Iti pupi copilul pe gura?

/ / Modificat: 2017-11-13
Iti pupi copilul pe gura?

Unii parinti au obiceiul sa le dea cate un pupic copiilor lor pe buze, in timp ce alti parinti nici nu concep sa faca un asemenea gest. Asa ca nu este de mirare cum obiceiul pupatului copiilor pe gura este un subiect care imparte lumea in doua tabere: cei care il considera un gest de afectiune si cei care vad in acest gest o conotatie erotica, de aceea nu il practica si nu il incurajeaza.

Nu mai departe de vara aceasta, Victoria Beckham a postat pe contul ei de Instagram o fotografie in care isi pupa fiica pe buze, poza insotita de mesajul "La multi ani, fiica mea... cu totii te iubim foarte mult... pupici de la mami". Bineinteles ca fotografia a creat controverse pe internet, impartind internautii in tabara contra si tabara pro, iscandu-se de aici foarte multe discutii.

Iar Victoria Beckham nu este singura vedeta care a fost surprinsa astfel, in aceeasi tabara fiind si David Beckham, dar si artista Hilary Duff.

Si pana la urma este sau nu este bine sa le dam copiilor nostri pupici pe buze? Discutiile pe acest subiect pot continua la nesfarsit, caci se vor gasi intotdeauna critici si persoane care il accepta ca fiind un gest care nu este gresit cu nimic. Pana la urma, daca adopti sau nu acest obicei cu copilul tau tine de tine, de convingerile pe care le ai, insa iti spunem si care sunt argumentele pro si contra. 

Ce spun cercetatorii?

Dr. Charlotte Reznick, psiholog la University of California UCLA, considera ca gestul de a-ti pupa copilul pe gura poate sa creeze confuzie. "Daca incepi sa iti pupi copilul pe gura atunci cand el este mic, la ce varsta te opresti? Este confuz", spune Reznic, citata de familyshare.com.

Copiii cresc, iar cand ajung la varsta de 5 sau 6 ani, ei devin constienti de corpul lor, incep sa inteleaga lucruri legate de sexualitate, dupa cum spune psihologul american. Pentru un copil, gestul de a fi sarutat pe buze poate sa devina extrem de confuz. El vede cum mami si tati se saruta pe buze, apoi vad ca fac acelasi lucru si cu ei, ceea ce ii poate determina sa fie confuzi legat de ceea ce se intampla.

Un alt argument care vine impotriva obiceiului de a-ti pupa copilul pe gura este acela ca ii poti transmite copilului tau virusuri, iar daca sistemul imunitar nu este destul de puternic, copilul se poate imbolnavi. Poate astfel sa ia o raceala sau o alta infectie a tractului respirator. Bebelusii sunt mai sensibili decat copiii, pentru ca in cazul lor sistemul imunitar este si mai putin dezvoltat. Astfel, in cazul in care esti racit, nu face astfel de gesturi de afectiune fata de micutul tau. Si daca ai un herpes, nu iti pupa copilul pe gura.

Pe de alta parte, exista si psihologi care sustin ca nu este nimic gresit ca un parinte sa isi sarute copilul pe buze. Este cazul Dr. Fiona Martin, de la Sydney Child Psychology Centre, care crede ca este absurd sa consideri ceva sexual in faptul ca un parinte ii da un pupic copilului sau pe buze. "Este firesc si sanatos sa ii arati afectiune copilului tau. In acest fel ii arati ca il iubesti", a explicat Dr. Fiona Martin. Astfel, sarutul pe gura este vazut ca un gest parental, un gest de afectiune dintre parinte si copilul sau, un gest prin care parintii isi arata dragostea parinteasca fata de prichindelul lor.

Gestul de a saruta copilul pe gurita poate sa vina nu numai din partea parintelui, pentru ca si copilul poate sa aiba initiativa sa ii dea mamei sale sau tatalui un pupic pe gura. Este un gest inofensiv, natural, insa parintii pot reactiona diferit. Ei trebuie sa procedeze exact dupa cum simt de cuviinta.

Si pana la ce varsta poti sa ii dai copilului un pupic pe gura?

Vazand ca exista atat argumente pro, cat si argumente contra, fiecare parinte are dreptul sa ia propria decizie in legatura cu un astfel de gest afectiv. In ceea ce priveste varsta la care copilul nu ar trebui sa mai primeasca pupici afectivi de la parinte, acest lucru depinde foarte mult si de copil. Este ok sa existe un astfel de gest de afectiune atat timp cat copilul este de acord. Insa daca el ii spune parintelui ca nu ii place si nu se simte confortabil, atunci este momentul ca parintele sa nu isi mai sarute copilul pe gura.

Urmareste mereu reactiile pe care copilul le are in momentul in care se petrece un astfel de gest de afectiune in familie. Daca observi grimase, vezi ca se sterge la gurita dupa aceea sau se rusineaza, acestea par semne ca micutul tau se simte inconfortabil. Insa ii poate fi rusine sa iti spuna acest lucru, de aceea este ideal sa vorbesti cu el, sa il intrebi ce parere are despre asta.

Mai ales ca se poate intampla sa nu fii tu aceea care i-a dat pupicul si nici sotul tau sa nu aiba un astfel de obicei, ci sa vina din partea unuia dintre bunici sau a unei matusi pline de afectiune. Poate si tu, ca mama, ai avut in copilarie o bunica sau un bunic care nu-si mai incapeau in piele de fericire atunci cand te vedeau si unul dintre gesturile de afectiune era sa iti dea repede un pupic pe gura si sa te stranga de obrajori.

Indiferent daca tie iti placea sau nu, ideal este ca atunci cand vezi ca o persoana din familie iti saruta copilul pe buze, sa il intrebi pe micut daca este sau nu de acord cu asta. Apoi stabileste o regula si comunica-le membrilor familiei tale ca micutul nu se simte confortabil cu asta.

Si in cazul in care copilul este de acord cu un astfel de gest afectiv, cu timpul, pe masura ce se transforma in adolescent, este posibil sa nu se mai simta confortabil, mai ales daca sunt facute in public sau acasa, insa in prezenta unor musafiri. Parintii trebuie sa fie pregatiti ca micutii lor sa renunte in orice moment la un pupic pe buze.

Oricum, pot fi gasite alte gesturi de afectiune: imbratisari, pupici pe obraji, cuvinte de incurajare, un alint. Este important ca orice parinte sa construiasca o relatie sanatoasa cu copilul sau, o relatie bazata pe incredere si pe afectiune, astfel incat copilul sa se dezvolte sanatos si armonios. In relatia dintre parinte si copil este vitala comunicarea, trebuie ca parintele sa isi incurajeze tot timpul copilul sa spuna ceea ce gandeste, sa spuna cand nu este de acord cu ceva.

Taguri Viata de mama Dovezi afectiune copii

Articole recomandate

Citeste si despre