Daca ai un copil timid, NU nu face asta

/ / Modificat: 2020-06-29
Daca ai un copil timid, NU nu face asta

Este important sa stii sa faci diferenta intre un copil timid si unul introvertit. Unui micut introvertit ii place singuratatea, are putini prieteni, dar nu se simte trist sau rau din aceasta cauza.

 

Un copil timid nu doreste sa socializeze si invidiaza abilitatile sociale ale acelor persoane mai extrovertite din jurul lui.

Primele semne de timiditate apar pe la 6-7 luni, cand copilul plange atunci cand vine in contact cu persoane straine sau cand incepe sa arate preferinte clare pentru persoanele apropiate. De asemenea, el nu accepta sa fie luat in brate de alte persoane sau plange cand e despartit de oamenii cunoscuti.

Daca ti-ai dat seama ca micutul tau este timid, este important sa eviti sa faci cateva greseli comune, pe care multi parinti le fac.

Greseli pe care le fac parintii care au un copil timid

Timiditatea este o trasatura ce tine de personalitatea celui mic si poate disparea in timp, daca este tratata corect. De aceea, parintii trebuie sa tina cont de anumite chei pentru ca micutul sa poata depasi timiditatea in timp, in loc sa se accentueze de-a lungul anilor.

Daca copilul tau este timid, nu trebuie sa faci niciuna dintre urmatoarele greseli:

  • Nu-l obliga sa salute cand nu doreste;
  • Nu-l certa, punandu-l intr-o situatie ridicola, cand nu vrea sa salute sau sa interactioneze cu alte persoane;
  • Nu il forta sa faca ceva ce nu vrea si nu-i atrage atentia doar pentru ca nu vrea. Acest lucru nu va face decat sa se simta foarte stanjenit si sa se inchida si mai mult in el;
  • Nu il scuza atunci cand el nu vrea sa faca ceva, spunand lucruri de genul "el este foarte timid." Daca il scuzi, vei consolida acest comportament si il vei eticheta drept timid;
  • Nu il compara cu altii. Nu este deloc recomandat acest lucru.  

Ce trebuie sa faci

Un copil timid are nevoie de timp pentru a simti ca este capabil sa faca un lucru. Ofera-i situatii sigure ca sa poata relationa cu ceilalti fara a simți presiuni sociale de niciun fel.

De asemenea, este important sa lucrezi de la o varsta frageda la abilitatile lui sociale pentru a putea relationa cu alte persoane, fara a simti anxietate. 

  • Ofera-i mici provocari de socializare, cum ar fi invitarea unui prieten la o gustare. Lauda realizarile sale, astfel incat sa fie increzator in sine si in capacitatea sa de a relationa cu cei din jur.
  • Mentine legatura cu toate persoanele care lucreaza cu copilul tau, atunci cand nu esti de fata, cum ar fi profesorii. Asa poti afla care este comportamentul lui cu alti copii in lipsa ta.
  • Cand cineva ii pune o intrebare, nu raspunde tu pentru el, daca este suficient de mare si capabil sa vorbeasca. Este bine sa se exprime liber.
  • Incurajeaza-l sa vorbeasca in public sau sa cante, ori de cate ori doreste. Nu-l forta niciodata sa faca ceva ce nu vrea, in acel moment.
  • Fii un exemplu pentru cel mic. Daca ai o viata activa sociala, el va vedea la tine si va invata cum sa interactioneze cu ceilalti si cum sa comunice. Ideal este sa te intalnesti cu alti adulti cu copii, sa te imprietenesti cu vecinii, cu parintii de la scoala. Acest lucru va fi de mare ajutor pentru ca el sa socializeze si sa depaseasca timiditatea.
  • Arata-i rabdare si intelegere tot timpul. Daca incerci sa-l fortezi sa faca lucruri pe care nu vrea sa le faca va depasi cu greu timiditatea. Copilul tau ar trebui sa simta ca il accepti asa cum este, pentru ca doar in acest fel poate depasi aceasta bariera care provoaca anxietate.

Taguri Copil timid Greseli Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre