Cum protejezi sanatatea copilului tau iarna

/ / Modificat: 2017-01-06
Cum protejezi sanatatea copilului tau iarna

Sezonul rece vine cu o multime de bucurii pentru copii, insa in aceeasi masura vine si cu griji in plus pentru parinti. In timpul iernii trebuie sa acordam mai multa atentie vestimentatiei, alimentatiei si in general sanatatii micutului deoarece este sezonul in care organismul devine vulnerabil in fata virusurilor si bacteriilor.

Cat de mult stam afara

Chiar daca temperaturile sunt scazute, plimbarile in aer liber ii vor face bine copilului. Aerul din casa poate fi uscat de la sistemele de incalzire, fapt ce poate duce la diverse probleme de respiratie, asa ca nu ar trebui sa renunti la iesirile obisnuite.

Daca sunt imbracati bine, copii nu vor avea de suferit in timpul iernii. Cand afara se inregistreaza 0 grade, esti in zona sigura, poti iesi linistita cu micutul la plimbare si poti petrece afara cam 40 de minute zilnic.

Intre -6 si 0 grade Celsius ar trebui sa fii mai precauta. Imbraca-l mai bine pe micut si nu petreceti afara mai mult de 20 - 30 de minute. Daca a trecut jumatate de ora de cand sunteti afara, intrati putin in casa pentru ca cel mic sa se incalzeaza, apoi puteti iesi din nou.

Daca se inregistreaza mai putin de -6 grade Celsius, cel mai bine ar fi sa nu iesiti din casa.

Sportul in timpul iernii

Vara este foarte ofertanta cand vine vorba despre miscare, insa iarna nu sunt la fel de multe posibilitati de a face exercitii fizice. In acelasi timp, sporturile de iarna nu sunt potrivite pentru toate varstele, asa ca trebuie sa alegem cu grija sportul pe care il practica micutul iarna.

Copiii de 2 ani pot sa inceapa sa schieze intre picioarele tale pe partii mici, special facute pentru ei. Daca iubiti sporturile de iarna si nu concepeti sa treaca sezonul rece fara sa faceti o excursie la partia de ski, puteti sa-l luati pe cel mic fara probleme.

La 3 ani puteti sa va dati cu sania impreuna. Opteaza pentru o sanie conceputa pentru copii mai mici, si care sa aiba sisteme de siguranta. Atentie la felul in care sta in sanie, sa nu fie expus cazaturilor.

bebe_iarna

Intre 4 si 6 ani, copilul va putea sa schieze singur si va putea sa patineze. Intre 6 si 8 ani copiii pot sa practice hocheiul pe gheata, iar de la 9 ani ii vei putea face cunostinta cu placa de snowboard.

In cazul sporturilor de iarna cel mai bine ar fi sa faceti la inceput cateva cursuri cu un instructor. Acesta il va invata principiile de baza si ii va arata cum sa se protejeze in cazul unor cazaturi, care sunt inevitabile la inceput.

Ingrijirea pielii

Pielea delicata a copiilor ar putea avea de suferit in timpul iernii, asa ca are nevoie de o protectie sporita. Cele mai afectate zone sunt mainile si tenul.

Lotiunea pentru protectie solara ar trebui folosita inclusiv pe timpul iernii. Foloseste o crema cu un factor de protectie de minimum 15, ea il va hidrata si va mentine pielea moale si sanatoasa.

Dupa ce va intoarceti de afara, aplica un strat subtire de crema hidratanta pe tenul si pe mainile copilului. Alege un produs cu ingrediente naturale, bland cu pielea copiilor si care intra repede in piele. Este recomandat sa folosesti si produse de curatare speciale pentru copii - sapunuri, geluri de dus si sampoane concepute pentru pielea lor.

Daca observi ca are zone unde pielea este foarte uscata sau chiar crapata, nu ezita sa consulti pediatrul.

Imbracamintea pentru zilele geroase

Cand vine vorba despre imbracamintea de iarna pentru copii, parintii exagereaza cu hainele. De fapt, copiii nu trebuie sa fie imbracati mai gros decat parintii.

sanatate_copil

Iata cum ar trebui sa-l imbraci in functie de activitati:

Pentru joaca in zapada:

- pantaloni si geaca din material impermeabil;

- o bluza termica si un pulover;

- manusi din material impermeabil;

- sosete din bumbac;

- caciula;

- ghete impermeabile.

Pentru sanius/ski/patinaj/hochei/snowboard:

- pantaloni termici;

- genunchere;

- cotiere;

- protectie pentru incheietura mainii;

- o casca de ski/snowboard in locul caciulii;

- ochelari pentru a-l proteja de soare.

Pentru hochei ii va trebui un echipament special de protectie, iar la snowboard ii vor prinde bine pantalonii cu protectie pentru sezut.

Trebuie sa fim foarte atenti si la incaltari. Extremitatile trebuie protejate foarte bine de frig, iar incaltamintea ar trebui sa fie antiderapanta. Alege o pereche de ghete din piele, imblanite si cu talpa groasa, dar care nu aluneca. Cu siguranta va cadea cel putin o data in timpul iernii, insa este important sa nu se produca luxatii sau fracturi.

Ce facem daca cel mic a racit

Oricat de bine l-am proteja pe copil, pe parcursul iernii el tot va raci. Este normal sa se confrunte cu astfel de afectiuni si nu e cazul sa te alarmezi la fiecare tuse. Daca nu are febra, el poate in continuare sa iasa afara si sa se joace atata vreme cat este bine imbracat.

Nu interzice iesirile chiar daca este racit. Aerul curat si miscarea il vor ajuta sa depaseasca simptomele racelii, in vreme ce aerul uscat din casa s-ar putea chiar sa le agraveze.

Daca are o raceala usoara si iese afara la joaca nu il imbraca prea gros pentru ca risca sa transpire si s-ar putea sa se agraveze.

Alimentatia in timpul iernii

Vara avem la dispozitie o multime de fructe si legume care ajuta la intarirea sistemului imunitar, in timp ce iarna se consuma de obicei mai putine produse de acest fel.

Nutritionistii atrag atentia asupra faptului ca legumele si fructele congelate isi pastreaza vitaminele, asa ca poti face o multime de mancaruri cu legume de la congelator. Supele calde, pline de legume, sunt excelente pe timpul iernii, mai ales daca cel mic a racit.

Cand vine vorba despre fructe, avem la dispozitie citricile. Cel mic poate alege din: clementine, mandarine, portocale, grepfrut sau pomelo, toate bogate in vitamina C. Poti completa aportul de nutrienti din alimentatie cu suplimente de vitamine si minerale pentru copii.

Tu cum treci peste sezonul rece cu bine? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Copii iarna Imunitate iarna

Articole recomandate

Citeste si despre