Cinstit vorbind cred ca nu exista parinte care sa nu ii spuna copilului mici minciuni nevinovate. Fie ca le folosim ca si modalitate de a ascunde un adevar dureros pentru cel mic, de a ne asigura cateva momente de liniste in plus sau pentru a-l determina sa faca ceva ce nu prea isi doreste, cu totii apelam uneori la ele.
Minciuni nevinovate pe care le spunem copiilor nostri
Ti s-a intamplat vreodata ca cel mic sa adoarma greu sau sa se trezeasca lac de sudoare in miezul noptii? Sau ca piticul tau sa aiba dintr-odata chef sa manance ceva ce pana ieri nu reuseai nici sa-l faci sa guste? Sau sa stea toata noaptea treaz asteptand cine stie ce personaj mistic sa isi faca aparitia? Toate acestea nu sunt decat consecintele tuturor minciunilor la care sunt expusi zi de zi, atat din partea celor apropiati cat si a celorlalti oameni cu care intra in contact.
Chiar daca aceste minciunele au la baza un scop bun sau sunt menite sa ii determine pe copii sa schimbe ceva in bine in comportamentul lor, ele pot avea repercusiuni nedorite asupra copiilor si asupra intregii lor vieti.
Uneori, pentru a speria copiii neascultatori, se aduc in discutie tot felul de personaje, la pachet cu diverse amenintari: "Vine Bau-Bau si te mananca!", "Daca nu te culci mai repede, o sa il vezi pe Omul Negru", "te aude Baba Cloanta daca minti si vine sa te manance" si cate si mai cate.
Exista si minciunile spuse ca sa sperii copilul si sa isi indrepte comportamentul: "Te las aici si o sa vii acasa singur!", "te vede Mos Craciun si nu o sa iti mai aduca cadouri", "daca nu imi spui adevarul vine politia si te ia" - din astfel de minciuni deriva teama copilului de abandon, o frica.
Uneori, pentru a proteja copilul de un adevar prea crud, alegi sa ascunzi: "Catelul tau a plecat la ferma animalelor sa fie alaturi de familia lui".
Micile minciuni despre lucrurile care nu ii plac si pe care totusi trebuie sa le faca: "N-o sa te doara, promit", "Daca nu mananci legumele o sa te imbolnavesti si o sa mergem la spital", "Mananca, e pui, cum iti place tie", "Nu mai avem ciocolata, s-a terminat inghetata", "La culcare, e ora de somn".
Minciunile menite sa amane sau care sunt de fapt un refuz mascat: "Mai avem putin si ajungem", "Mai vedem noi", "E inchis parcul acum", "Ne intoarcem alta data".
Cea mai mare minciuna ce o poti spune cu un scop nobil, ce-i drept, de a-i da un exemplu pozitiv: "Eu cand eram de varsta ta nu faceam asa".
Dar ce te faci cand pe langa micile minciuni la care apelezi tu ca si parinte, se adauga inca pe atat, minciunile spuse de cei din jur? Minciuni nevinovate de genul: "daca te mai strambi, ramai asa", "daca nu esti cuminte te da mama ta", "nu mai plange ca esti urat si ramai asa", "daca nu dormi o sa ramai mic si mami nu o sa te mai iubeasca".
Minciuni pe care le transmite societatea copiilor nostri
Sau si mai rau, fii un pic atenta la ceea ce transmite societatea in legatura cu valorile din ziua de azi si modul in care ar trebui sa iti traiesti viata, propaganda falsa de la televizor, cu care copilul intra in contact zilnic si care, vrei nu vrei, isi vor lasa amprenta asupra lui:
- "In viata e bine sa iei mai mult decat poti oferi" - acest tip de afirmatie il poate obisnui cu gandul ca totul i se cuvine si ca nimeni nu va avea asteptari de la el niciodata. El trebuie ghidat sa invete importanta altruismului, empatia, sa stie ca nu doar bunastarea lui conteaza, ci si cea a celor din jur.
- "Conceptul de familie este depasit" - in ziua de azi e lucru stiut ca lucrurile cand nu mai merg se arunca, nu se repara, relatiile devin din ce in mai putin statornice, institutia casatoriei se clatina, valorile oamenilor s-au schimbat.Copilul expus fiind la o astfel de gandire, va trai cu senzatia ca nimeni si nimic nu este de neinlocuit, nu isi va da interesul sa pastreze in viata lui oamenii importanti, va creste cu sentimentul ca a avea o familie este optional, ca atunci cand lucrurile nu mai merg, te retragi si o iei de la capat, nu cauti solutii la probleme.
- "Daca te face sa te simti bine, fa-o, nu te gandi la consecinte" - libertarea isi are rostul ei, dar nu si cand este prost inteleasa. Copilul tau trebuie sa invete ca orice actiune atrage dupa sine si o consecinta, care il poate afecta personal, sau pe cei din jur.
- "Doar tu contezi si nevoile tale sunt cele mai importante" - copilul va creste cu senzatia ca totul i se cuvine si mai ales ca totul i se va asterne pe tava mereu, ori de cate ori pocneste din degete. Pregateste-l de mic pentru lupta cu viata, daca va avea uneltele potrivite, are sanse sa castige mai multe batalii cu ea.
- "Ar trebui sa arati precum fotomodelele de pe copertele revistelor" - s-a creat un etalon fals al perfectiunii in ultimii ani, promovat pe toate caile posibile. Invata-ti copilul ca frumusetea este relativa, si mai ales ca pe langa aceasta calitate este nevoie de multe alte calitati pentru a avea succes in viata. Este important sa se accepte si sa nu se compare cu imagini prelucrate, pentru a nu fi dezamagit si a fi multumit de propria persoana.
- "Ca sa fii fericit trebuie sa le ai pe toate" - invata-ti copilul ca fericirea e o stare de spirit inainte de toate, sunt oameni care par sa aiba totul si sunt tot nefericiti.
Cum ii afecteaza pe cei mici minciunile pe care le spui?
Daca te astepti ca cel mic sa fie sincer cu tine, atunci trebuie sa oferi la randul tau acelasi lucru. Te simti depasita uneori de situatie si recurgi la o minciunica pentru a salva situatia, insa gandeste-te cum afecteaza copilul pe termen lung. Cand sunt mici, nu pun la indoiala nimic, nici nu le trece prin cap ca adultii ar putea minti, un parinte cu atat mai putin! Pentru copil esti etalon, esti pus undeva acolo sus, ca detinator al adevarului suprem. Dar cand cresc si incep sa deschida ochii si urechile, daca te prind cu minciuna, risti sa se strice relatia dintre voi doi si stii prea bine ca odata pierduta, increderea este cel mai greu lucru de recuperat.
Alege sa nu il minti pe copil, invata-l cum sa perceapa adevarul, mai ales pe cel dureros, mai degraba spune-i totul sub forma de poveste, orice alternativa este de dorit in fata unei minciuni. O poveste este pur si simplu un alt mod de a spune lucrurile, cu dragoste si rabdare, copilul va primi si isi va insusi mai bine informatiile.
Fa-ti timp sa ii fii alaturi copilului tau, sa il inveti, sa ii ghidezi pasii, pune-i la dispozitie toate uneltele pentru a face diferenta in timp intre simple vorbe si realitate, invata-l ce inseamna respectul, compasiunea, recunostinta, creste-l in asa fel incat sa devina un om cu adevarat. Si nu uita acea vorba cunoscuta care spune "ce semeni, aia culegi!”