Copiii petrec foarte mult timp online inca de cand invata sa foloseasca telefonul sau tableta. De multe ori ne bucuram sa vedem ca sunt „prieteni” cu tehnologia de ultima generatie, insa stii, desigur, ca orice e prea mult strica. Mai ales din timpul pandemiei, cand, brusc, utilizarea gadgeturilor multe ore la rand a devenit o necesitate, a devenit dificil sa argumentezi in fata copiilor si a adolescentilor de ce ar trebui sa petreaca un timp limitat pe zi in fata ecranelor. Si totusi e nevoie sa gestionezi timpul pe care copilul il pierde in fata telefonului sau a tabletei.
Copiilor mici este usor sa le gasesti alte preocupari atunci cand parca se incapataneaza sa se uite la clipuri pe YouTube. Dar cand sunt mai mari, chiar adolescenti, telefonul ori tableta devin un soi de prelungire a manii lor. Nesupravegheati, ar fi in stare sa petreaca o zi intreaga in fata ecranelor, fie ca se uita la filme, fie ca petrec timp pe platforme sociale sau video, fie ca isi dau mesaje cu prietenii.
Strategii pentru a limita timpul pierdut de copii in fata ecranelor
Ca sa nu aveti mereu discutii in contradictoriu, ai nevoie de o strategie pentru a gestiona timpul pe care copilul il pierde in fata telefonului sau tabletei.
Consecintele orelor in sir petrecute in fata ecranelor pot fi foarte neplacute. Cand copilul este suficient de mare ii poti spune ca aceasta activitate sedentara creste riscul de obezitate (preadolescentii si adolescentii sunt destul de preocupati de aspectul lor fizic), dar le afecteaza si interactiunile offline cu prietenii si familia. Oboseala acumulata din cauza faptului ca stau mereu cu ochii in ecrane le poate afecta randamentul la scoala, ca sa nu mai vorbim de problemele de vedere ce pot aparea.
Stabiliti reguli privind timpul petrecut pe smartphone sau tableta. Acesta trebuie sa fie limitat spre binele copilului, chiar daca el se va opune. Inarmeaza-te cu rabdare si cu argumente!
Timpul petrecut pe smartphone sau tableta trebuie sa fie un privilegiu
Nu ii interzice copilului sa petreaca mai mult de o ora sau doua in fata ecranelor. Propune-i, in schimb, un „targ”. Poate sa stea in fata telefonului sau a tabletei abia dupa ce s-a „achitat” de sarcinile zilnice. Temele pentru scoala, invatatul, cititul trebuie sa aiba prioritate, la fel si sarcinile pe care le are in casa (dus gunoiul, asezatul mesei, facut ordine in camera etc.), dar mai ales timpul petrecut in familie.
Copilul trebuie sa inteleaga ca, fiind un privilegiu, timpul pentru ecrane poate fi ajustat, la nevoie, sau chiar retras.
Da-i exemplul potrivit
Atunci cand ii limitezi copilului timpul pentru smartphone sau tableta, asigura-te ca respecti si tu regulile jocului. Nu iti petrece serile cu ochii in telefon, oricat de importante sunt treburile pe care le ai de rezolvat. Timpul pentru familie trebuie sa fie supus acelorasi reguli pentru toata lumea. In plus, vei evita ca propriul copil sa te acuze de ipocrizie si sa nu mai dea doi bani pe regulile pe care tu le stabilesti.
Copiii, indiferent de varsta, invata mai mult din ceea ce vad la parinti, decat din ce le spun acestia. Prin urmare, ai grija sa respecti, la randul tau, ceea ce ii ceri copilului.
Regula de aur: fara telefon sau tableta noaptea sau la masa
Multi copii, in special adolescenti, obisnuiesc sa recupereze noaptea timpul de ecran de care nu au beneficiat in timpul zilei. Daca observi ca pustiul tau este foarte obosit in timpul zilei, ca se trezeste foarte greu dimineata sau ca si-a pierdut puterea de concentrare, e foarte probabil ca noaptea, in loc sa doarma, sa stea cu ochii in ecran.
Impune o regula simpla: telefoanele si alte gadgeturi raman in sufragerie peste noapte sau in timp ce luati masa in familie. Ale tuturor, evident. Este putin probabil ca un preadolescent sau adolescent sa primeasca vreun telefon sau mesaj foarte important in miez de noapte. Copilului nu ii va placea aceasta masura, insa nu uita ca este una necesara.
Instaleaza-i aplicatii de control parental
Stabileste reguli clare privind timpul de utilizare a smartphone-ului sau a tabletei. Daca nimic nu functioneaza pentru a convinge copilul sa le respecte, ii poti instala pe telefon aplicatii de control parental. Vei putea verifica, astfel, si cat timp petrece copilul cu dispozitivul activat, dar si ce activitati online are. Chiar daca se va opune si se va plange ca ii invadezi intimitatea, fa-l sa inteleaga ca este o masura extrema pe care o iei pentru binele lui.
Ce alternative oferim copiilor cand le limitam timpul de ecrane
Principalul argument al copiilor atunci cand parintii incearca sa stabileasca reguli privind folosirea gadgeturilor este ca se vor plictisi de moarte. Ei bine, nu e chiar asa!
Incurajeaza copilul sa lase telefonul pentru activitate fizica. Organizati plimbari in familie, iesiri la munte sau la padure, mergeti pe un teren de sport impreuna sau plimbati-va cu bicicletele. Sunt o multime de activitati de familie pe care le puteti face impreuna, iar in acele ore nimeni nu va folosi telefonul, decat daca primeste un mesaj sau un apel foarte important.