Atunci cand vine al doilea copil pe lume, primul nascut experimenteaza o serie de sentimente pe care nu stie cum sa le gestioneze. Gelozia este cel mai frecvent intalnita si apare la toti copiii, indiferent de varsta. Nu e usor sa te obisnuiesti cu ideea ca, brusc, trebuie sa imparti cu un bebelus atentia, dragostea si timpul pe care parintii ti le acordau exclusiv tie. Unde mai pui ca nou-nascutul are nevoie aproape non-stop de grija si implicare.
Din postura de parinte, nasterea celui de-al doilea copil este ceva foarte diferit de a primului. Daca la primul copil era totul nou si el te-a invatat sa fii parinte, de fapt, la al doilea ai deja experienta, iar lucrurile ar trebui sa fie mai usoare din punct de vedere al ingrijirii bebelusului. In realitatea, provocarea este mare, pentru ca te confrunti cu o situatie complet noua: trebuie sa ii acorzi atentie si iubire si primului nascut, astfel incat acesta sa nu se simta neglijat, dat la o parte sau ignorat din cauza bebelusului.
Asa cum spuneam la inceput, putina gelozie din partea fratelui mai mare este fireasca, insa pentru a minimiza cat mai mult efectele neplacute pe care nasterea unui frate le poate avea asupra copilului celui mare, trebuie sa il pregatim pe acesta din timp pentru ce urmeaza. Discutati cu primul copil pe tot parcursul sarcinii si explicati-i la ce trebuie sa se astepte, cat mai realist si pe intelesul lui. Spuneti-i ca fratiorul sau surioara care va veni va fi foarte mic(a) si va avea nevoie de grija voastra constant, pentru ca nu se va putea descurca singur(a). In plus, il puteti implica si pe el in anumite activitati cu bebelusul, daca este suficient de mare, iar in acest fel se va simti bagat in seama si de ajutor.
Cum ii facem pe copii sa ii accepte usor pe fratii mai mici?
Indiferent cat te-ai stradui sa le oferi timp si atentie amandurora, va fi aproape imposibil ca primul nascut sa nu se simta neglijat. Vor fi momente cand va dori atentia ta fix in momentul in care il alaptezi pe bebelus sau ii schimbi scutecul si nu vei putea fi disponibila pentru cel mare in momentul acela. Iata cateva trucuri care va pot fi de ajutor pentru a tempera gelozia primului copil si a-l asigura de dragostea voastra!
Pastrati un echilibru. Incercati sa oferiti atentie ambilor copii, in proportii asemanatoare. Nu cadeti in extrema in care sa stati mai mult cu copilul cel mare, doar pentru a va asigura ca nu se simte neglijat. Cu siguranta va simti putina gelozie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa monopolizeze toata atentia.
Fiti corecti. Copiii trebuie sa inteleaga ca sunt iubiti in mod egal si fiecare sa aiba timpul lui cu parintii. Indiferent cat de ocupati ati fi, incercati sa nu neglijati activitatile pe care le aveati cu primul copil inainte de nasterea bebelusului.
Discutati despre ce urmeaza. Inainte de a se naste bebelusul, discutati cu primul nascut despre ce urmeaza si asigurati-l ca el si fratele lui vor fi iubiti la fel, indiferent de cine a venit primul sau cine este mai mic si are mai multa nevoie de atentie. Cartile tematice sau filmele potrivite varstei lor pot fi o idee excelenta. De asemenea, daca aveti prieteni sau rude cu doi copii, vizitati-i pentru a vedea care este dinamica familiei.
Nu faceti comparatii. Evitati sa va comparati copiii intre ei si sa il puneti in lumina proasta pe unul in comparatie cu celalalt. Alegeti-va cu grija cuvintele si tineti cont ca unele lucruri spuse ii pot rani foarte tare pe copii.
FOTO: Freepik