A creste un copil nu este usor nici atunci cand familia este completa. Provocarea este cu atat mai mare atunci cand esti parinte singur si ai de crescut un copil sau mai multi. Iar cea mai mare provocare poate fi pentru un tata sa creasca o fiica si sa ii ofere educatia adecvata.
Obstacolele, dificultatile si intrebarile pe care le vei intalni nu vor fi putine si nici cele mai usoare. Indiferent cum ai ajuns in situatia de a-ti creste singur fiica, fie ca esti divortat sau vaduv, iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa faci din aceasta misiune una mai usoara!
Nu te incapatana sa faci totul singur
Oricat de bine te-ai descurca, o fata are nevoie si de o prezenta feminina in viata ei, pe masura ce creste. Mai ales la varsta adolescentei, poate fi mai usor sa discute problemele specifice femeilor cu o persoana de acelasi sex. Daca mama ei nu mai este prin preajma, o bunica, o matusa, o profesoasa sau o prietena de familie pot fi intotdeauna confidentele fiicei tale. Ea are nevoie de un model feminin puternic si capabil pentru a o ghida in viata, pentru a o ajuta sa devina increzatoare si independenta.
Patreaza liniile de comunicare deschise
Uneori, tatii au tendinta de a rezolva ei problemele copiilor, in loc sa le ofere instrumente si solutii pentru a se descurca pe cont propriu. Tentatia poate fi cu atat mai mare cu cat este vorba despre o fata. Inceteaza sa o mai vezi sensibila si fragila si invat-o cum sa fie puternica si sa rezolve problemele cu care se intalneste in viata. Empatia este cuvantul-cheie si poate necesita mult timp si multa rabdare sa inveti aceasta lectie. Comunica intotdeauna cu fiica ta, invata sa o asculti, sa intelegi ce simte si cu ce probleme se confrunta si invat-o sa le rezolve singura. In acest fel vei creste o femeie puternica, pe picioarele ei, capabila si cu incredere in sine.
Invat-o sa fie independenta
In stransa legatura cu punctul de mai sus, copiii au nevoie de instrumente care sa ii ajute sa se descurce pe cont propriu. Cand fiica ta are de-a face cu o situatie dificila, ajut-o sa vada toate datele problemei si sa examineze toate optiunile, pentru a lua cea mai buna decizie pentru ea. Iar daca ti se pare ca greseste, explica-i acest lucru, dar nu decide in locul ei, daca nu este vorba despre ceva grav. Copiii au nevoie sa greseasca, sa isi invete propriile lectii pentru a se maturiza. In plus, atunci cand sunt pe cont propriu, copiii se simt puternici si independenti, iar acest lucru le va fi de ajutor mai tarziu.
Nu fii ultra-protector!
Desi tendinta fireasca este sa vrei sa o protejezi de tot ce este negativ in lume, acest lucru nu va fi posibil la infinit. Fiica ta are nevoie de libertate, are nevoie sa experimenteze, iar daca tu nu ii permiti acest lucru, se va razvrati, la un moment dat. Ofera-i spatiu si respecta-i intimitatea, arata-i ca ai incredere in ea si invat-o sa se iubeasca pe sine. In acest fel, vei construi o legatura de incredere reciproca, iar aceasta va fi mai de folos pe termen lung decat atitudinea super-protectoare.
Implica-te in viata ei
Fiica ta are nevoie sa fii disponibil cat se poate de mult, mai ales ca esti singurul ei parinte. Fii alaturi de ea in cele mai importante momente, cum ar fi competitiile la care participa, petrecerile pe care le organizeaza pentru prietenii ei, ajut-o la teme, petrece cat mai mult timp cu ea, facand lucruri care o pasioneaza. Mergeti impreuna la film, la teatru, la concerte, in excursii etc. Arata-i ca iti pasa si profita de timpul liber pe care il ai pentru a-l petrece in compania ei.
Nu te feri de discutiile importante
Vine un moment in viata oricarui adolescent cand trebuie sa porti cu el discutii importante despre viata. Desigur ca ideal si usor este ca fiica sa discute cu mama ei, dar atunci cand ea nu mai este prezenta, iar tu trebuie sa tii loc si de mama, si de tata, trebuie sa te adaptezi. Fii sincer si deschis si raspunde-i la toate intrebarile. Atunci cand nu stii, documenteaza-te. Cere ajutor atunci cand este nevoie si nu ignora problemele cu care adolescentele se pot confrunta la aceasta varsta dificila. Daca te simti nesigur sa porti aceste discutii, apeleaza la un terapeut, la o femeie din familie care este apropiata sau la orice persoana cu care fiica ta se simte confortabil sa discute.
FOTO: Pixabay