Lasam copiii sa mearga desculti sau nu?

/ / Modificat: 2024-07-30
Lasam copiii sa mearga desculti sau nu?

 

La ce sa fim atenti cand le alegem incaltamintea de vara

Pe masura ce temperaturile cresc, iar copiii petrec tot mai mult timp in natura, ajung, inevitabil sa pașeasca desculti pe diferite suprafete, de exemplu pe iarba, pe nisip, pe plajele cu pietricele etc. De cele mai multe ori, prima reactie a parintilor este aceea de a le pune incaltaminte care sa le protejeze talpile, insa este absolut necesar? Aceasta intrebare deschide o discutie despre beneficiile mersului descult și ce ar trebui sa avem in vedere atunci cand alegem incaltamintea de vara pentru cei mici.

Mersul descult are numeroase beneficii pentru copiii mici. In primul rand, permite dezvoltarea naturala a piciorului, ceea ce este esential pentru formarea unei structuri osoase și musculare sanatoase. Atunci cand copiii merg in picioarele goale, piciorul se poate mișca liber și poate interactiona direct cu suprafata solului, ceea ce contribuie la dezvoltarea echilibrului și a coordonarii” precizeaza dr. Mihaela Nistor, medic primar recuperare medicala in cadrul clinicii Medikali.

“Practic, mersul descult stimuleaza mușchii și ligamentele piciorului intr-un mod natural – ca un masaj. In plus, senzatia diferitelor texturi de sub picioare ajuta la dezvoltarea perceptiei senzoriale și proprioceptiei, care sunt esentiale pentru abilitatile motorii fine și grosiere ale copilului,” adauga Dr. Nistor

Beneficiile mersului descult:

Dezvoltarea corecta a piciorului

Mersul descult permite piciorului sa se dezvolte natural, fara constrangeri. Fara incaltaminte, mușchii și ligamentele piciorului se intaresc, ceea ce contribuie la o postura corecta și la prevenirea problemelor ortopedice pe termen lung.

Stimularea senzoriala

  • Talpile picioarelor sunt extrem de sensibile și sunt dotate cu numeroși receptori nervoși. Mersul descult stimuleaza aceste terminatii nervoase, contribuind la dezvoltarea echilibrului și a coordonarii. In plus, senzatia diferitelor suprafete sub picioare poate ajuta la dezvoltarea perceptiei senzoriale a copilului.

Imbunatatirea circulatiei sanguine

Fara incaltaminte, piciorul poate respira și se mișca liber, ceea ce ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine. Acest lucru este deosebit de important in zilele calduroase, cand riscul de transpiratie excesiva și iritatii ale pielii este mai mare.

Cresterea constientizarii corporale

Copiii care merg desculti devin mai conștienti de corpul lor și de modul in care se mișca. Aceasta conștientizare poate contribui la o mai buna proprioceptie (perceptia pozitiei și mișcarii corpului), esentiala pentru dezvoltarea abilitatilor motorii fine și grosiere.

La ce sa fim atenti cand le alegem incaltamintea de vara

“Deși mersul descult are numeroase beneficii, exista momente și locuri unde incaltamintea este necesara pentru a proteja piciorul copilului de pericolele mediului”, adauga Dr. Mihaela Nistor. Iata cateva aspecte importante de avut in vedere atunci cand alegem incaltamintea de vara pentru cei mici:

  • Optati pentru incaltaminte confectionata din materiale naturale și respirabile, cum ar fi bumbacul sau pielea, care permit picioarelor sa respire și reduc riscul de iritatii și infectii fungice.
  • Talpa incaltamintei trebuie sa fie suficient de flexibila pentru a permite mișcarea naturala a piciorului. Incaltamintea rigida poate restrictiona dezvoltarea corecta a mușchilor și articulatiilor.
  • Asigurati-va ca incaltamintea se potrivește perfect. Nu trebuie sa fie prea stramta, pentru a evita bataturile și disconfortul, dar nici prea larga, pentru a preveni alunecarea piciorului și posibilele accidentari. Verificati periodic marimea piciorului copilului, deoarece creșterea rapida poate necesita schimbarea frecventa a incaltamintei.
  • Pentru copiii care se joaca in aer liber, incaltamintea cu varf inchis ofera o protectie suplimentara impotriva loviturilor și zgarieturilor. Sandalele cu varf inchis sunt o alegere excelenta pentru activitatile de vara.
  • Alegeti modele care sunt ușor de pus și scos, pentru a incuraja independenta copilului. Incaltamintea cu velcro sau elastice reglabile poate fi o solutie practica și confortabila.
  • Pentru copiii activi, care alearga și sar, este important ca incaltamintea sa ofere o buna amortizare a șocurilor, pentru a proteja articulatiile și a preveni accidentarile.

Astfel, completeaza medicul, “mersul descult ofera numeroase beneficii pentru dezvoltarea fizica și senzoriala a copiilor, insa este important sa evaluam contextul și sa asiguram protectia necesara atunci cand mediul o impune. Alegerea incaltamintei de vara trebuie sa fie facuta cu atentie, tinand cont de confort, respirabilitate și siguranta, pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa și echilibrata pentru cei mici, permitandu-le sa exploreze lumea inconjuratoare in cel mai natural și placut mod posibil.” 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii desculti Descult

Articole recomandate

Citeste si despre