Cum sa fii un parinte bun: 10 sfaturi de care sa tii cont

/ / Modificat: 2017-11-01
Cum sa fii un parinte bun: 10 sfaturi de care sa tii cont

Un parinte bun se straduieste sa ia decizii care servesc interesului superior al copilului. Un parinte bun nu trebuie sa fie perfect. Nimeni nu este perfect. Nici copiii, nici adultii. Dar asta nu inseamna ca nu putem incerca sa fim mai buni.

Stabileste standarde inalte pentru tine insati si apoi pentru copiii tai. Nu uita ca tu esti modelul lor numarul unu.

Vrei sa fii un parinte bun pentru copilul tau? Tine cont de urmatoarele sfaturi:

1. Modeleaza-i comportamentul

Nu te limita la a-i spune copilului ce vrei sa faca, ci arata-i si cum sa faca acel lucru. Copilul invata prin imitatie. El este "programat" sa copieze actiunile adultilor pentru a le intelege si a le incorpora in propriul sau comportament.

Copilul urmareste tot ceea ce fac parintii sai cu mare grija. Asadar, fii persoana in care doresti sa se "transforme" copilul tau, respectandu-i dorintele, afisand un comportament si o atitudine pozitiva si dovedind empatie.

2. Arata-i afectiune

Cand vine vorba de iubirea fata de copil, nu se poate pune problema de prea multa afectiune.

Iubirea in sine nu dauneaza nimanui. In schimb, pot dauna lucrurile pe care alegi sa le faci in numele iubirii: indulgenta materiala, clementa, asteptarile scazute si suprasolicitarea. Toate acestea pot transforma copilul intr-un rasfatat.

Iubire inseamna sa-ti imbratisezi copilul, sa-ti petreci timp cu el si sa-l asculti cu blandete si rabdare. Afisarea acestor acte de iubire stimuleaza secretia de endorfine in creier, substante responsabile cu buna dispozitie. Totodata, ele induc copilului un profund sentiment de calm, caldura emotionala si satisfactie, ajutand la sudarea relatiei cu parintele.

3. Practica parentingul pozitiv

Bebelusii se nasc cu aproximativ 100 miliarde de neuroni, cu un numar relativ mic de conexiuni. Legaturile neuronale sunt cele care genereaza ganduri, ne conduc la actiune, ne modeleaza personalitatea si determina cine suntem in esenta. Ele sunt create, intarite si "sculptate" prin experiente de viata.

Ofera-i copilului tau experiente pozitive, care sa-l ajute sa se dezvolte armonios si sa prospere. Canta-i melodia preferata, mergi cu el in parc, razi cu el si rezolvati probleme impreuna, adoptand o atitudine pozitiva.

Practicand disciplina pozitiva, stabilesti limite clare si mentii o coerenta in ceea ce faci. Fii amabila si ferma atunci cand vine vorba de respectarea regulilor. Evita masurile punitive. Creste-ti copilul in spiritul moralitatii si al corectitudinii, invatandu-l cum sa faca diferenta intre ceea ce este corect si gresit.

4. Ofera-i confortul afectiv de care are nevoie

Copilul trebuie sa stie ca vei fi mereu alaturi de el, receptiv la semnalele lui si sensibil la nevoile sale. Doar asa ii asiguri o dezvoltare emotionala si sociala buna.

5. Comunica si interactioneaza

Pastreaza mereu o linie deschisa de comunicare cu copilul, pentru a avea o relatie cat mai buna cu el. Comunicand, copilul invata sa-si foloseasca diferite parti ale creierului, ceea ce antreneaza o mai buna coordonare intre diferite organe, care lucreaze impreuna pentru a mentine un corp sanatos.

Copilul care are o buna comunicare cu parintele are mai putine crize de furie, este mai cooperant si mai empatic. Incurajeaza-l sa-ti spuna ce il supara sau il sperie. Nu trebuie sa vii neaparat cu solutii, doar sa-l asculti atunci cand isi exprima sentimentele si sa-i validezi trairile. Ajuta-l sa proceseze ce i se intampla si sa-si inteleaga starile emotionale, pentru a le putea integra in experienta sa de viata.

6. Mediteaza asupra propriei tale copilarii

Reflectarea asupra propriei copilarii iti poate oferi raspunsuri cheie legate de comportamentul tau ca parinte. De multe ori, te surprinzi comportandu-te exact cum nu ti-ai dori si faci aceleasi greseli pe care le-au facut parintii tai cu tine.

Gandeste-te ce anume vrei sa schimbi si cum ai proceda diferit intr-un scenariu real. Fii atenta si incearca sa-ti schimbi comportamentul data viitoare, cand apar probleme. Nu renunta daca nu reusesti din prima. Este nevoie de practica, foarte multa practica.

7. Acorda atentie propriei tale bunastari

Nu-ti neglija propria sanatate sau relatia cu partenerul de viata, doar pentru ca a aparut un copil in viata voastra. Daca tu esti bolnava sau te certi cu partenerul, copilul are cel mai mult de suferit. 

8. Fara palme!

O palma data la fund poate determina copilul sa respecte o cerinta pe termen scurt, insa nu-l va invata niciodata diferenta dintre bine si rau. Din contra, il invata doar sa se teama de consecintele externe. Asa apare si motivatia de a nu se mai lasa "prins cu mata in sac" data viitoare.

Bataia, ca metoda de disciplinare, induce ideea gresita ca toate problemele se rezolva prin violenta. Copiii care sunt plesniti sau loviti sunt mai predispusi sa se certe cu alti copii si sa foloseasca agresiuni verbale sau fizice pentru a rezolva dispute.

Totodata, pe masura ce cresc, ei au un risc crescut de comportament delincvent, antisocial si criminal, relatii mai proaste cu parintii, probleme de sanatate mintala sau pot ajunge victime ale violentei domestice.

9. Mentine perspectiva

Nu-ti lasa frustrarile si furia sa-ti domine viata. In egala masura, evita sa-i transmiti copilului sentimentele tale negative. Cauta modalitati de a transforma fiecare experienta negativa intr-o oportunitate de invatare pentru copil.

Chiar si o criza de plans, cu urlete si tipete, poate fi valorificata. Discuta deschis cu copilul despre sentimentele lui si afla cauza nemultumirii.

10. Aplica strategii gata testate

Fiecare copil este diferit. Chiar si asa, exista diferite metode de disciplinare non-punitive cu care copilul poate sa rezoneze. Fie ca este vorba de redirectionare, rationament, eliminarea privilegiilor, time-in sau time-out, trebuie doar sa gasesti metoda care da cele mai bune rezultate in cazul familiei tale.

Apelarea la metodele de disciplinare agreate de specialistii in parenting poate necesita mai multa munca din partea ta pe termen scurt, dar cu siguranta vei economisi mult timp si energie pe termen lung.

Taguri Calitati parinte bun Crestere copii Mama buna Tata bun Relatie parinte copil Viata de mama Disciplinare copii

Articole recomandate

Citeste si despre