In momentul in care o femeie devine mama, intreaga sa viata se schimba complet. Foarte multi oameni spun ca a fi mama este un job full time, pe care il practici 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Vei dormi si vei respira acest statut care te va defini si te va implini in egala masura cu responsabilitatea pe care ti-o pune pe umeri.
Iti vei dori tot ceea ce este mai bun pentru copilul tau si vei vrea sa ii oferi toate lucrurile de care are nevoie. Vei incepe sa-ti doresti tot mai putine lucruri pentru tine si tot mai multe pentru el si vei fi dispusa sa sacrifici totul doar pentru a-i oferi lui tot ce are nevoie, atat material cat si emotional si spiritual.
Fiecare mama este o supermama, insa multe dintre ele nu au habar de acest lucru. Presiunile la care le supun standardele sociale - pe care nu le respecta nimeni pana in cele mai mici detalii, asa cum ai fi tentata sa crezi - le fac insa sa creada ca nu pot face fata sau ca nu se descurca suficient de bine. Cu toate astea, de cele mai multe ori o fac. Asa cum fac si aceste 3 lucruri pe care le au in comun cu alte supermame!
1. Se trezesc la cantatul cocosului
Daca ai intrat si tu in randul supermamelor, cu siguranta te trezesti mai devreme decat restul lumii. Indiferent daca ai stat peste program la birou in seara precedenta, e aproape imposibil sa nu-ti gasesti energia a doua zi pentru a te ridica din pat, pentru a prepara micul dejun, pentru a-ti pregati copiii pentru gradinita sau pentru scoala.
Vei face pachete pentru pranz si teme, te vei asigura ca toata lumea ajunge la timp unde trebuie si te vei simti epuizata deseori din cauza lipsei de somn.
Chiar si asa, zambetele copiilor tai te vor face cel mai adesea sa uiti ca ai putea prelua rolul matinal al cocosului.
2. Oscileaza intre statutul de mame si cel de prietene
Nici o supermama nu isi doreste ca micutul ei sa sufere, dar totodata si responsabilitatea de a-si mentine copiii pe calea cea dreapta le revine tot lor. S-ar putea sa simti nevoia sa-ti pastrezi autoritatea sau sa oscilezi intre aceasta si aceea de a deveni cel mai bun prieten al copilului tau.
Pentru a-ti disciplina copilul ai nevoie de autoritate, insa nu il poti trata intotdeauna astfel, tocmai pentru ca amandoi aveti nevoie de intimitate si de tandrete.
Supermamele isi fac adesea copiii sa creada ca sunt de partea lor si totodata incearca sa-i indrume pe acestia intr-o directie responsabila, aceea de a discerne intre bine si rau si de a alege intotdeauna binele.
3. Se tem ca nu se descurca suficient de bine
In cea mai mare parte a timpului, supermamele sunt pline de indoieli. Deciziile minore pe care le iei in fiecare zi, deciziile majore pe care le iei ocazional - toate te fac sa te indoiesti de capacitatea ta de a discerne si de a actiona corect.
In vreme ce nu exista un manual cu instructiuni precise pentru cresterea copiilor, tocmai pentru ca acestia sunt diferiti si au nevoie de abordari diferite, milioane de mame din intreaga lume se intreaba chiar in aceasta secunda daca au procedat corect intr-o anumita privinta.
A fi supermama unui copil este o calatorie deosebita, o aventura pentru toate mamele din lume, oricat de diferite ar fi acestea sau cat de putin similari ar fi copiii lor. La sfarsitul zilei, tot ce conteaza este ca micutul tau sa fie fericit. Mai mult decat atat, cel mai bun remediu pentru teama ca ai fi putut proceda gresit se afla in sufletul tau si in instinctele tale.
Priveste-ti cu atentie copilul si fericirea lui iti va spune ca esti o supermama, un adevarat supererou.
Nu primesti salariu pentru a fi astfel, nu porti o capa exagerat de colorata si nu ai un fan club in care sustinatorii tai sa-ti cante in struna si cu toate astea esti un supererou.
Ia-ti cateva ore libere pentru a te odihni de cate ori simti ca nu mai faci fata sau ca nu iei cele mai bune decizii; aceasta te va ajuta sa te relaxezi, sa scapi de stres si sa te deconectezi de tot ceea ce se intampla, cu atat mai mult, sa te simti o supermama, exact asa cum esti in realitate.
Tu cu ce probleme te confrunti in cresterea copilului? Ce metode ai adoptat atunci cand ai simtit ca cedezi? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema
Parinte relaxat VS parinte grijuliu: Tu in ce categorie te incadrezi?
10 idei interesante de relaxare pentru o mamica fericita si o familie asemenea
4 situatii neprevazute ale vietii de parinte si cum sa le faci fata