Cum sa cresti un copil bun - sfaturile specialistilor de la Harvard

/ / Modificat: 2023-08-14
Cum sa cresti un copil bun - sfaturile specialistilor de la Harvard

Ce fel de valori incerci sa le insufli copiilor tai? Este cumva bunatatea una dintre ele? Majoritatea parintilor ar spune ca da, dar, conform statisticilor de la „Harvard Graduate School of Education”, nu ne descurcam prea bine.

Studiul arata ca micutii o iau pe cai gresite cand vine vorba de bunatate, iar adultii sunt de vina pentru transmiteera unor mesaje inconsecvente.

Din fericire, expertii de la „Ivy League” au cateva idei despre modul in care putem sa aducem generatia urmatoare pe un fagas mai bun, astfel incat ei sa devina adultii grijulii de maine.Intre 2013 si 2014, ca parte a proiectului „Harvard's Making Caring Common”, cercetatorii au intervievat 10.000 de elevi de gimnaziu si liceu din S.U.A. Ei au descoperit ca indiferent de rasa, clasa sau cultura din care faceau parte, majoritatea elevilor chestionati au apreciat ca propriul succes si fericirea lor contau mai mult decat alte aspecte.

De ce copiii apreciaza ca propriul lor succes conteaza mai mult decat lucruri precum grija fata de altii si corectitudinea? Ei bine, se pare ca asa le-au spus mama si tata.80% din cei 10.000 de elevi au afirmat ca parintii lor i-au invatat ca fericirea si succesul in viata sunt mai importante decat grija fata de altii. Cercetatorii de la Harvard spun ca pretuirea (cu moderatie) a propriei ambitii este evident un lucru bun in lumea competitiva de astazi, dar prioritizand-o cu mult mai mult decat valorile etice, cum ar fi bunatatea, grija fata de altii si corectitudinea, ii determina pe copii sa fie mai cruzi, lipsiti de respect si necinstiti.

Deci, cum rezolvam asta? Iata planul in patru pasi al cercetatorilor de la Harvard ca sa cresti un copil bun.

1. Ajuta-l sa exerseze sa fie dragut cu cei din jur

Comportamentul etic ar putea deveni ceva natural pentru copilul tau, daca ii acorzi zilnic oportunitatea de a practica acte de bunatate si de grija fata de altii. De exemplu te-ar putea ajuta la treburile casei sau sa-si ajute un prieten cu temele sau sa lucrati impreuna la un proiect pentru a ajuta copiii saraci.Toate aceste sarcini l-ar ajuta pe copil sa exerseze empatia. Cheia este, ca in timp, sa sporesti provocarile, astfel incat micutul tau sa poata dezvolta o capacitate mai puternica in ceea ce priveste grija fata de altii, pe masura ce creste.

2. Ajuta-l sa poata privi din perspective diferite

Cercetatorii si-au exprimat dorinta ca micutii sa se concentreze si sa asculte indeaproape persoanele din jurul lor, dar sa vada si imaginea de ansamblu. "Prin observarea imaginii de ansamblu si privirea lucrurilor din mai multe perspective, inclusiv din perspectiva celor care sunt prea des invizibili (cum ar fi noul coleg de clasa sau cineva care nu le vorbeste limba), copiii isi largesc cercul de interes si devin capabili sa cantareasca impartialitatea comunitatilor si societatilor din care fac parte", au scris autorii studiului.

3. Fii un model pentru copilul tau

Copiii nostri ne privesc, deci daca vrem ca ei sa fie mai buni, trebuie sa incercam sa cultivam in noi insine acest lucru. Echipa Harvard sugereaza parintilor sa depuna eforturi pentru a-si largi cercul de interese, aprofundand problemele cu privire la corectitudine si impartialitate.

4. Invata-ti copilul sa faca fata sentimentelor distructive

Potrivit cercetatorilor, abilitatea copilului de a avea grija de ceilalti poate fi coplesita de sentimente de furie, rusine, invidie sau alte sentimente negative. Ei sugereaza sa-i invatam pe copii ca, desi nu este bine sa ne inabusim sentimentele, de orice fel ar fi ele, unele modalitati de a le aborda nu sunt amabile sau de ajutor.

De exemplu: "Sa-ti lovesti un coleg de clasa, te poate face fericit, dar nu-l va face pe el fericit si nici nu este o modalitate amabila. De aceea, mai productiv decat lovirea este sa numeri pana la 10 si sa vorbesti despre ceea ce te te-a infuriat asa tare."Desi cercetatorii de la Harvard au fost ingrijorati de faptul ca atat de multi copii sunt invatati sa-si pretuiasca inainte de toate propria fericire, totusi ei au fost impresionati de elevii care au declarat ca acorda prioritate grijii fata de altii si amabilitatii. Unul dintre elevii chestionati a scris:

"Oamenii ar trebui sa-i puna mereu pe ceilalti inaintea lor si sa se concentreze asupra contributiei lor la ceva care sa imbunatateasca viata generatiilor viitoare".

Daca urmam sfatul cercetatorilor de la Harvard, lumea va avea parte de mai multi copii care gandesc asa, si exact de asta au nevoie generatiile viitoare.

Taguri Copil Copil bun ascultator Educatie Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre