Cum le vorbim copiilor despre tatal absent. Ce raspunzi cand copilul pune intrebari incomode

/ / Modificat: 2022-03-03
Cum le vorbim copiilor despre tatal absent. Ce raspunzi cand copilul pune intrebari incomode

A creste un copil singura nu este usor din niciun punct de vedere. Dincolo de situatiile concrete cu care ai de-a face ca mama singura, la un moment dat va veni clipa cand copilul va deveni curios, va pune intrebari si va dori sa stie de ce tatal lui nu este in peisaj.

Sunt multe motive pentru care un tata poate sa nu fie acolo: fie partenerii s-au despartit inainte ca bebelusul sa se nasca sau cand acesta era foarte mic, fie a murit, fie nu stie despre existenta copilului sau nu vrea sa isi asume rolul de tata.

De obicei, copiii devin constienti de ideea de familie in jurul varstei de 3 ani, atunci cand intra la gradinita si incep sa perceapa structurile familiale. Atunci vor intelege ca familia lor este diferita si ar putea incepe sa puna intrebari cu privire la tatal lor.

Pentru a putea sa gestionati situatia, este important sa anticipati si sa va inarmati din timp cu raspunsurile pe care copilul le va cere. In acest fel, nu veti fi luate prin surprindere sau puse in fata faptului implinit.

Cele mai frecvente intrebari pe care copiii le pun despre tatii absenti

Copiii au multe curiozitati, iar pentru a afla de ce el nu are un tata, ca alti copii, trebuie sa ai raspunsuri pregatite pentru

• cine este tatal meu?

• de ce nu locuieste tata cu noi?

• se mai intoarce?

• ii este dor de mine?/ ma iubeste?

• pot sa il vad?

• de ce alti copii au tata si eu nu?

Din nefericire, nu exista raspunsuri universale care sa le lamureasca tuturor copiilor aceste dileme. In plus, intrebarile pot aparea din nou si din nou, la fel sau sub diferite alte forme, pe masura ce ei cresc si nu ii mai multumesc raspunsurile primite.

Fii deschisa si sincera

In primul rand, permite-i copilului sa intrebe tot ce il framanta si nu il repezi. Ai rabdare si asculta-l, incercand sa il lamuresti. De multe ori, copiii cred ca absenta tatalui este din cauza lor sau ca este vina lor ca nu sunt iubiti si doriti de celalalt parinte. Este important sa ii asigurati ca absenta tatalui nu are de-a face cu ei si ca nu sunt de vina ei pentru comportamentul adultului.

Gaseste o explicatie potrivita pentru varsta copilului, pentru a-l face sa inteleaga de ce tatal este absent din viata lui. Incearca sa fii sincera si sa ii explici cat mai simplu copilului motivul real al absentei tatalui. Raspunsuri precum „Nu era pregatit sa fie tata”, „Locuim departe unul de celalalt” sau „Avea nevoie de timp pentru a se ocupa de propriile probleme” va pot scoate din dificultate. Desi nu justifica absenta lui, le dau de inteles copiilor ca a fost alegerea tatalui sa nu fie acolo, nu o consecinta a faptului ca ei exista sau ca ar fi facut ceva gresit.

Spune adevarul

Este firesc sa vrei sa iti protejezi copiii de suferinta si dezamagire, dar sa le ascunzi adevarul despre tatal lor nu este o idee buna. Mai devreme sau mai tarziu vor afla cum stau lucrurile si vor fi dezamagiti ca i-ai mintit. Spune-le adevarul cat mai simplu, adaptat varstei lor, iar pe parcurs vei putea sa detaliezi povestea, cand vor cere mai multe amanunte.

Nu proiecta asupra copiilor propriile frustrari, angoase si nemultumiri si abtine-te de la comentarii personale. Relateaza faptele si lasa-l pe copil sa isi traga propriile concluzii, pe masura ce creste.

Valideaza-i sentimentele

Asculta-i cand spun ce simt cu privire la absenta tatalui lor si valideaza-le sentimentele. „Vad ca esti suparat”, „Si eu sunt furioasa uneori” sau „Stiu ca iti este greu” ii ajuta pe copii sa se simta intelesi si in siguranta. Nu incerca sa schimbi ce simt sau sa le inhibi sentimentele, pentru ca nu este de ajutor.

Pastreaza amintirile pozitive

Atunci cand copiii te roaga sa le povestesti despre tatal lor, concentreaza-te pe amintirile frumoase pe care le aveti impreuna, nu pe lucrurile negative. Copiii nu trebuie sa fie incarcati cu problemele adultilor sau cu motivele pentru care lucrurile nu au mers intre voi.

Ofera figuri paterne

Copiii au nevoie de figuri paterne pe masura ce cresc, chiar daca nu este vorba despre tatal lor natural. Un bunic, un unchi sau chiar partenerul actual al mamei joaca un rol esential in dezvoltarea copiilor, iar micutii, fie ca sunt fete sau baieti, au nevoie si de un model masculin in viata lor, pe masura ce cresc.

FOTO: Freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre