La varste mici, copilul invata cele mai multe lucruri imitandu-i pe ceilalti, in special pe parinti. Acestia devin un model pentru el si tot ceea ce fac si vorbesc este preluat imediat si transformat de micut in moduri de gandire si comportamente proprii. De aceea, este important ca parintii sa fie foarte atenti felul in care se poarta si ce spun in fata copilului, pentru ca obiceiurile lor le pot influenta nu doar dezvoltarea si educatia, ci le pot afecta chiar sanatatea.
Autocritica si subestimarea
Te surprinzi mereu criticandu-te pentru ceea ce faci sau subestimandu-te? Te plangi mereu de corpul si imaginea ta?
Poate ca nu iti dai seama, dar in felul acesta transmiti un mesaj negativ copilului. Micutul tau va incepe sa dezvolte aceeasi atitudine fata de propria persoana, iar imaginea, stima si increderea lui de sine vor avea de suferit.
Dependenta de calculator si gadgeturi
Daca nu concepi viata fara telefon, laptop, tableta, iPad sau alte dispozitive electronice ultramoderne si petreci aproape toata ziua in compania lor, setezi un exemplu negativ pentru copil.
Nu poti avea pretentia ca micutul tau sa stea departe de aceste dispozitive sau sa ii impui o limita de timp in compania lor, daca tu esti mereu cu acestea dupa tine si le folosesti excesiv de mult.
Copiii care petrec foarte mult timp la calculator au adesea probleme cu somnul si greutatea, performante scolare scazute si multe alte probleme, derivate din modelul pe care chiar tu i-l impui zilnic.
Mancatul compulsiv
Daca de fiecare data cand esti trista sau suparata, incepi sa mananci pentru a te simti mai bine, se numeste ca suferi de mancat compulsiv sau pe fond nervos.
Nu este indicat sa faci acest lucru in fata copilului, deorece ii transmiti un mesaj subliminal gresit. Acesta va crede ca solutia pentru a-si rezolva problemele sau pentru a se inveseli este mancatul, lucru care ar putea conduce la obezitate si la alte probleme emotionale grave.
Superficialul si materialismul
Nu iti creste copilul intr-un stil foarte pragmatic, in care pui accentul pe materialism si pe tot ceea ce este superficial. Probabil ca nu ii spui verbal ca cele mai frumoase lucruri sunt cele scumpe, de firma, ca trebuie sa arate ca un model de revista, ca nu trebuie sa placa oamenii de alta rasa decat a lui sau sa inceapa sa se machieze sau sa poarte tocuri de mica, pentru ca numai asa arata bine.
Nici nu este nevoie. Poti promova materialismul si astfel de conceptii copilului tau, purtandu-te tu ca atare.
Este mai important sa pui accentul pe valori si principii sanatoase de viata, atat in alimentatie, cat si in stilul de viata, de la imbracaminte, alegeri, moduri de gandire etc.
Competitia
Comparandu-l constant pe micutul tau cu alti prichindei sau accentuandu-i lucruri pe care alti copii le fac mai bine decat el este un mod nesanatos in care iti cresti copilul. Poate ai impresia ca asa il motivezi, insa in realitate nu faci decat sa ii scazi increderea in forte proprii si stima de sine. Copilul se simte inutil, neapreciat, incapabil si are de suferit in dezvoltarea lui.
Nu incerca sa faci din orice o competitie. Motiveaza-l prin incurajarea si aprecierea eforturilor lui si pentru rezultatele pe care le are si stimuleaza-l sa gaseasca mereu solutii si idei creative pentru a reusi sa rezolve probleme si sa aiba rezultate bune in tot ceea ce isi propune.
Tipetele, certurile si conflictele
Daca mediul in care traieste copilul este tot timpul presarat de conflicte familiale, certuri si aude doar tipete si scandaluri in jurul lui, atunci micutul tau va fi afectat emotional.
Tipetele, nervii, agitatia ii creeaza copilului un stres puternic si ii accentueaza anxietatea. Este important sa te relaxezi si sa iti rezolvi problemele de anxietate si furie care fac sa te comporti astfel si sa gasesti mereu metode de relaxare, pentru a asigura un mediu pasnic si armonios in care sa creasca micutul.
Tu ce obiceiuri nocive ai si cum crezi ca este afectat micutul tau? Esti un model pozitiv pentru el? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!