Ghid util pentru prospetele mamici

/ / Modificat: 2016-02-24
Ghid util pentru prospetele mamici

Primele saptamani dupa nastere reprezinta o mare provocare pentru mame. Adaptarea la situatiile total noi cu care te confrunti este destul de dificila, asa ca noi ti-am pregatit un ghid care sa te ajute sa te bucuri cat mai mult de aceasta perioada.

Cu ce trebuie sa te aprovizionezi inainte de a veni pe lume bebelusul

Profita de timpul liber pe care il ai inainte ca bebe sa vina pe lume. In acest timp te poti pregati pentru primele saptamani de viata a copilului, cand vei avea de facut zeci de lucruri intr-o singura zi.

Umple congelatorul si camara cu mancare ce rezista perioade mai lungi si care sunt rapid de preparat. Asigura-te ca ai in camara si ingrediente pentru gatit, care tin o perioada indelungata de timp: paste fainoase, orez, fasole, naut, conserve de porumb, de mazare sau de rosii decojite.

Multe dintre mancarurile gatite pot fi congelate si consumate cateva saptamani mai tarziu. Supele crema si ciorbele se pot congela fara probleme in caserole mici si inchise ermetic.

Sarmalutele gatite, precum si tocanitele, tin si ele foarte bine la congelator. De asemenea, poti pune din timp in caserole legumele taiate ca pentru supa sau ciorba.

Cand gatesti, doar scoti o caserola din congelator si nu mai pierzi timp pentru a curata si toca legumele.

Nu trebuie neaparat sa gatesti special pentru asta, ci de fiecare cand pregatesti un fel de mancare sa faci o cantitate dubla, asa incat sa congelezi restul si sa-l folosesti dupa ce vine bebe pe lume.

In afara de mancare, in primele saptamani de viata ale copilului vei avea nevoie si de alte lucruri precum scutece, hainute si produse destinate igienei copilului.

Dupa ce micutul va veni pe lume nu vei mai avea timp sa fugi pana la magazin de fiecare data cand ai nevoie de ceva, asa ca este de preferat sa le ai in casa odata ce vii cu bebe acasa.

Iata ce trebuie sa ai in casa:

  • Biberoane si formula de lapte - chiar daca alaptezi la san, este bine sa ai in casa si formula astfel incat sa fii pregatita pentru orice scenariu;
  • Scutece - la inceput vei folosi intre 8 si 12 pe zi;
  • Servetele de hartie - nazale, de bucatarie, hartie igienica, orice este absorbant si poate fi utilizat pentru a absorbi apa si alte lichide varsate;
  • Detergent de rufe - vei spala foarte multe rufe in aceasta perioada, asa ca ai nevoie de detergent;
  • Detergent special pentru scoaterea petelor - vei avea de-a face cu pete greu de scos si te va ajuta un produs mai puternic;
  • Cearsafuri si paturi pentru bebe - pentru a creste perioada dintre spalari;
  • Body-uri;
  • Paracetamol - te ajuta sa faci fata mai bine durerilor care apar dupa nastere si poate fi administrat si daca alaptezi;
  • Absorbante pentru un flux crescut sau special pentru femeile care tocmai au nascut;
  • Tampoane pentru sani - acestea vor absorbi scurgerile de lapte si vor preveni patarea hainelor;
  • Medicamente pentru constipatie - dupa nastere, multe femei se confrunta cu aceasta problema, discuta cu medicul tau despre medicamentele sigure pentru femeile care alapteaza, sau apeleaza la solutii naturiste, precum ceaiurile care favorizeaza digestia;
  • Pudra cu antibiotic - va ajuta la vindecarea inciziei de la epiziotomie si la cicatrizarea operatiei de cezariana;
  • Batoane de cereale - sunt gustari sanatoase si te vor ajuta sa alungi rapid foamea;
  • Apa de gura - uneori vei fi prea obosita sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, dar cu apa de gura iti pastrezi igiena orala;
  • Unguente pentru iritatiile fesiere pe care le capata bebelusii de la scutece;
  • Gel antibacterian;
  • Produse pentru ingrijirea si igiena bebelusului - ulei, sapun, creme hidratante etc.

Nu ezita sa ceri ajutorul celor din jur

Hranirea bebelusului este cea mai solicitanta activitate din primele luni de viata. Un nou-nascut mananca o data la 3-4 ore, inclusiv pe parcursul noptii. Te vei simti extrem de obosita in primele luni dupa nastere, asa ca nu trebuie sa eziti sa ceri ajutorul celor din jur. Partenerul de viata este un sprijin de nadejde pentru ca tu sa reusesti sa ai parte mai multa odihna, insa nu trebuie sa eziti sa delegi diverse treburi si altor persoane care se ofera sa te ajute - membri ai familiei sau prieteni.

Nu trebuie sa faci eforturi supra-omenesti si sa te incapatanezi sa le faci singura pe toate, si nici sa crezi ca nimeni nu le poate face mai bine decat tine. O mama relaxata si odihnita isi poate face timp si pentru putina joaca alaturi de bebe si atmosfera din casa va fi una prielnica pentru copil.

Trebuie sa iei in calcul insa si ca oricate pregatiri ai face in prealabil, tot te vei simti coplesita la inceput. Este absolut normal si nu trebuie sa te invinovatesti din cauza ca nu reusesti sa faci toate lucrurile ca la carte. Simplul fapt ca te preocupa aceste lucruri iti demonstreaza ca esti o mama buna, care isi pune copilul pe primul loc.

Tu ai inceput pregatirile pentru perioda de dupa nastere? Ce lucruri crezi ca lipsesc din lista noastra? Scrie-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Ingrijire nou nascut

Articole recomandate

Citeste si despre