Cum vorbesti cu copilul tau despre terorism

/ / Modificat: 2016-01-07
Cum vorbesti cu copilul tau despre terorism

Este extrem de dificil sa le explicam copiilor nostri un fenomen sau un comportament uman pe care noi insine nu il intelegem, asa cum este terorismul. Nici noi, adultii, nu gasim un raspuns clar la intrebarile legate de acest subiect sensibil, iar acest lucru face dificila comunicarea cu cei mici cand vine vorba despre asta.

Chiar daca subiectul este unul greu, copiii aud inevitabil despre el din diverse surse. Poate fi vorba de o stire la radio in masina, in drum spre scoala, sau la televizor acasa. Micutii sunt foarte curiosi, asa ca sigur il vei auzi intrebandu-te "de ce au facut asta, mami?". Este mai bine sa-i dai un raspuns in acest caz decat sa schimbi subiectul sau sa-i spui ca sunt treburi de oameni mari.

Nu putem nega ca ne confruntam deja cu un fenomen in acest sens, iar copiii ar trebui sa afle despre el, deoarece este vorba despre lumea in care traiesc si se dezvolta ei si nu ii poti priva la nesfarsit de informatii.

Sursa foto: Getty Images

Afla ce stie deja sau ce cred ei despre aceste acte

Nu exista scut pentru informatii, la urechile copilului pot ajunge date despre actele teroriste produse in tari relativ apropiate din o multime de surse. Copiii sunt foarte perspicace si intuitivi si vor inregistra imediat fiecare informatie noua care ajunge la ei prin orice canale.

Daca nu au auzit la televizor, s-ar putea sa fi aflat cate ceva tragand cu urechea la o discutie intre parinti sau intre alti membri ai familie. Chiar daca nu inteleg cuvantul "terorism" vor dori sa stie ce s-a intamplat si ce provoaca discutiile si agitatia pe care o vad pe ecranul televizorului. Vor simti ca este o situatie iesita din comun, tensionata, care provoaca nelinisti.

De prima data cand il auzi pronuntand cuvinte din aceasta sfera, lasa-l sa-ti spuna tot ce a inteles el, fara sa-l intrerupi spunandu-i ca nu sunt lucruri pe care ar trebui sa-l intereseze. Poti provoca tu insati discutia printr-o formulare de tipul "probabil ai auzit ca s-a petrecut ceva foarte trist in Franta, ce crezi despre asta?".

Daca esti sigur ca stie cate ceva si nu vrei sa ii explici aceste lucruri inainte sa se intereseze el insusi, poti sa-l intrebi cum a fost la gradinita/scoala, daca a auzit ceva ce i-a atras atentia si daca iti mentioneaza despre terorism, ii poti explica mai multe.

Explica simplu si abordeaza tema de mai multe ori

Nu vorbi despre terorism, acte teroriste sau atentate doar o singura data. Arata-i ca este un subiect care poate fi abordat ori de cate ori vrea sa stie mai multe, fara sa-i creezi impresia ca este ceva tabu, interzis. In plus, s-ar putea ca intre timp el sa mai afle lucruri de la colegi sau din media si sa nu detina informatiile corecte.

Un alt factor extrem de important este explicarea pe intelesul lui si limitarea informatiilor care ajung la el. Televiziunile difuzeaza si imagini cu impact emotional ori de cate ori se produce o tragedie de acest gen, iar copiii nu ar trebui sa urmareasca buletinele de stiri fara un adult prezent care sa schimbe canalul cand informatiile si imaginile sunt prea dure.

Daca intreaba cine sunt teroristii si de ce fac lucruri rele ii poti explica "sunt oameni rai si fac aceste lucruri pentru ca sunt suparati, dar tu stii ca nu avem voie niciodata sa ranim oameni pentru ca suntem suparati". Este o propozitie simpla, usor de inteles si care ii da dimensiunea evenimentului adaptata la capacitatea lui de intelegere.

Coreleaza intr-un fel cu evenimente petrecute in viata lui. De exemplu, ii poti spune: "stii cand te-ai certat cu amicul tau pentru ca voiai jucaria lui? cateodata oamenii se cearta si devin suparati cand nu pot avea ce isi doresc sau cand cineva drag lor a fost ranit".

Nu ii mentiona copilului notiuni de religie sau politica, deoarece nu sunt relevante pentru ei cand sunt mici. Daca este vorba despre o discutie cu un copil mai mare, de 12-13 ani poti sa vorbesti si despre ele, insa inainte de aceasta varsta ei nu le vor intelege.

In acelasi timp, tine cont de faptul ca cei mici sunt egocentrici si ii va interesa in mod special daca ei si oamenii apropiati lor sunt afectati de terorism. S-ar putea sa ti se para ca minimalizezi de fapt dimensiunea celor petrecute, insa aceasta este singura cale prin care ii poti explica pe intelesul lui ce se intampla atunci cand au loc atentate teroriste. Pe scurt, explicatiile ar trebui sa se rezume la: "s-a intamplat ceva foarte trist, multi oameni au fost raniti si omorati, insa noi suntem bine si noi vom avea grija de tine orice s-ar intampla."

Incurajeaza-l sa-ti spuna ce simte in legatura cu asta. Daca este ingrijorat pentru siguranta sa, explica-i ca nu exista niciun pericol pentru nimeni din familia sau prietenii vostri. Spune-i ca subiectul este atat de prezent la stiri si discutat tocmai din cauza ca este vorba despre o situatie iesita din comun, care nu se intampla des.

Nu uita sa-i mentionezi si ca in lume exista o multime de oameni buni, care nu ar comite niciodata astfel de acte si care ii ajuta pe cei aflati in dificultate. Vorbeste-i despre medici, pompieri si alte persoane care lucreaza in astfel de domenii si in care pot avea incredere ca ii vor proteja.

Cum discuti despre terorism cu un copil mai mare

Incepand cu scoala generala, vei putea sa le explici copiilor mai multe despre terorism, inclusiv despre diferentele dintre religii sau despre politica si politicieni. In primul an din scoala generala exista si discipline scolare precum cultura civica, ce abordeaza notiuni precum "societate" si "sistem social".

Copiii trebuie sa stie ce se intampla in jurul lor, chiar daca vorbim despre alte tari, pentru a deveni adulti responsabili si cetateni care sa-si ajute comunitatea. Nu ignora aceste probleme doar pentru ca nu se intampla la noi in tara, deoarece in statele occidentale unde s-au produs astfel de atacuri multi dintre noi au mers in vacanta, spre exemplu la Disneyland Paris, sau poate copilul tau, adolescent fiind, se gandeste sa studieze in scoli din aceste tari.

Tu ai abordat subiectul terorismului cu familia ta? Cum le-ai raspuns copiilor la intrebarile legate de asta. Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre