Minimalismul: cheia unei minti sanatoase pentru proaspetii parinti

/ / Modificat: 2015-10-02
Minimalismul: cheia unei minti sanatoase pentru proaspetii parinti

Sa fii parinte nu e deloc usor, pe langa provocarile fizice pe care le ai de indurat, noptile nedormite si zecile de treburi pe care le ai cand ai un bebe, mai sunt si provocarile emotionale, nesigurantele, anxietatea, indoielile cu privire la deciziile tale, care acum au un impact direct si asupra copilului.

Multe dintre lucrurile si activitatile cu care ne stresam insa pot fi eliminate fara se le simta cineva lipsa; acesta este principiul si ideea de baza in minimalism, un stil de viata care ne ajuta sa ne regasim echilibrul chiar si printre toate responsabilitatile care vin la pachet cu noul membru al familiei.

Minimalismul nu inseamna ignorarea responsabilitatilor de parinte, ci inseamna de fapt o prioritizare a lor si o eliberare de presiunea pe care singuri o punem acupra noastra. Sunt unele lucruri pe care trebuie sa le facem, iar altele a caror importanta o determinam singuri si, din pacate, tindem sa acordam atentie exagerata unor lucruri aproape inutile, care nu ne ajuta cu adevarat cu nimic si sunt doar consumatoare de timp si spatiu in viata noastra.

Elibereaza-te de lucrurile de care nu ai nevoie

Foarte multe dintre lucrurile pe care le detinem sunt inutile si ne incarca pur si simplu spatiul casei. O casa incarcata are o influenta importanta asupra starii noastre de spirit, facandu-ne sa ne simtim irascibili adesea. In plus, este mult mai greu sa faci curat printre zeci de lucrusoare care doar aduna praf. Sorteaza lucrurile si hainele de care nu mai ai nevoie si doneaza-le unui centru pentru saraci sau unui orfelinat, cu siguranta alte persoane se vor bucura de ele, iar tie nu-ti vor lipsi.

Fiecare dintre noi are in dulap haine pe care nu le-a mai purtat de ani de zile sau lucruri pe care nu le-a folosit niciodata si pe care le-a cumparat doar pentru ca erau la reducere. Scapa de tot acest surplus de lucruri si elibereaza-ti casa de incarcatura inutila.

Probabil ca si la botez ai primit foarte multe lucruri, jucarii, haine si tot felul de accesorii pentru cel mic, insa cate dintre ele iti sunt cu adevarat de folos? Tot ce nu folosesti si nu crezi ca vei folosi vreodata, poate fi donat. Ai primit doua carucioare la botez? Cu siguranta nu ai nevoie de amandoua, asa ca poti sa dai unul cuiva care are nevoie de el sau poate chiar sa-l returnezi la magazin in favoarea unui lucru de care chiar ai nevoie.

Prioritizeaza activitatile

Cand devii parinte nu-ti poti pastra programul pe care il aveai inainte de venirea pe lume a micutulu tau. Trebuie sa accepti acest lucru si sa nu te extenuezi pentru ca nu vei duce la bun sfarsit toate aceste activitati.

Acorda-ti timpul necesar pentru acomodare. Nasterea copilului tau nu inseamna ca vei adauga noi activitati in viata ta, ci le vei inlocui pe cele vechi cu unele noi. Poate vei sari peste o intalnire cu prietenii, poate vei lipsi de la ziua de nastere a unui coleg sau poate va trebui sa reduci numarul de vizite la sala de antrenamente. Incearca sa gasesti un echilibru si sa integrezi tot ce ai de facut in programul tau, insa fara sa te obosesti inutil.

Fa o lista cu tot ce ai de facut, lucruri care trebuie neaparat rezolvate, iar timpul care iti ramane pe langa aceste treburi il poti folosi pentru tine. Consulta-te cu partenerul tau de viata pentru a stabili ce poate face fiecare, analizeaza lista si vezi ce treburi ar putea fi delegate catre membri ai familiei sau prieteni. Spre exemplu, daca bunicii celui mic te mai ajuta din cand in cand, roaga-i sa faca cumparaturile in locul tau.

Nu ignora necesitatea unor momente doar pentru tine. Multe mame de nou-nascuti nu-si acorda nici o jumatate de ora pe zi pentru ele, iar acest lucru nu duce decat la stres, oboseala, frustrare si chiar depresie, stari care nu ajuta cu nimic familia.

Ignora presiunea sociala

Este de inteles ca oamenii din jurul tau te suna, iti trimit mesaje de felicitari si vor sa-ti faca o vizita pentru a-l vedea pe cel mic, insa vor intelege daca ii refuzi. Nu e nevoie sa te dai peste cap sa programezi vizite, sa raspunzi fiecarui mesaj in parte sau chiar sa raspunzi fiecare telefon pe care il primesti.

Nu vei mai avea timp de iesirile cu colegii de la birou cu care ieseai saptamanal inainte si nici de cafelele de weekend cu prietenele din facultate si nu e cazul sa faci din aceste momente de intalnire o presiune. Nu e nicio tragedie daca refuzi o invitatie, oamenii din jurul tau vor intelege ca acum ai indatoriri mult mai importante, iar daca nu inteleg acest lucru, s-ar putea sa nu-i doresti cu adevarat in jurul tau.

Acest principiu este valabil si pentru membrii familiei a caror vizita iti face mai mult rau decat bine. Poate ai o verisoara care are deja doi copii, le stie pe toate mult mai bine decat tine si nu ezita sa-ti spuna asta la fiecare pas pe care il faci. Daca vizitele si telefoanele ei nu iti fac bine, ignora-le pur si simplu. In primele luni dupa ce ai devenit parinte nu ai nevoie de critici permanente care nu fac decat sa te streseze si mai mult.

Cand spunem presiune sociala nu spunem numai seri petrecute cu prietenii, ci si diverse activitati pe care le fac alti parinti. Chiar daca toti ceilalti parinti fac anumite lucruri, nu inseamna neaparat ca trebuie sa le faci si tu. "X si-a inscris bebelusul la cursuri de inot, trebuie sa fac si eu asta neaparat" - este un exemplu de gandire care nu este deloc constructiva. Inainte sa preiei un obicei de la un alt parinte gandeste-te clar care sunt avantajele acelei activitati, nu e cazul sa faci ceva doar pentru ca si alti parinti o fac sau pentru ca "asa se face". Documenteaza-te si alege metodele de parenting care ti se par cele mai potrivite fara sa urmezi orbeste reguli inventate de alti parinti.

Alege interactiunile care sunt benefice si ignora-le pe cele toxice. Este o perioada grea pentru tine, asa ca nu e nevoie sa te incarci si mai mult cu persoane care nu iti fac bine.

Tu cum ai facut fata primelor luni dupa venirea pe lume a puiului tau? Ce parere ai despre stilul de viata minimalist? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Parenting Proaspeti parinti

Articole recomandate

Citeste si despre