Traim in era comunicarii si a devenit un trend pintre copii sa detina tot felul de gadgeturi. Schimbarea paginilor traditionale cu ecranele nu mai este un pericol, ci chiar o realitate.
Nu trebuie sa-i interzici copilului sa stea departe de telefoane sau tablete, dar expertii sunt de parere ca trebuie sa monitorizezi tot acest timp.
"Invazia noilor tehnologii a revolutionat modul in care copiii percep lumea. Inainte erau jucarii, papusi sau carti. Acum exista tablete si telefoane cu ecrane interactive care stimuleaza excesiv copiii", este de parere un psiholog spaniol de la Scoala de Integrare Psychosocială și de consilier psihopedagogic Mumablue.
26 de minute de somn pierdute pe timp de noapte
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Londra, copiii pierd din timpul de somn in favoarea telefoanelor mobile. Pentru fiecare oră de utilizare, conform datelor din studiu, copiii pierd in medie 26 de minute de somn pe timp de noapte, din care zece minute se recuperează în somn în timpul zilei.
Ce poti face pentru a evita tulburarile de somn?
Fara a lua din merite telefoanelor inteligente si tabletelor, cartile din hartie sunt aliatii perfecti ca sa-ti protejezi ocopiii de suprasolicitarea. Psihologul spaniol arata ca "efectele nocive ale utilizarii excesive a ecranelor la copii combinate cu pierderea obiceiurilor de lectura pot fi foarte daunatoare. Lasarea unui copil in fata unui ecran fara control este un risc".
"O alternativa sanatoasa pentru a-ti proteja copiii de suprastimulare este cititul pe hartie, mai ales inainte de culcare. Un copil care a citit pe hartie în loc sa foloseasca un telefon mobil sau sa se uite la televizor, va dormi mult mai bine ", explica acelasi psiholog.
Adesea, cauti solutii pentru a limita timpul pe care copilul il petrece cu tableta sau telefonul in mana, pentru ca iti dai seama ca este prea mult. Dar nu sti cum sa faci pentru a nu intra in conflict cu copilul.
Cum poti limita utilizarea gadgeturilor de catre copilul tau
1. Stabilesti un program pentru utilizarea calculatorului care nu interfereaza cu nicio activitate familiala.
2. Seteaza timpul de utilizare a tabletei impreuna cu copilul. Daca nu il respecta, a doua zi nu mai are voie sa o foloseasca.
3. Fixeaza unele spatii pentru utilizarea telefonului mobil. De exemplu: camera de zi si bucataria. Stabileste un termen limita pe timp de noapte, dupa care Wi-Fi este inchis. Nu accepta folosirea mobilului in timpul meselor.
4. Verifica conținutul descarcat de pe Internet. Aplica protocoale de securitate pentru minori.
5. Decideti în prealabil ce programe doresti sa urmareasca. Cel mai bun lucru este sa faci o selectie si apoi sa lasi copilul sa aleaga.
6. Urmareste programele tv impreuna cu copiii, cel putin o parte, pentru a observa tonul, limbajul si continutul programului. Daca ceva nu este pe placul tau ii poti spune copilului.
7. Opreste toate ecranele in timpul orelor de masa.
8. Cauta activitati non-digitale pentru a te bucura impreuna cu copiii: ofera-le surse de placere si departe de ecrane.