Se spune ca a fi mama este cea mai grea "meserie" din lume. Este, in aceeasi masura, si cea care iti ofera si cele mai multe recompense de ordin personal. Implinirea si fericirea pe care o simte o mama la finalul unei zile incarcate nu se compara cu satisfactia finalizarii unui proiect la birou si cu nicio alta reusita din cariera.
Daca te pregatesti sa devii mamica ai auzit cu siguranta de la cei din jur de bucuria pe care le resimti cand il privesti pe puiul tau. Noi ti-am pregatit o lista cu lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre aceasta "meserie".
Nu exista perioda de adaptare
Ai invatat sa faci fata colicilor? Cam in momentul in care te-ai adaptat acestei situatii, a si aparut una nou. Cand devii parinte nu exista o perioada de adaptare pentru ca mereu apar noi si noi provocari. Ca si rezultat al acestui lucru nu esti niciodata cu adevarat pregatita pentru noile situatii si ai mereu senzatia ca iti scapa ceva sau ca te-ai putea descurca mai bine.
Acelasi lucru este valabil si pentru a doua sarcina. Poti crede ca stii deja tot ce e de stiut despre copii de la prima sarcina, insa nu este deloc asa. Al doilea copil vine cu propriile lui cerinte si cu propriul ritm de dezvoltare, iar tu va trebui sa o iei din nou de la 0.
Uneori ai senzatia ca alergi in cerc
In secunda in care ai rezolvat o problema apare una nou. Tocmai l-ai hranit pe bebe? E momentul sa-l schimbi. Tocmai l-ai schimbat? E cazul sa ii pregatesti o gustare si tot asa. O mama nu poate spune niciodata ca a rezolvat tot ce era de rezolvat, iar asta poate pune presiune pe tine si te poate face sa te simti frustrata, sa simti ca nu ai deloc timp pentru tine si pentru a te deconecta.
Este extrem de greu sa controlezi totul si sa fii mereu in forma maxima pentru noi si noi treburi de facut. Odata ce iti vei acorda o binemeritata pauza vei vedea ca lucrurile nu sunt asa de rele.
Uneori te vei simti neputincioasa
Esti dispusa mereu sa faci orice pentru siguranta si fericirea copilului tau, insa unele lucruri nu le vei putea controla. Mamele povestesc suferinta prin care trec si senzatia de neputinta pe care o au atunci cand vad ca la locul de joaca micutul lor este exclus. Aceeasi senzatie le cuprinde pe mame si cand vad ca cel mic este chinuit de o durere si nu pot face mai mult decat sa le dea un medicament cand ele ar vrea sa ii ia pur si simplu durerea cu mana.
Vei gresi si nu vei realiza asta pe moment
Orice om este supus greselii. Uneori vei avea o reactie exagerata in fata unei boacane facuta de cel mic si nu vei realiza asta decat mai tarziu. E normal ca uneori presiunea sa-si puna amprenta pe comportamentul tau, iar mamele obisnuiesc sa se gandeasca adesea la cum raspunsul lor pe un ton mai ridicat l-a afectat pe copil.
Cere-ti scuze daca ti-ai dat seama ca ai gresit, nu iti vei pierde autoritatea in fata lui daca recunosti ca nu ai procedat bine intr-o anumita circumstanta.
Nu ai parte de intimitate niciodata
Copiii nu inteleg ca uneori ai nevoie de timp pentru tine si nu inteleg nici ce inseamna spatiul personal. Cel mic va da buzna peste tine in baie cand vei face dus sau va incepe sa planga cand tu incerci sa te bucuri de o baie relaxanta.
Pe masura ce copilul creste, vei putea sa te bucuri de intimitatea ta, iar el va intelege odata ce creste ca nu iti poate invada intimitatea oricand.
Copiii spun cateodata lucruri rautacioase
Tu esti universul copilului tau si el te iubeste neconditionat, insa uneori iti va spune si lucruri rautacioase, fara sa-si dea seama ca te pot rani. Ai pregatit o prajitura si te-ai chinuit mult la ea, iar micutul iti spune ca nu e deloc buna la gust.
Poate fi dureros pentru tine sa auzi ca dupa ce te-ai straduit sa faci un desert delicios, el nu apreciaza deloc efortul tau, insa trebuie sa intelegi ca nu face asta din rautate, ci este doar sincer.
Nu poti face toate lucrurile in locul lui
In dezvoltarea lui, copilul va intampina dificultati, lucruri care tie ti se par extrem de usoare. Nu trebuie sa intervii ori de cate ori se loveste de un impediment, ci trebuie sa-l lasi sa se descurce singur uneori.
Odata ce i-ai aratat de cateva ori cum se leaga sireturile trebuie sa fii puternica si sa nu intervii cand vezi ca el nu reuseste sa le lege corect. Lasa-l pe el sa gaseasca solutiile, ii va fi de mai mare ajutor pe termen lung.
Nu vei sti daca l-ai crescut bine decat peste 20 de ani
Nu este nimeni in jur care sa-ti spuna daca ai procedat bine intr-o situatie si rezultatul "muncii" tale se va vedea abia cand el este adult. La fiecare esec te vei gandi ca e vina ta si fiecare moment de cumpana il vei privi si din perspectiva ta.
Mereu te vei gandi ca puteai sa procedezi altfel, ca puteai face mai mult, orice mama traieste cu indoieli de acest fel si ele sunt absolut firesti. Abia dupa ce el va deveni un adult independent iti vei da seama daca l-ai crescut bine si daca ai fost un parinte bun.
Ce ai fi vrut sa stii inainte sa devii mama? Cu ce alte situatii dificile te-ai confruntat? Poveste-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!