Cu siguranta iti este foarte cunoscuta o scena de genul sa imbraci copilul si sa raspunzi la un telefon urgent in acelasi timp, sau sa raspunzi la toate intrebarile copilului, in timp ce conduci si incerci sa faci si o programare urgenta la medic pe telefonul mobil. Cu totii facem mai multe lucruri in acelasi timp. Si mai ales mamele!
Acest comportament este numit multitasking si abilitatea de a face diverse activitati simultan a fost multa vreme apreciata si considerata un semn de eficienta.
Ce poate face mintea noastra cu adevarat
Este adevarat ca putem "face" mai multe lucruri deodata. Dar nu ne putem concentra pe mai mult de o singura sarcina. Cercetarile recente din neurostiinta au aratat ca noi doar avem impresia ca activitatile au loc in acelasi timp. De fapt, creierul se muta rapid de la o activitate la alta. Si ce este rau, te-ai putea intreba?
Multitaskingul ne face sa platim un pret mental: consumam de fapt mai multa energie facand mai multe lucruri in acelasi timp si ne obosim si mintea.
Care sunt efectele negative ale multitaskingului
Acest du-te vino intre diverse activitati nu ne face mai eficienti: in realitate productivitatea scade cu 40%, iar timpul si energia sunt irosite in acest du-te-vino de la o activitate la alta.
Mai mult, tot datorita multitaskingului facem si mai multe greseli si pierdem si mai mult timp. Iar datorita lipsei de concentrare, retinem si mult mai putina informatie.
Un studiu realizat de University of California a aratat ca multitaskingul afecteaza negativ memoria de scurta durata si ii face pe oameni sa devina mai anxiosi. In plus pierdem si din creativitate: preocupati sa trecem de la o sarcina la alta, nu ne mai raman resurse pentru spontanietate si creativitate.
Mai mult, atunci cand suntem stresati (iar multitaskingul ne face astfel), in creier sunt activate structurile primitive, responsabile de supravietuire, in timp ce acele zone corticale responsabile de gandire critica si creativitate sunt inhibate.
Sa ne stabilim prioritatile
In locul multitaskingului este bine sa preferam sa facem activitatile pe rand. De asemenea, ne creste productivitatea atunci cand ne stabilim prioritatile. Structura si un program foarte bine stabilit ne ajuta mult mai mult decat multitaskingul atunci cand avem foarte putin timp la dispozitie.