Cum cresti un copil bun la suflet

/ / Modificat: 2018-07-30
Cum cresti un copil bun la suflet

Multi parinti isi concentreaza atentia pe rezultatele academice ale copiilor lor sau pe activitatile extracuriculare si uita adesea sa investeasca timp si efort intr-o componenta esentiala pentru succesul si dezvoltarea copilului – aceea de a creste un copil care sa fie bun la suflet.

In societatea egocentrista de astazi, unde totul se doreste instant, poate fi usor sa uiti importanta cresterii unui om frumos, bun, care sa nu fie egoist, pe care sa il inveti sa fie generos si sa empatizeze cu cei mai putin norocosi, care au nevoie de ajutorul celor din jur.

Desi nu exista o formula magica care sa iti garanteze ca vei creste un copil care la maturitate sa fie bun la suflet, darnic si empatic, exista cateva modalitati prin care iti poti ajuta micutul sa se dezvolte cu un caracter frumos si un suflet mare:

1. Incurajeaza-i spiritul empatic

Inteligenta emotionala si empatia, sau abilitatea de a se pune in situatia altcuiva si a tine cont de sentimentele si modul de gandire al altora, este o caracteristica fundamentala a celor buni la suflet.

Pentru a incuraja empatia copilului tau, invata-l sa vorbeasca deschis despre propriile sale sentimente si trairi si asigura-te ca cel mic stie ca pui pret pe ce simte. Daca se cearta cu un prieten, spune-i sa se puna in locul acestuia pentru a intelege ce simte si arata-i modalitati prin care isi poate gestiona propriile emotii, astfel incat impreuna cu el sa gasesti o rezolvare pozitiva a oricarui conflict.

2. Incurajeaza-l sa ii sustina pe cei din jur si sa nu ii denigreze

Foarte des auzi despre fenomenul "bully" in care comportamentele negative sunt evidentiate, insa in realitate exista multi copii care fac fapte bune in fiecare zi, care isi sprijina si incurajeaza prietenii sau care participa la proiecte de ajutorare a comunitatii de care apartin.

Incurajeaza atitudinea pozitiva a copilului tau, dar nu uita sa ii vorbesti despre modul in care un comportament negativ poate sa ii raneasca pe cei din jurul sau.

3. Invata-ti copilul sa faca activitati de voluntariat

Indiferent daca copilul tau ajuta un vecin mai in varsta cu plasele de cumparaturi sau daca isi strange jucariile pe care nu le mai foloseste pentru a le dona unei case de copii, activitatea de voluntariat ii modeleaza caracterul. Atunci cand ii ajuta pe altii, invata sa ia in considerare nevoile celor dezavantajati si se simte mandru ca are puterea de a aduce o schimbare in viata lor.

4. Nu il recompensa pentru fiecare fapta buna

Este important sa stii ca nu trebuie sa iti recompensezi copilul de fiecare data cand face o fapta buna, pentru ca altfel el va asocia comportamentul pozitiv cu recompensa in loc sa invete ca sentimentul de bine pe care il ai atunci cand ajuti este o recompensa in sine. Asta nu inseamna ca nu poti sa il rasfeti din cand in cand ca si recompensa pentru faptul ca invata bine, ca munceste sau ca isi ajuta semenii, insa nu trebuie sa devina un obicei.

5. Invata-ti copilul sa aiba maniere

Aminteste-ti ca tu cresti de fapt o persoana care va lua contact cu societatea si va interactiona cu alti oameni pentru tot restul vietii, asa ca in calitate de parinte rolul tau este foarte important pentru a-l ajuta pe cel mic sa fie politicos, sa aiba maniere, sa stie sa piarda cu gratie si mai ales sa stie sa spuna "te rog" si sa multumeasca.

6. Trateaza-ti copilul cu bunatate si respect

Cea mai eficienta metoda de a-l invata pe cel mic sa vorbeasca si sa se poarte frumos cu tine si cu cei din jurul sau este sa ii exemplifici un astfel de comportament pozitiv in interactiunile tale cu el. Analizeaza modul in care ii vorbesti si felul in care te comporti fata de cel mic si evita sa tipi sau sa ii ranesti sentimentele, poarta-te cu el frumos, cu respect, politicos chiar si atunci cand ii vorbesti despre greselile pe care le-a facut sau cand vrei sa ii corectezi un comportament nepotrivit.

7. Nu te sfii sa iti disciplinezi copilul

Parintii care nu stabilesc reguli si limite si nu corecteaza (afectuos dar ferm) comportamentul nepotrivit al copiilor fac mai mult rau decat bine, desi au intentii bune. Un copil care nu este disciplinat va fi mai egoist, mai dificil si in mod surprinzator mai nefericit, in timp ce copilul caruia ii sunt stabilite reguli si limite invata sa fie mai autonom, face alegeri mai bune in viata, are mai multi prieteni si este mai fericit.

8. Responsabilizeaza-ti copilul

Daca il implici in treburile casnice, dandu-i sarcini usoare, il vei face sa se simta responsabil si sa se bucure de realizarile sale. Atunci cand face treaba buna, copilul simte ca isi aduce contributia la bunastarea caminului sau, ceea ce il va face in schimb sa se faca mandru de el si il va ajuta sa fie mai fericit.

Taguri Copil

Articole recomandate

Citeste si despre