Atunci cand isi proiecteaza cum vor sa arate familia lor, multe femei se gandesc ca vor unul, doi, trei copii sau mai multi, unul dupa altul sau la diferenta mai mare de varsta unul de celalalta. Planul de acasa nu se potriveste insa intotdeauna cu cel din targ, iar peste ani, familia poate ajunge sa arate complet diferit fata de cum ne imaginam in tinerete. Uneori, al doilea copil se poate lasa asteptat mai multi ani decat era planificat sau, dimpotriva, familii care nu isi doreau mai mult de un copil se gandesc sa o ia de la capat cand acesta este deja la scoala si sa mai aiba un bebelus.
Avantajele si dezavantajele diferentei mari de varsta intre copii
Indiferent cat de mult timp sunt asteptati, copiii sunt o sursa inepuizabila de iubire. Desi poate parea ciudat gandul de a mai aduce pe lume un copil cand primul sau primii sunt deja la varsta preadolescenta sau mai mari, cu siguranta merita, daca va doriti acest lucru.
Iata ce trebuie sa luati in calcul:
1. Varsta parintilor
Femeile aduc pe lume primul copil din ce in ce mai tarziu in prezent, arata statisticile. Multe mame nasc pentru prima data dupa ce au implinit 30 de ani, iar daca isi doresc al doilea copil la o distanta mai mare de timp, pot intampina dificultati de conceptie sau in a duce sarcina pana la termen fara probleme. In plus, rabdarea scade pe masura ce inaintam in varsta si s-ar putea sa nu mai aveti acelasi tonus si acelasi entuziasm ca in cazul primului copil.
2. Copiii nu se vor juca impreuna
Atunci cand ai copii de varste apropiate, ei au preocupari asemenatoare si pot fi cei mai buni tovarasi de joaca. Dar cand unul are 12 ani si celalalt 2 ani de exemplu, sansele sa se joace impreuna sunt mici. Preocuparile sunt diferite, asa ca va puteti astepta ca ei sa petreaca timp impreuna si sa se inteleaga bine abia cand si cel mic ajunge la varsta adolescentei, iar cel mare este deja adult.
3. Presiunea pe care o simte copilul cel mare
Gelozia primului nascut se manifesta indiferent cati ani ar avea cand se naste al doilea copil. In plus, fiind mai mare, multi parinti fac greseala sa puna presiune pe el si sa il impovareze cu sarcini ce tin de ingrijirea si supravegherea bebelusului. Copilul cel mic nu ar trebui sa fie responsabilitatea fratelui cel mare, pentru ca acesta din urma il poate percepe ca pe o povara.
4. Trebuie sa o iei de la capat cu tot
Cand ai al doilea copil dupa 10 ani sau mai mult, informatiile de la primul s-au cam estompat sau nu mai sunt de actualitate, asa ca trebuie sa te pui la punct, din nou, cu toate, iar aceasta poate fi o provocare mare pentru parinti. In plus, lucrurile de la primul copil sunt cam dificil de pastrat atatia ani pentru a fi reciclate, asa ca va trebui sa cumparati aproape totul din nou.
In ceea ce priveste avantajele, un frate este intotdeauna o persoana pe care te poti baza si, chiar daca in copilarie nu se vor juca prea mult impreuna, din cauza diferentei de varsta, la maturitate cu siguranta vor fi apropiati. A avea un frate sau o sora inseamna intotdeauna a avea un complice, un partener pe care sa te bazezi la bine si la rau, iar acest lucru nu se compara cu nimic, indiferent ca e cu 2, 5, 10 sau 15 ani mai mare sau mai mic.
FOTO: Pixabay