Cum sa cresti copii care se iubesc

/ / Modificat: 2014-05-13
Cum sa cresti copii care se iubesc

Cresterea mai multor copii este o experienta care te va pune fata in fata cu o multime de situatii surprinzatoare, cea mai frecventa dintre ele fiind rivalitatea fraternala. Gelozia si competitia intre frati de dezvolta firesc in relatia lor si dau nastere unor conflicte care vor lua o amploare pe care nu ti-o imaginai vreodata. Copiii invata sa se iubeasca, respecte si ajute reciproc daca sunt stimulati de mici sa aiba grija unul de celelalat, sa "lucreze" in echipa in tot ce isi propun si sa-si respecte intimitatea unul altuia.

Fa din consolidarea relatiei dintre ei o prioritate

Dincolo de hranirea, spalarea si educatia lor, este important ca de mici sa-i ajuti sa-si intemeieze o relatie buna si cum sa se apropie unul de altul. Daca sunt de varste diferite, atunci incepe mai intai cu fratele mai mic. Este indicat sa-l implici in ingrijirea si cresterea fratelui inca de la nastere. Pe masura ce ambii cresc, invata-i sa se ajute reciproc si sa se implice in activitati si jocuri de interes comun, in care sa coopereze in vederea atingerii acelorasi obiective.  

Invata-i sa fie o echipa

Nu uita ca la varste mici, copiii sunt niste mici egocentristi. Fiecare dintre ei isi vede propriul interes si crede ca este centrul universului vostru sau ca i se cuvine totul. Este recomandat sa-i debarasezi de aceasta atitudine egoista si sa-i cresti ca pe o echipa.

Aminteste-le ca sunt mereu in aceeasi echipa, ca sunt iubiti la fel de mult, ca trebuie sa se ajute unul pe altul si sa se protejeze. Formeaza-le de mici mentalitatea de "noi", nu de "eu si atat", care innoada mai bine legaturile fraternale si diminueaza conflictele si rivalitatea.

Nu face diferente intre ei

Stii bine ca fiecare copil este unic si ca, voit sau nu, pe unul din ei il iubesti ceva mai mult decat pe celalalt. Nu lasa insa ca aceasta preferinta subiectiva sa iasa la iveala in fata lor. Nu adopta tratamente preferentiale fata de unul din ei, intrucat vei incuraja conflictele si certurile intre ei.

Trateaza-i la fel, declara-le dragostea in mod egal si petrece la fel de mult timp cu fiecare dintre frati, pentru a evita situatia in care devin gelosi unul pe celelalt. Incurajeaza-i si complimenteaza-i la fel atunci cand fac progrese in anumite domenii sau cand fac fapte bune.  

Transforma relatia dintre tine si tatic intr-un model pozitiv

Chiar daca relatia dintre tine si tatic este diferita de cea fraternala, modul in care comunici si relationezi cu partenerul reprezinta un model comportamental pentru copii. Evitati certurile sau rezolvati conflictele pe cale pasnica, respectati-va unul pe celalalt si fiti intotdeauna o echipa, pentru a incuraja copiii sa se comporte la fel.

Invata-i sa-si respecte intimitatea sau spatiul personal

Se joaca impreuna, dorm in aceeasi camera, iau masa laolalta, dar fiecare dintre ei trebuie sa aiba intimitate si un spatiu personal, pe care celalalt sa il respecte. Incalcarea spatiului personal da nastere adesea la conflicte. De aceea, chiar daca dorm in aceeasi camera, incearca sa delimitezi spatiul privat al fiecaruia si sa-i invete sa ceara voie in a lua ori a atinge lucrurile celuilalt, astfel incat sa nu-i invadeze teritoriul.

Cand sunt mici, nu inteleg de ce nu au voie sa atinga jucariile sau lucrurile celuilalt frate. Insa trebuie sa le reamintesti mereu ca atunci cand lucrurile nu sunt ale lor, trebuie sa ceara voie pentru a le folosi.

Invata-i sa-si ceara scuze cand gresesc

  Fiecare om greseste din cand in cand, iar copiii o fac mai des decat adultii. Intrucat aceste situatii nu pot fi evitate, este recomandat sa invete din greseli. In primul rand, trebuie sa stie ca atunci cand gresesc, este frumos sa-si ceara scuze unul altuia si sa nu mai repete comportamentul in viitor.

Este indicat sa-i stimulezi sa gaseasca intotdeauna moduri prin care sa se revanseze in fata celuilalt, atunci cand gresesc. De exemplu, daca unul din ei strica jucaria celuilalt, nu este suficient doar sa-si ceara scuze. Invata-l sa compenseze ori sa atenueze un pic din pierderea suferita de celalalt.

Indruma-l subtil spre gasirea unor astfel de solutii: propune-i sa-i dea o jucarie la schimb, sa-i cumpere o ciocolata ori sa preia sarcina lui de a spala vasele in acea zi. Recompensa trebuie sa fie pe masura gravitatii greselii.

Invata-i sa daruiasca, nu doar sa imparta

Indiferent ca sunt facute cu ocazia unei zile de nastere, de sarbatori sau pur si simplu, din iubire, invata-ti copiii de mici sa faca daruri celor dragi, dar mai ales unul altuia. Sunt dovezi de dragoste si afectiune care consolideaza relatia dintre ei si le dezvolta caracterul. Indruma-i spre alegerea unor cadouri mai degraba simbolice decat materiale, pe care sa le faca chiar ei, in semn de afectiune si dragoste pentru celalalt.

Luati cat mai des mesele in familie

Mesele in familie sunt o oportunitate pentru copii sa petreaca timp impreuna si sa se cunoasca mai bine unul pe celalalt. Timpul petrecut in timpul servirii meselor este unul de calitate, intrucat este un mediu calm si afectuos, in care cei mici nu trebuie sa concureze unul impotriva celuilalt. Faceti un obicei din a vorbi mereu lucruri frumoase la masa si in a va cunoaste mai bine unii pe altii.  

Invata-i sa-si arate dovezi de afectiune si sa-si exprime dragostea

Tu le spui mereu cat de mult ii iubesti, ii imbratisezi si ii saruti pe frunte. Copiii trebuie invatati de mici sa-si exprime iubirea si afectiunea atat prin gesturi, cat si prin cuvinte. Incurajeaza-i sa se imbratiseze frecvent si sa-si exprimea afectiunea fata de celalalt prin felicitari, daruri simbolice sau prin ajutorul pe care si-l ofera reciproc.

Aminteste-le de ce sunt norocosi ca au frati

In ciuda intentiilor tale bune de a-i invata sa-si exprime dragostea, sa-si imparta lucrurile intre ei si sa se inteleaga bine, copiii mici trebuie ajutati sa inteleaga de ce trebuie sa faca aceste lucruri. Dragostea dintre ei este innascuta, insa nu-si dau seama de acest lucru atunci cand sunt mici.

Din acest motiv, trebuie sa ii ajuti si sa le amintesti mereu de ce trebuie sa fie recunoscatori ca au un frate: pentru ca au pe cine sa se sprijine, cu cine sa imparta bucurii, cu cine sa se joace, cui sa-i ceara un sfat etc.  

Tu prin ce alte metode sau trucuri ajuti fratiorii sa se iubeasca si sa se respecte unul pe celalalt, in loc sa se certe si sa intre mereu in conflicte? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Crestere copii Iubire frati Rivalitate fraternala Relatie frati

Articole recomandate

Citeste si despre