important sa-si consolideze noul comportament si sa-i spui sa observe cum se simte in comparatie cu situatiile in care este furios.
  • Observa ce situatii genereaza reactia de furie pentru a evita sau, daca apar, ofera-i alternativele convenite. Treptat, copilul va internaliza noile raspunsuri.
  • Incurajeaza-i empatia. In cazurile in care cel mic  isi descarca furia atacand, este important sa lucrezi cu el, astfel incat sa inteleaga cum se simte persoana atacata ("Cum crezi ca se simte X acum?" sau "Te simti bine vazandu-l asa?").

Concluzie

Interventia in cazul copilului care se enerveaza din orice este o problema cruciala atat pentru a-l ajuta pe acesta sa se adapteze la mediul sau, cat si pentru linistea familiei si a cadrelor didactice, precum si pentru a evita probleme majore de durata sociala si emotionala pe termen lung.

Actionand in acest fel ii vei oferi micutului resurse mai sanatoase pentru a-si gestiona emotiile si pentru a rezolva in mod satisfăcator orice problema care poate aparea in viata lui. In fata frustrarii, furia nu va mai fi raspunsul sau automat si sanatatea lui mentala va fi rasplatita.

Taguri Furie copil Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre