Atunci cand vine vorba despre gasirea unui echilibru intre viata personala si cariera, multi adulti se gandesc la faptul ca, desi muncesc din greu si nu isi vad familia foarte des, isi amintesc mereu sa le faca celor dragi surprize placute si sa petreaca timp de calitate cu acestia.
O simpla plimbare cu bicicleta alaturi de copii ramane intiparita in mintea parintelui in cele mai mici detalii. Ciripitul pasarilor, briza usoara a diminetii si soarele bland care le mangaie chipurile sunt elementele unui scenariu memorabil, din punctul de vedere al tatalui. Si automat, considera ca micutii lor isi vor aminti mereu, cu aceeasi emotie, de acea plimbare cu bicicleta.
Timpul de calitate, un concept supraevaluat
Multi parinti cred ca pot compensa orele sau zilele petrecute departe de copii si familie, prin ceea ce multi teoreticieni si specialisti in parenting numesc "timp de calitate". Avand un program incarcat de munca, fiind uneori nevoiti sa calatoreasca in afara orasului, se gandesc sa maximizeze putinul timp pe care il petrec acasa. Si isi propun sa fie 100% prezenti.
Aceasta logica este cat se poate de convingatoare. Nimeni nu neaga faptul ca o plimbare cu bicicleta, intr-o dimineata insorita de duminica, alaturi de copii, nu este o idee mult mai buna decat sa-ti cari copilul cu masina, in fiecare zi, dupa munca, oriunde ai avea nevoie sa mergi: la doctor, la cumparaturi sau la orele de pilates.
Problema este alta. Nu putem clasifica timpul petrecut cu cei dragi in "timp de calitate" si "timp lipsit de calitate". Si cu siguranta nu putem hotari in avans cand vor avea loc acele momente memorabile. Insasi notiunea de "timp de calitate" presupune faptul ca viziunea noastra asupra a ceea ce face timpul de "calitate" sau "memorabil" este aceeasi cu cea a copiilor nostri. Ori acest lucru este departe de realitate.
Copilul te poate trezi noaptea din somn pentru ca perna lui are cocoloase si nu poate dormi confortabil. Cu alte cuvinte, copiii nu percep intotdeauna lucrurile la fel ca adultii. O plimbare cu bicicleta alaturi de fiu poate fi memorabila pentru tata, dar frustranta pentru copil, pentru simplul motiv ca nu poarta casca preferata.
Nu exista timp de calitate, exista doar timp
Momentele speciale apar in mod natural, spontan, atunci cand esti alaturi de cei dragi. Daca ti-ai pus in cap sa petreci "timp de calitate" cu copiii tai, afla ca nu exista asa ceva. Exista doar timp.
Notiunea de "timp de calitate" poate fi utila pentru anumiti oameni. Ea poate servi ca un memento pentru a profita de putinul timp pe care il petrec in familie, inchizand telefoanele mobile si laptopurile, pentru a fi prezenti nu doar fizic, ci si sufleteste. Pericolul apare atunci cand se pune prea mult accent pe acest timp de calitate. Si asta pentru ca adultii au tendinta de a acorda o valoarea prea mare amintirilor, in defavorea rutinei zilnice - cea care ajuta copilul sa invete si sa se dezvolte.
Lectia renuntarii
Ca parinti, ideea de a petrece cateva ore memorabile cu copiii nostri ne face sa ne simtim mai putin vinovati de faptul ca stam departe de familie. Totodata, ne permite sa respingem anumite activitati ca nefiind "de calitate". Exista insa un risc pe care trebuie sa il constientizam: asteptarile familiei pot deveni foarte mari. Iar acest fapt va exercita automat o presiune uriasa asupra momentelor de calitate pe care ni le programam cu familia. De aici rezulta si un profund sentiment de dezamagire si esec, atunci cand acele momente pe care ti le-ai dorit "de calitate" nu se dovedesc a fi memorabile. Renuntarea la un standard supraevaluat de calitate poate ajuta atat parintii, cat si copiii, sa petreaca momente frumoase impreuna.
Daca ai un job care implica multe deplasari in interes de serviciu, incearca sa nu te axezi pe crearea de amintiri memorabile. Concentreaza-te pe crearea si mentinerea unei conexiuni calde cu familia. Nu te mai gandi la petrecerea timpului de calitate. Gandeste-te pur si simplu sa-ti petreci timpul cu cei dragi si atat.
La finalul zilei, orice parinte poate crea momente memorabile cu copiii sai, atata timp cat intre ei exista acea conexiune unica, menita sa ii faca pe cei mici sa se simta in siguranta, importanti si iubiti.