Parinte relaxat VS parinte grijuliu: Tu in ce categorie te incadrezi?

/ / Modificat: 2017-09-25
Parinte relaxat VS parinte grijuliu: Tu in ce categorie te incadrezi?

Orice parinte are datoria de a purta de grija copilului si de a incerca, in egala masura, sa adopte o atitudine relaxata in situatii delicate, pentru a imprima micutului o stare emotionala pozitiva.

Prea multa relaxare sau prea multa ingrijorare dauneaza insa. Si totusi, oamenii tind de cele mai multe ori sa se apropie de o extrema sau alta, in mod natural.

Iata ce avantaje si dezavantaje aduce o atitudine prea grijulie sau prea relaxata fata de copilul tau si cum poti adopta un mod de crestere echilibrat.

Trendul actual de parenting

Din ce in ce mai mult parinti se arata alarmati de ce pot pati copilul lor, daca le dau anumite medicamente sau daca le fac un vaccin. Altii sunt scandalizati de parintii care isi lasa copiii liberi la joaca.

Pe retelele de socializare si forumurile de parinti si copii, astfel de subiecte nasc discutii aprinse. Sunt din ce in ce mai putini parintii care se informeaza, mai intai, din mai multe surse, daca medicamentul sau vaccinul x chiar este daunator pentru copii.

Intr-un articol preluat de revista Descopera.ro, prof. Tanya Byron, specialist cu 23 de ani de experienta in psihologie clinica, avertizeaza ca tot mai multi copii din clasa de mijloc ajung sa dezvolte tulburari emotionale precum anxietatea, din cauza faptului ca sunt crescuti ca intr-o bula de parinti hiper-protectori.

"Copiii nu sunt incurajati adecvat, sustinuti sau invatati cum sa evalueze riscurile, sa si le asume si sa le faca fata si cred ca acest lucru are un efect catastrofal asupra dezvoltarii lor. Ocaziile in care esuezi sunt adesea experientele cele mai intense din care poti invata", remarca psihologul.

Parintele relaxat VS Parintele grijuliu! Diferente de crestere a copilului!

Parintele grijuliu

Parintele grijuliu este dedicat familiei, plin de devotament, dispus sa ofere copilului toata grija si caldura necesara cresterii.

El simte nevoia sa se faca util, insa poate exagera cu protectia, de teama unor accidente sau boli. La nivel inconstient, acesta poate avea asteptari nerealiste atat de la el, cat si de la cei din jur, pentru ca doreste sa i se raspunda cu aceeasi grija pe care o ofera si devine frustrat cand acest lucru nu se intampla, ajung de multe ori sa pozeze in victima. Acest lucru este daunator pentru copil, deoarece parintele care se victimizeaza si vrea sa acapareze toata atentia, devine egoist si ii da copilului senzatia ca nu este iubit.

Parintele grijuliu trebuie sa fie atent la cum isi dozeaza grija fata de cel mic, pentru a nu deveni exagerat de protector. Acest lucru este necesar, pentru a nu sufoca copilul si a-l priva de autonomie.

Iata cateva exemple negative de parinte grijului:

- ii da copilului o sarcina, dar nu il lasa sa o termine: "lasa ca tu esti mic, termin eu"; cel mic intelege ca este incapabil sa duca o treaba la bun sfarsit si, la varsta adulta, nu va avea incredere in el, considerandu-se slab;

- ii cumpara jucaria pe care si-o doreste el, nu copilul si il atentioneaza sa nu o strice; in felul acesta, cel mic traieste cu impresia ca dorintele si alegerile sale nu sunt corecte sau demne de luat in seama; un astfel de copil va creste si le va permite altora sa-i calce sentimentele si dorintele in picioare;

- il imbraca prea gros, desi afara e cald si alti copiii sunt imbracati lejer; copilul intelege ca e mai vulnerabil decat alti copiii, care sunt mai puternici in comparatie cu el;

- cand cel mic ia o initiativa, parintele o deturneaza in directia dorita de el sau acapareaza situatia, savurand succesul copilului de parca el ar trebui sa se bucure primul;

- nu il lasa sa intre in apa desi copilul stie sa inoate;

- ii interzice fetei de 15 ani sa mearga la petrecere, motivand ca e prea mica; adolescenta intelge astfel ca nu are dreptul sa se bucure de viata.

Parintele relaxat

A fi un parinte relaxat nu inseamna a fi inconstient. Din contra, un parinte relaxat are grija de copil, ii acorda timp si atentie, lansandu-i micutului libertatea de a experimenta si invata singur. El este in esenta un parinte informat, care ia decizii in cunostiinta de cauza si are asteptari realiste de la cel mic.

Parintii relaxati nu aplica pedepse copiilor cand gresesc, din contra, le arata cum ar putea face acel lucru mai bine data viitoare. Ei se situeaza pe aceeasi lungime de unda cu cei mici si le cer opinia deseori.

Copiii crescuti astfel nu cunosc nesiguranta emotiala, se simt intelesi de parintii lor si au incredere in ei. Stiu sa respecte regulile, au initiativa si sunt capabili sa-si recunosc si isi exploreaza cu usurinta trairile.

Atentie insa pana unde se merge cu relaxarea! Un parinte totusi prea relaxat este perceput de copil drept un parinte absent, care nu il iubeste. Copilul risca depresii la varsta adolescentei, sau chiar momente de furie si revolta. In alte cazuri, poate creste cu impresia ca totul i se cuvine, iar de aici apar momentele de rebeliune in adolescenta.

Iata cateva exemple negative de parinte relaxat:

- se uita la televizor in timp ce copilul se joaca langa el, fara sa comunice cu acesta;

- ii face copilului toate poftele, cumparandu-i absolut tot ce micutul isi doreste

- cand copilul greseste, nu il cearta dar nici nu ii explica ce anume nu a fost bine si cum poate evita greseala data viitoare;

- ii da o libertatea prea mare, lasandu-l sa se joace ore in sir pe tableta sau telefon, multumit ca il stie in casa, in siguranta.

Sfaturi pentru a imbunatati legatura parinte-copil

1. Accepta ca sunt lucruri pe care nu le poti controla. Renunta treptat la controlul asupra rezultatelor copilului. Lasa-l sa costruiasca singur din cuburi si ajuta-l doar daca el iti cere.

2. Indruma-l, nu ii impune.

3. Pune-te in locul copilului si incearca sa ii intelegi perspectiva.

4. Ofera-i ocazia sa invete lucruri noi, insa nu il obliga sa faca ceva care nu ii  place.

5. Da-i libertatea sa se joace cum doreste, nu-i impune regulile tale si nu fi cu ochii pe el la fiecare pas.

6. Fii ferm, dar nu autoritar. Explica-i diferenta intre o alegere corecta si una gresita.

7. Respecta-i dorintele.

Taguri Parinte relaxat

Articole recomandate

Citeste si despre