Cum ajuti copilul sa nu mai fie pretentios la mancare? 7 tehnici pentru obiceiuri alimentare sanatoase

/ / Modificat: 2023-10-01
Cum ajuti copilul sa nu mai fie pretentios la mancare? 7 tehnici pentru obiceiuri alimentare sanatoase

Alimentatia copiilor poate fi o adevarata provocare pentru multi parinti. Unii micuti sunt extrem de pretentiosi si accepta doar cateva feluri de mancare si anumite alimente, pe care le cer din nou si din nou, indiferent ce ar gati parintii. Cum gestionezi copiii foarte pretentiosi la mancare?

Copiii pot ajunge sa refuze vehement anumite feluri de mancare sau anumite legume si fructe. Cum facem insa ca micutii sa aiba o alimentatie echilibrata si cat mai diversificata? Iata cateva ponturi care pot fi de mare ajutor!

1. Mesele in familie in fiecare seara

Este important ca familia sa se reuneasca in jurul mesei cel putin o data pe zi. Exista studii care au demonstrat ca mesele in familie ajuta la dezvoltarea copiilor atat din punct de vedere cognitiv si emotional, cat si in ceea ce priveste obiceiurile alimentare.

2. Fa un program de masa si respecta-l

Copiilor le place rutina si trebuie sa stie intotdeauna la ce sa se astepte. Incearca sa pui masa pe cat posibil la aceleasi ore in fiecare zi, sa mancati la masa si sa nu va lungiti prea mult. Copiii trebuie sa stie ca atunci cand se termina timpul alocat mesei, se termina si mancarea.

3. Expune-l la o gama cat mai variata de alimente

Pentru copiii pretentiosi, este important sa aiba acces la cat mai multe gusturi si texturi de alimente. Include in meniul lui cat mai multe fructe si legume, condimente, astfel incat sa descoperi ce ii place.

4. Creeaza o atmosfera placuta la masa

Mesele ar trebui sa fie prilej de bucurie si socializare in familie, nu o corvoada pentru copii. Multi micuti percep momentul mesei ca pe ceva care le intrerupe joaca sau uitatul la desene.

5. Spune-i ce se afla in farfurie

Daca este vorba despre o mancare noua, explica-i copilului ce contine si incearca sa descrii gustul pe care il are. Astfel, cel mic va sti la ce sa se astepte inainte de a gusta.

6. Implica-i pe copii in prepararea mesei

Cei mici pot fi mult mai receptivi la masa daca au participat ei insisi la prepararea hranei. Implica-I in pregatirea mesei oferindu-le sarcini potrivite varstei lor. Pot, spre exemplu, sa spele legumele sau fructele ori sa te ajute la adaugarea ingredientelor. Intre timp, le poti povesti cate ceva despre fiecare dintre ele, pentru a face lucrurile si mai interesante.

7. Ofera doua alternative si nu face exceptii

Intreaba-l pe copil ce vrea sa manance si da-i doua optiuni din care sa aleaga. Va trebui sa aleaga ce va manca, stiind ca nu vei face exceptii. Daca are de ales intre ciorba si tacanita si nu vrea sa o manance pe niciuna dintre ele si cere cereale cu lapte, de exemplu, nu ii oferi, ci spune-i ca va trebui sa astepte pana la urmatoarea masa.

FOTO: Freepik

Taguri Mancare Obiceiuri alimentare sanatoase

Articole recomandate

Citeste si despre