Odinioara o activitate cat se poate de banala, vizita la supermarket se transforma intr-o aventura cu accente stiintifico-fantastice atunci cand ai copii. Nimic nu mai este la fel, de la deplasarea catre magazin, pana la achitarea produselor la casa de marcat.
Obiecte pe care le credeai inofensive se transforma in adevarate arme letale in manutele nazdravanului tau pus pe sotii, iar dorinta ta de a trece neobservata printre rafturi devine misiune imposibila.
Scenaristii de la Hollywood care raman fara idei se pot inspira intotdeauna dintr-o sesiune de cumparaturi in care o mamica este protagonista, iar copiii ei joaca rolul intrigantilor. Cei mici transforma instant supermarketul intr-un loc imens de joaca, plin de dulciuri si jucarii pe care nu se sfiesc sa le revendice in cele mai sonore moduri.
In spirit de amuzament, ti-am pregatit o lista de scenarii prin care majoritatea parintilor trec atunci cand merg la cumparaturi cu prichindeii lor nazdravani.
Scopul si durata vizitei
Pleci de acasa hotarata sa nu irosesti mai mult de 45 de minute (cu tot cu drumul dus-intors) la cumparaturi. In sufletul tau arde speranta naiva ca cei mici se vor comporta exemplar, nu se vor dezlipi de tine si nu vor intelege imediat ca nu trebuie sa cumparati 5 cutii de inghetata si 10 batoane de ciocolata.
Planul este simplu: intri in magazin, umpli cosul cu cele necesare, achiti cumparaturile si te indrepti rapid spre casa.
In realitate, povestea se desfasoara cu totul altfel: pierzi 15 minute doar certandu-te cu cel mic pe tema hainelor pe care vrea sa le poarte, ajungi in magazin deja obosita si il parasesti epuizata. Cand in sfarsit speri ca totul s-a sfarsit si poti sa pleci acasa, cel mic te obliga sa faceti o oprire la toaleta si la magazinul de animale de la iesire.
Dupa o ora si jumatate-doua, concluzionezi ca o vizita rapida la supermarket cu copiii este o utopie, o notiune abstracta, ceva imposibil de realizat in viata reala.
Lupta cu produsele interzise
Provocarea majora a parintilor cu copii in supermarket este, fara doar si poate, limitarea la minimum a daunelor produse de prichindeii care cred ca toate produsele din rafturi sunt delicioase si gratuite. Cu manutele lor mici, dar dibace, apuca tot ce le vine la indemana, incearca sa rupa ambalaje, sa miroasa, sa guste, sa imprastie si sa faca un adevarat spectacol la raionul de fructe si legume.
Daca printr-un concurs nefericit de imprejurari, copilul ajunge la raionul de jucarii, in acest punct se dezlantuie adevarata desfasurare de forte. De jur-imprejur incep sa se auda implorarile insufletite ale mamei, care incearca sa explice micutului indragostit la prima vedere de 50 de jucarii in acelasi timp ca nu are nevoie de ele, ca are deja destule acasa, ca sunt bani suficienti pentru ele si alte argumente irelevante pentru un copil. Deznodamantul este de multe ori inundat in lacrimi si suspine de ambele parti.
Mai mult decat atat, asa cum tu vrei sa analizezi cu atentie petele de pe legumele si fructele cumparate, la fel de mult isi doreste copilul tau sa verifice aerodinamica borcanelor din sticla.
Super-puterile copiilor in supermarket
Ca prin minune, copiii prind puteri supranaturale cand patrund in interiorul unui supermarket. Daca acasa abia reusesc sa manance frumos cu lingura, ratand intrarea acesteia in gurita de patru ori inainte sa ia o inghititura, in supermarket nimeresc din prima gramada de portocale cand arunca spre ea un obiect contondent de la mare distanta.
Apoi, determinati sa preia controlul si sa impinga ei cosul de cumparaturi, reusesc sa accidenteze grav adultii din raza lor vizuala, izbind cosul de oameni, rafturi si standuri cu forta lui Popeye Marinarul dupa un abuz de spanac.
Si daca tot vorbim despre super-puteri, copiii par sa fi gasit o metoda de a cobori din cosul de cumparaturi mai discret decat magicianul Houdini si iluzionistul Leonard Iosefini la un loc. Acum ii vezi linistiti in sezut, contempland mediul inconjurator, iar peste o fractiune de secunda dispar din cos, ajungand in celalalt capat al magazinului pe nesimtite.
Judecata copilului caruia i se spune "nu"
Temperatura scazuta de la raionul de produse congelate nu este nici pe departe la fel de rece ca privirea copilului tau cand ii spui ca nu puteti sa cumparati inghetata. Judecata unui prichindel caruia i se refuza un produs in supermarket este la fel de aspra ca cea de la Tribunal si Curtea de Apel la unison. Desi stii ca ar fi fost absurd sa ii faci pe plac la fiecare cerinta, tot te simti vinovata cad pici in dizgratia celui mic.
Judecata celor din jur
Nicio vizita la supermarket cu copilul, fara privirea patrunzatoare si dojenitoare a celor din jur! Acesta pare sa fie motto-ul tau, pentru ca orice ai face, esti personajul negativ.
Daca cel mic se da in spectacol si nu il pui la punct, esti o mama care nu stie sa isi educe urmasul. In cazul in care iei atitudine, ridici tonul si iti impui autoritatea, esti lipsita de inima si iti traumatizezi copilul. Daca incurci circulatia incercand sa tii piept avalansei de produse pe care cel mic ti le pune in brate si oprindu-ti prichindelul din fuga printre raioane, esti un cumparator necivilizat.
Nota de plata
Cireasa de pe tort dupa vizita la supermaket cu cei mici: nota de plata. Cand casiera iti transmite intimidanta suma pe care trebuie sa o platesti, iti dai seama ca doar un sfert din ea este reprezentata de produsele pe care voiai sa le cumperi de fapt.
La tine cum arata o vizita la supermaket cu copilul tau? La ce situatii amuzante sau speciale ai asistat, care sa implice aventura unei mame cu prichindeii la cumparaturi?
Foto: Pexels