Parintele distras. Ce se intampla cand acorzi mai multa atentie telefonului decat propriului copil

/ / Modificat: 2022-01-11
Parintele distras. Ce se intampla cand acorzi mai multa atentie telefonului decat propriului copil

Telefoanele mobile fac parte din viata noastra de zi cu zi si, inevitabil, si din viata copiilor nostri. Inca de cand ne trezim, primul instinct este sa intindem mana spre telefon, iar gestul se repeta de cateva zeci de ori pe zi. Multi parinti se gandesc ca este un obicei banal, inofensiv, care le rapeste doar cateva minute si care nu are cum sa afecteze relatia cu copilul. In realitate insa, timpul pe care il petrecem cu ochii in telefon intr-o zi este mult mai mult decat ne dam seama, iar acest lucru are consecinte asupra copiilor nostri.

Vietile noastre nu ar arata la fel in prezent fara smartphone-uri. Suntem non-stop conectati, iar un simplu sunet care anunta o notificare este suficient pentru a ne distrage atentia, indiferent ce am face. Avem pretentia ca propriii copii sa nu petreaca excesiv de mult timp in fata ecranelor (telefoane, tablete, computere), dar care este exemplul pe care il oferim noi?

Ce inseamna sa fii un parinte distras sau absent

A fi un parinte distras inseamna ca, desi fizic esti alaturi de copilul tau, gandurile si atentia ta sunt in cu totul alta directie. In telefon, cel mai adesea. Copiii au nevoie sa petrecem timp cu ei, sa ne conectam, sa ne jucam, sa vorbim cu ei despre tot ce ii pasioneaza si ii preocupa. A fi in aceeasi incapere cu copilul, el jucandu-se si voi butonand pe telefon, nu este sinonim cu a petrece timp cu el, dimpotriva. Daca atentia noastra este distrasa de telefon si intindem mana instinctiv dupa el oridecate ori auzim sunetul unei notificari, mesajul pe care il transmitem copiilor, fara sa vrem, este: „telefonul este mai important decat tine”.

Suntem conectati la telefon, dar ne deconectam din relatia cu copiii

Obsesia adultilor pentru telefonul mobil se traduce in faptul ca relatia cu copilul are de suferit. Nu ne dam seama cat de mult rau le putem face atunci cand fizic suntem acolo, dar atentia noastra este captata de telefonul mobil. Copiii au nevoie ca noi sa fim prezenti trup si suflet, sa stabilim o comunicare autentica si sa le oferim toata atentia noastra atunci cand suntem impreuna.

In ce fel poate afecta telefonul mobil relatia dintre parinte si copil:

• Ne deconectam: desi fizic suntem prezenti, atentia noastra este acaparata de telefon.

• Dam un exemplu prost: avem pretentia sa ii ferim pe copii de ecrane, dar noi stam toata ziua cu ochii in telefon.

• Se simt ignorati: copiii au nevoie sa ii observam si sa ii ascultam, nu doar sa fim acolo fizic. Atunci cand ne striga de mai multe ori, iar noi nu ne putem dezlipi de telefon, ei se vor simti ignorati.

• Ratezi momente importante din viata lor: copiii cresc atat de repede, iar timpul pe care il putem oferi este cel mai pretios dar. Uneori ratam momente importante din zi, pentru ca suntem absorbiti de ecranul telefonului.

Cum sa eviti sa fii un parinte distras?

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre dependenta de telefonul mobil. Multi oameni o au, desi nu sunt constienti de acest lucru. Daca simti ca petreci prea mult timp cu telefonul in mana sau ca puteti fi distras usor de catre smartphone atunci cand stai cu copilul, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a evita sa deveniti un parinte distras.

Opreste notificarile. Atunci cand iesi cu copilul in parc sau va uitati la un film, dezactiveaza notificarile sau pune telefonul pe modul silentios. In acest fel te asiguri ca nu vei mai fi distras de orice notificare si ca nu te vei uita la telefon din doua in doua minute.

Ignora lucrurile care nu sunt urgente. In timpul liber, nu raspunde la mesajele si apelurile care pot astepta.

In timpul mesei, nu va atingeti de telefon. Masa este momentul in care familia este acasa si ar trebui sa fie un ritual de la care sa nu va abateti. Telefoanele nu au ce cauta, asadar, la masa.

Lasati telefonul in afara dormitorului. Ritualul de culcare poate fi un moment bun de conectare cu copiii. Puteti citi o poveste si vorbi despre lucrurile intamplate peste zi. Asigurati-va ca nimic nu va poate distrage atentia si lasati telefonul in alta camera pana cand copiii adorm.

Taguri Parinte relaxat

Articole recomandate

Citeste si despre