Cum faci ca tu si tatal copilului sa aveti acelasi stil de disciplina a copilului

/ / Modificat: 2023-10-04
Cum faci ca tu si tatal copilului sa aveti acelasi stil de disciplina a copilului

Atunci cand nu impartasesti acelasi stil disciplinar cu partenerul tau in educatia copilului, apar o multime de probleme in comportamentul si modul in care cel mic se dezvolta. Oricat de mult te straduiesti sa iti disciplinezi corect copilul, daca tatal adopta un stil disciplinar total opus celui pe care incerci sa il aplici tu, micutul va deveni confuz si nu va invata nimic util in dezvoltarea lui.

Chiar daca sunteti firi opuse si este dificil sa fiti pe aceeasi lungime de unda in conceptiile privind educarea copilului, este important sa aderati la acelasi stil disciplinar si sa fiti consecventi in aplicarea lui. Iata cateva moduri simple prin care sa va sincronizati stilurile disciplinare astfel incat sa cresteti copilul ascultator si demn de toata lauda pe care vi-l doriti!

Decideti impreuna stilul disciplinar

Primul pas este sa vorbesti cu partenerul tau si sa ajungeti la un compromis in privinta modului in care va veti educa prichindelul. Mai intai, documentati-va cu privire la stilurile disciplinare existente. Limitati-va apoi la 1-2 stiluri care sunt in acord cu principiile voastre si dezbateti pe marginea lor, pana reusiti sa alegeti o singura varianta. Puneti in balanta argumente pro si contra pentru fiecare stil disciplinar ales, astfel incat sa vedeti mai clar care dintre ele prezinta cele mai multe avantaje in dezvoltarea copilului.  

Discutati pe marginea regulilor si pedepselor

Sistemul de reguli-pedepse sta la baza oricarui sistem disciplinar. Cu toate acestea, este nevoie de o discutie separata pe marginea modului de stabilire a regulilor sau a pedepselor. Este important sa excludeti, de la bun inceput, pedepsele care presupun violenta fizica sau verbala si sa va puneti de acord asupra unor metode punitive care nu au efect traumatizant asupra copilului. Este recomandat sa pedepsiti mereu comportamentele obraznice si sa recurgeti mereu la acelasi tip de pedepse.

Testati stilul disciplinar preferat de fiecare

In cazul in care nu reusiti sa va puneti de acord asupra unui singur stil disciplinar, nu este cazul sa intrati in conflict si sa transformati totul intr-un scandal de proportii. Faceti un compromis si incercati, pe rand, fiecare stil disciplinar, pe o anumita perioada de timp. Vedeti care dintre ele ofera cele mai bune rezultate in perioada de testare.

Tehnica aprobarii duble

Cu toate aceste discutii si masuri disciplinare agreate, tot exista riscul ca unul dintre voi sa abordeze diferit situatiile in care copilul se poarta urat. Sa luam ca exemplu cazul in care copilul vrea sa manance desert inainte de masa. Tu ii explici ca nu are voie si ca ati stabilit deja o regula in aceasta privinta. Exista riscul sa dea fuga la tatic si sa-si incerce norocul si la el. Acesta, mai sensibil si dragastos din fire, este posibil sa ii strecoare o bucata de ciocolata ori sa ii spuna ca are voie sa manance desertul. Cum micutul se pricepe destul de putin sa minta in astfel de cazuri, exista o probabilitate crescuta sa vina la tine si sa iti spuna ca taticul i-a dat ciocolata sau ca i-a dat voie sa manance desert.

Pana sa discuti si rezolvi problema cu partenerul, cel mai bine este sa institui o noua regula pentru copil, spunandu-i ca, orice si-ar dori, trebuie sa aiba aprobare de la amandoi pentru a primi ceea ce isi doreste. Intre timp, discuta cu partenerul tau pentru a evita repetarea unei astfel de situatii, care induce copilul in eroare.

Impartiti-va "responsabilitatile disciplinare"

In situatia in care vreti sa evitati conflictele sau situatiile confuze in care va contraziceti in fata copilului pe diverse situatii disciplinare, este recomandat sa faceti un compromis. Impartiti "sarcinile" si concentrati-va fiecare pe cate un aspect disciplinar: unul sa se ocupe de invatatul copilului la olita, altul, de invatarea bunelor maniere la masa etc. Este un proces mai dificil si nu tocmai recomandat, dar este un compromis care nu induce copilul in eroare si care va permite sa va pastrati fiecare stilul disciplinar pe care il prefera, cel putin pana ajungeti la o concluzie comuna.

  • Foto: Freepik

Taguri Disciplina copii Comportamente copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre