Dependenta de internet si tehnologie devine uneori pentru proaspetele mamici o evadare din cotidianul care implica strict ingrijirea celor mici.
Astfel, verificarea emailului in timp ce copilul mananca sau conversatiile pe chat cu prietenii si verificarea constanta a retelelor de socializare cand copilul doarme devin lucruri obisnuite.
Daca si tie ti se intampla sa faci asta, mai mult sau mai putin voluntar, este foarte posibil sa ai de-a face cu o forma de dependenta de internet, cu care se confrunta tot mai multe mame.
Cum se manifesta dependenta de internet in randul mamelor?
Fenomenul este recent, insa din ce in ce mai frecvent in randul femeilor cu copii mici. Psihologii explica faptul ca acestea se simt izolate pentru ca stau acasa si se ocupa de cresterea copiilor si ca au nevoie sa fie incluse in comunitati si sa se angajeze in discutii cu alte persoane.
Pastrarea legaturii cu vechii prieteni este, de asemenea, un factor care influenteaza activitatea pe retelele de socializare si pe chaturi.
In afara de aceste tentatii, simti si nevoia de a te informa constant cu privire la lucruri legate de cresterea si grija pentru copii, iar la aceste intrebari gasesti mereu raspunsuri pe internet, raspunsuri care sunt mult mai la indemana decat daca te-ai apuca sa citesti o carte sau sa suni pe cineva pentru a intreba.
Insa uneori, chiar daca pare calea cea mai simpla, internetul te poate purta din articol in articol si de pe un forum pe altul, astfel incat ajungi sa pierzi ore intregi in cautarea unui raspuns potrivit.
Ce poti face pentru a scapa de dependenta de internet?
Daca si tu crezi ca este posibil sa fi devenit dependenta de internet, cel mai bine ar fi sa iti notezi undeva cat timp iti petreci online si in ce scopuri o faci.
Poti tine o agenda zilnica, timp de cateva zile sau chiar saptamani, pentru a te monitoriza singura. Astfel vei reusi sa iti dai seama daca reusesti sa te bucuri cu adevarat de fiecare clipa sau simti nevoia sa cauti fie lamuriri, fie validare in mediul online.
In cazul in care descoperi ca esti mult prea atasata de mediul virtual, este cazul sa iei masuri. Poti incepe prin a-ti impune limite pe care sa le respecti, de exemplu anumite intervale orare cand sa te conectezi si cand nu sau pur si simplu sa masori timpul pe care il petreci online, cu un cronometru care sa te atentioneze cand ai depasit o anumita limita.
O varianta mai dura ar fi sa inchizi computerul sau sa opresti internetul atunci cand consideri ca ar trebui doar sa te bucuri de timpul petrecut alaturi de copii.
Daca obisnuiesti sa trisezi si sa folosesti telefonul pentru a-ti verifica toate conturile de chat, email si blog, ar fi cazul sa iei masuri si in acest sens; iti poti opri datele mobile sau poti chiar sa-ti restrictionezi telefonul astfel incat sa ii poti folosi doar functiile de baza.
Invata sa ai controlul asupra propriului timp, chiar daca te simti izolata si mori de nerabdare sa tii pasul cu lumea exterioara. Prietenii tai virtuali oricum nu posteaza din 10 in 10 minute, asa ca s-ar putea sa ti se para mai satisfacator daca le verifici activitatea online o data la cateva zile, cand chiar vei gasi ceva pe paginile lor.
Cat despre chaturi, iti poti programa si cronometra discutiile cu cei dragi, astfel incat discutiile sa fie mereu productive si placute.
Sunt si cazuri insa in care mamele isi dau seama ca sunt atat de dependente de internet, incat au nevoie de ajutor specializat. Desi aceasta dependenta nu a fost catalogata inca de catre specialisti drept o tulburare clinica, majoritatea psihologilor considera ca ascunde de fapt alte tulburari, precum depresia, anxietatea sau nervozitatea.
Pentru a descoperi cauzele dependentei, poti cere ajutor specializat la un cabinet psihologic sau te poti adresa centrelor care trateaza astfel de dependente mai neobisnuite.
In mod ironic, exista chiar si forumuri sau bloguri in care se vorbeste despre astfel de lucruri si in care cititorii si specialistii isi unesc fortele si experienta pentru a gasi solutii potrivite, personalizate care sa te ajute in a te descotorosi de aceasta meteahna cronofaga si sa te faca sa iti recuperezi timpul si sa il petreci alaturi de copiii tai, prezenta trup si suflet.
Tu esti dependenta de internet? Nu te poti sta linistita daca nu verifici retetele de socializare? Cum faci fata acestui noi trend numit tehnologie? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!