Modul in care iti cresti copilul este influentat in mare parte de cultura din care faci parte, de felul in care tu ai crescut, de valorile ce ti-au fost insuflate de proprii parinti si de normele societatii in care traiesti.
Nu in mod surprinzator insa, alti parintii, din alte tari ale lumii au idei diferite de ale tale in privinta modului in care aleg sa isi creasca copiii.
Iata cateva dintre aceste diferente ale stilului de parenting, adoptate de parintii din jurul lumii:
Copiii din Danemarca stau afara in carucior cat timp parintii fac cumparaturi
In unele colturi ale lumii cea mai buna modalitate, testata de-a lungul timpului, de a lua copiii la cumparaturi sau la restaurant este sa lasi caruciorul – cu copil cu tot – in fata magazinului sau a restaurantului.
Parintii din Danemarca parcheaza adesea carucioarele pe trotuar in fata restaurantului si ii lasa pe cei mici sa doarma afara, cat timp isi iau ei pranzul sau cina. Multe dintre carucioare au monitoare astfel incat parintii sa isi poata arunca un ochi din cand in cand la cei mici in timp ce ei sunt la cumparaturi sau la masa.
Bebelusii din Norvegia dorm in aer liber
Este ceva obisnuit pentru copiii din tarile nordice sa traga un pui de somn afara, in aer liber, parintii lor considerand ca acest lucru aduce beneficii sanatatii.
Chiar si atunci cand temperaturile scad sub zero grade, bebelusii infofoliti bine sunt lasati sa doarma afara, in carucior. Parintii din Norvegia, dar si din Suedia si Finlanda, considera ca expunerea copiilor lor la aer curat, chiar si atunci cand este rece afara, previne riscul aparitiei racelilor sau gripelor, pe care le-ar dobandi mai usor in interior.
Copiii din Finlanda au pauze dese la scoala
In Finlanda, copiii din scoala primara au pauze de 15 minute la fiecare 45 de minute. Se considera ca aceste pauze mai frecvente in care se pot juca si pot face miscare, ii ajuta pe cei mici sa se poata concentra mai bine la orele de curs si avand in vedere ca sistemul academic din aceasta tara este unul dintre cele mai performante din intreaga lume, s-ar putea sa existe ceva adevar in aceasta abordare.
Copiii din Hong Kong, Taiwan si India se culca tarziu
Opiniile parintilor din alte tari difera si atunci cand vine vorba de ora de culcare a copiilor lor, cei din Australia si Noua Zeelanda isi culca copiii la orele 19.30, in timp ce copiii din Taiwan, India si Hong Kong nu se culca mai devreme de orele 22.00
Copiii din Italia isi iau cina insotita de o gura de vin
In Italia, ca si in alte tari din Europa, este acceptabil pentru copiii mai mari si pentru tineri sa bea o gura de vin atunci cand iau cina impreuna cu familiile lor. Desi varsta legala pentru a cumpara alcool in aproape toata Europa este de 18 ani, o bautura alaturi de familie nu este ceva neobisnuit si nici ingrijorator. Exista cercetari care indica ca putin vin la cina, alaturi de parinti, ar putea reduce sansele ca atunci cand devine adult copilul tau sa abuzeze de alcool.
Copiii din Suedia nu primesc nicio palma
Suedia a devenit in 1979 prima tara care a interzis palmuirea, ceea ce inseamna ca prima generatie de copii care nu au fost niciodata palmuiti de parinti, au si ei copii la randul lor. Din 1979 si pana acum, numarul tarilor care au interzis pedepsele corporale ale copiilor de catre parinti este in crestere, in momentul acesta 52 de tari aderand la o abordare fara palmuire a cresterii copiilor.
Copiii din Japonia merg singuri cu transportul in comun, de la 6 ani
Copiii din Japonia calatoresc cu transportul in comun inca de la varste fragede, pentru ca parintii lor considera ca este important sa le acorde copiilor posibilitatea de a-si dezvolta abilitati pentru a putea sa isi gaseasca drumul singuri. Tot in Japonia copiii mai mici sunt trimisi la brutarie sa cumpere o paine, sau la magazinul din colt pentru cateva cumparaturi si asta pentru ca parintii lor vor ca ei sa fie independenti.