Cand esti copil, notiuni precum "o ora", "o zi" sau "o saptamana" iti sunt complet straine. De fapt, pana in jurul varstei de 4-5 ani, copiilor le e extrem de dificil sa inteleaga conceptul de timp si, implicit, sa aproximeze sau sa estimeze cum functioneaza scurgerea acestuia.
Dupa aceasta varsta, acestia incep sa asocieze referintele temporale cu evenimentele din viata de zi cu zi, in incercarea de a-si insusi toate aceste notiuni. Ca parinte, ai datoria de a-l ajuta pe cel caruia i-ai dat viata sa se familiarizeze mai usor cu aceste repere care inca ii par abstracte.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-i explici mai usor si mai pe intelesul lui succesiunea minutelor, a orelor, a anilor!
Fa-l constient de notiunea de timp
Primele intrebari pe care si le pune un copil despre timp sunt "Cat mai e pana maine?", "Este seara sau dimineata?", "Este vara sau iarna?".
Iar tu trebuie sa-l iei foarte in serios si sa ii raspunzi de fiecare data cand te intreaba ceva asemanator, cu rabdare si tact, furnizandu-i informatii care il vor ajuta sa asocieze mai usor elementele definitorii ale anotimpurilor sau ale momentelor zilei, precum sunt lumina si intunericul sau caldura si gerul.
Explica-i pe etape si nu te astepta sa inteleaga totul din prima
La inceput, copilul tau va invata sa asocieze diferitele momente cu ritualurile care le insotesc. Micul dejun va deveni, asadar, un pretext perfect pentru intelegerea diminetilor, asa cum intunericul, baia din fiecare seara si imbracarea pijamalelor l-ar putea ajuta sa isi dea seama ca este seara, respectiv ora de culcare.
Fa-l constient de toate aceste lucruri si nu te sfii sa ii repeti, daca este cazul. Fraze scurte si coerente precum "Acum mancam fructe, deci este dimineata", "Acum ne pregatim sa dormim, deci este seara" ar putea fi foarte utile pentru copilul tau dornic de a-si insusi notiunea de timp.
In jurul varstei de 5 ani, copiii invata zilele saptamanii si lunile anului. Abia mai tarziu, in jurul varstei de 7 ani, devin capabili sa utilizeze corect cuvinte precum "ieri" sau "maine". Sigur ca aceste lucruri difera de la un copil la altul, asa ca nu ai motive de ingrijorare daca urmasilor tai le e greu sa numeasca zilele saptamanii in ordinea corecta, asa cum nu este neaparat nici motiv de mandrie ca ei sa o poata face inaintea altor copii.
Aceste lucruri depind atat de interesul lor fata de scurgerea timpului si succesiunea perioadelor, cat si de felul tau de a le explica aceste lucruri pe intelesul lor.
Ajuta-l sa inteleaga cum trece timpul
Arata-i copilului tau fotografii cu el si cu ceilalti membri ai familiei in diferite etape ale vietii, pentru a-l face sa inteleaga cum evolueaza oamenii si ce se intampla cu ei in timp.
Explica-i procesul de crestere si pe cel de imbatranire si exemplifica-i punctual. In perioada sarbatorilor, poti impodobi casa in asa fel incat el sa isi dea seama ca se apropie o sarbatoare si sa stie care este aceasta.
De Craciun poti folosi chiar si un calendar festiv pentru luna decembrie sau unul cu buzunarele mici pentru cadouri destinate fiecarei zile; se va bucura sa gaseasca in fiecare zi cate o surpriza simbolica si ii va fi astfel mai usor sa numere zilele ramase pana la Craciun. Mai poti si sa cumperi calendare ilustrate sugestiv pentru fiecare luna a anului, astfel incat sa-l faci sa asocieze vara cu zilele insorite petrecute la malul marii si iarna cu focul din semnineu si cu zapada de afara.
Invata-l sa foloseasca ceasul atunci cand este pregatit
Majoritatea copiilor nu stiu sa foloseasca ceasurile pana la varsta de 6-8 ani, chiar daca stiu sa citeasca si sa recunoasca cifrele. Nu trebuie sa iti bati prea mult capul cu asta, pentru ca nu este tocmai un lucru usor si fiecare copil il invata atunci cand este pregatit.
Evita sa ii cumperi un ceas digital pentru a-l ajuta. De fapt, astfel nu vei face decat sa-i servesti totul pe tava si sa il obisnuiesti sa aleaga calea cea usoara, motiv pentru care nici macar nu isi va da interesul sa invete sa interpreteze limbile unui ceas. Mai bine da-i timp si ai rabdare cu el, ii va fi mult mai util.
Tu cum l-ai ajutat pe copilul tau sa invete notiunea de timp? Asteptam sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!