Daca obisnuiesti sa-ti faci copilul de ras de fata cu alti copii sau adulti, pentru a-l determina sa nu mai repete o greseala ori sa se poarte frumos, risti sa-i lezezi stima si increderea in sine si sa-l jignesti, oferindu-i un exemplu negativ in ceea ce priveste respectul si buna purtare. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care il poreclesti sau ii pui etichete cu semnificatie negativa - porcusor, vacuta, prostut -, care-i ranesc sentimentele si ii afecteaza dezvoltarea emotionala si sociala pe termen lung.
Nu il porecli
Multi parinti fac greseala de a-si porecli copilul cu tot soiul de apelative, unele dintre ele dragalase si inofensive, altele insa cu conotatii negative, care au un impact negativ in dezvoltarea lui pe toate planurile. Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", sustine ca a porecli copilul cu un apelativ inseamna a-i furniza o imagine despre propria persoana, pe care tinde sa o dezvolte de-a lungul intregii copilarii.
De exemplu, daca iti faci adesea copilul purcelus sau vacuta (cu referire la greutatea lui sau la faptul ca mananca prea mult), copilul se identifica cu aceasta imagine (cu afectul ei) si, in mod inconstient, si-o insuseste si se transforma in ea. Cu alte cuvinte, va ramane "purcelus" si "vacuta" atat in gradinita, cat si la scoala sau la adolescenta si va avea mereu probleme cu greutatea.
Nu glumi pe seama lui
Nu face din copil tinta tuturor glumelor tale. Chiar daca pentru tine au o nota de umor si par infantile, nu la fel le interpreteaza si copilul de doar cativa ani, inca fragil din punct de vedere emotional. Nu este cel mai indicat mod de a-l invata sa aiba umor si sa fie si el, la randul lui, amuzant cu ceilalti.
Cultivarea simtului umorului la copil trebuie facuta inteligent, astfel incat sa nu-i raneasca sentimentele si sa nu-i creeze frustrari. De exemplu, poate parea amuzant, la prima vedere, sa faci o gluma pe seama apetitului alimentar nestavilit al copilului sau a greutatii atunci cand mergi cu el intr-o vizita si sa spui gazdelor "ascundeti toata mancarea, ca a venit x si mananca tot" sau "nu mai fac diferenta intre x si o minge sau un balon - sunt cam de aceleasi proportii".
Copilul nu interpreteaza aceste remarci asa cum o faci tu. Se simte insultatsi le interpreteaza pe ca niste rautati indreptate spre el, dar nu stie sa exprime verbal aceste nemultumiri emotionale. In timp, repetarea acestor glume conduce la stirbirea stimei si imaginii de sine, care-i pot afecta performantele scolare si-i pot dezvolta complexe de inferioritate.
Nu il face de ras in public
Incercarea de a disciplina copilul prin punerea lui in situatii delicate si stanjenitoare, ca acelea in care il faci de ras in public, spunand ca s-a scapat pe el in pat sau ca la varsta de 3-4 ani inca mai cere suzeta, nu vor avea efectul scontat. Nu il vor face sa renunte mai usor la suzeta si nici sa nu se mai scape pe el.
In plus, la varste mici, nu stapaneste foarte bine abilitatea de a controla urinarea, ceea ce inseamna ca aceste mici scapari sunt involuntare si nu depind de el. Copilul se va simti prost si neputincios, mai ales daca toata lumea din jur incepe sa rada de el si sa-i puna tot soiul de porecle, care-i vor marca dezvoltarea. In al doilea rand, mustruluirea copilului in public este si un exemplu negativ in disciplinarea lui.
Arata lipsa de respect fata de el si reprezinta un model pe care-l va folosi si el, la randul lui, in interactiunile cu ceilalti. Respectul este o notiune abstracta pentru copil si nu o poate intelege foarte usor la varste mici, intrucat nu este palpabila. Cel mai bun instrument de invatare a ceea ce inseamna respectul este exemplul. De aceea, este important sa fii un model pozitiv pentru el si sa-i tratezi pe ceilalti asa cum ai vrea ca micutul tau sa se poarte cu ei.
Sursa foto: freepik