Provocare. Cum sa il convingi pe copilul tau sa faca lucruri pe care nu le doreste

/ / Modificat: 2016-01-15
Provocare. Cum sa il convingi pe copilul tau sa faca lucruri pe care nu le doreste

Sa-i convingi pe copii sa faca lucruri pe care nu vor sa le faca este o adevarata provocare si ne pune noua, parintilor, rabdarea la incercare. Pregatirea pentru gradinita dimineata devreme sau incercarea de a-i convinge pe micuti sa inchida televizorul si sa inceapa temele reprezinta uneori o misiune imposibila pentru parinti.

Noi iti prezentam cativa factori cheie prin care iti poti convinge copilul sa faca ceva ce nu-i place.

1. Renunta la recompense

Desi recompensarea copiilor pentru o reusita poate da roade pe termen scurt, ea nu reprezinta o metoda care va schimba comportamentul celui mic, ci doar il va obisnui cu faptul ca daca face ce ii spui va primi ceva dulce. Mai mult decat atat, daca ii dai recompense, el va percepe acea actiune sau sarcina ca pe ceva temporar, neplacut si pe care o face doar pentru a primi premiul promis.

Aceasta forma de mita este utila numai in cazuri extreme cand ai nevoie de rezultate rapide, insa nu va da roade daca este folosita in permanenta. Il poti rasplati prin vorbe incurajatoare, prin mentionarea beneficiilor de alta natura decat cele materiale pe care le va avea daca va face ce ii spui.

Spre exemplu: daca merge la culcare devreme va avea suficienta energie a doua zi sa se joace cat vrea sau daca mananca tot din farfurie va fi puternic si va creste mare.

2. Explica-i de ce trebuie sa faca acel lucru

Vorbeste cu copilul tau ca de la egal la egal, fara sa-i ordoni ce sa faca. Copiii vor fi mai receptivi si mai ascultatori daca le explici de ce trebuie sa faca un anumit lucru. Ei nu pot sa inteleaga de ce trebuie sa se duca la culcare devreme si nu vad niciun beneficiu din acest lucru, astfel ca va trebui sa le explici motivatia din spatele actiunii.

Pentru tine, ca adult, fiecare lucru pe care il faci trebuie sa aiba sens, nimic nu este inutil, si acelasi lucru este valabil si pentru copil. Nu il vei determina sa faca ceva printr-o conversatie de tipul: "Fa curat in camera" / "De ce?" / "Pentru ca asa am zis eu!".

Fa din fiecare actiune o lectie de invatat. De ca sa stranga jucariile de pe podea? Pentru ca in acest fel va avea mai mult loc sa se joace, va gasi mai usor jucaria de care are nevoie si spatiul va arata mult mai bine.

La final, spune-i ce treaba buna a facut, arata-i cat de bine arata acum camera si concentrati-va pe rezultat. Intreaba-l daca nu e mai bine acum ca poate gasi cu usurinta tot ce are nevoie. Cu siguranta raspunsul va fi afirmativ.

Priveste lucrurile si din punctul lui de vedere. Daca vrei sa inceapa curatenia in camera lui cand abia s-a intors de la o activitate extra-scolara, cu siguranta nu vei obtine rezultate. Si tu ai nevoie de un moment de ragaz cand ajungi acasa, iar copilul nu face exceptie.

3. Nu scoate in evidenta imperfectiunile

Copiii isi pot pierde interesul pentru a face anumite lucruri, daca atunci cand le-au facut au primit critici si le-au fost scoase in evidenta doar partile gresite.

Daca il rogi sa te ajute cu treburile casnice: sa isi impatureasca hainele luate de la uscat, sa-si imperecheze sosetelele sau sa te ajute sa faci patul la el in camera, concentreaza-te pe partile pe care le face bine. Nu il grabi, nu fi iritata daca ii ia mai mult decat te-ai asteptat, nu observa doar partile gresite, deoarece data viitoare nu va mai fi la fel de receptiv.

Lauda-i reusita si arata cum ar fi fost mai bine, insa spune-i ca esti oricum foarte incantata de ce a facut.

4. Nu il supraestima

Gandeste-te daca sarcina pe care i-ai dat-o este posibila pentru el, daca poate sa o faca, daca a inteles-o. Un experiment interesant a fost facut in acest sens de doctorul american Eileen Kennedy-Moore, specialist in psihologie pediatrica si in parenting. La o conferinta, a chemat un parinte din public si i-a spus ca ii va da 1.000 de dolari daca face un exercitiu complicat de gimnastica. Cand parintele refuza sarcina imposibila, doctorul spune: "Ce incapatanat esti! Cred ca ar trebui sa fiu mai ferm cu tine", aplicand acelasi sistem de gandire, lipsit de rezultate, la care apeleaza uneori parintii.

Prin acest exercitiu, doctorul a vrut sa evidentieze faptul ca parintii nu au cum sa obtina rezultate si sa-i convinga pe copii sa faca ceva anume, daca acel lucru este imposibil pentru el.

Nu este vorba doar despre lucruri care il depasesc ci si despre lucruri posibile pentru el, dar care nu i-au fost explicate niciodata. Orice activitate noua trebuie sa fie segmentata si clarificata in detaliu cu cel mic, astfel incat sa inteleaga ca poate sa o faca si sa aiba cunostintele pentru a o face. In caz contrar, va refuza de la bun inceput.

5. Spune-i cat de mult apreciezi efortul lui

Copiii vor sa-si multumeasca parintii, este o nevoie intrinseca a lor. Se vor simti foarte bine auzind aprecierile tale in privinta unui lucru facut de el. Nu te concentra doar asupra rezultatului, ci spune-i cat de incantata esti ca si-a dat silinta, ca a incercat.

Nu trebuie sa exagerezi sau sa lauzi fiecare pas, copiii simt cand nu esti sincera, doar un "bravo" sau o exprimare a satisfactiei pe care ti-a adus-o faptul ca te-a ascultat sunt suficiente. Sa spunem ca dimineata s-a spalat si s-a imbracat singur pentru gradinita, poate nu a ales chiar hainele cele mai potrivite, insa simplul fapt ca a avut initiativa de a face aceste lucruri de unul singur este laudabil.

6. Puterea exemplului

Nu conteaza cate carti de parenting citesti si cat de mult pui in aplicare sfaturile specialistilor daca nu esti tu insati un exemplu pentru copilul tau. Daca tu amani si intarzii treburile care nu-ti fac placere, si el va face acelasi lucru. Daca tu lasi lucrurile pe ultima suta de metri, si el va face la fel, iar daca tu tratezi treburile casnice ca pe o corvoada, si el le va percepe la fel.

Acelasi principiu, al puterii exemplului, este valabil pentru orice aspect al stilului de viata: de la alimentatie, la limbaj si comportament social.

Tu cum reusesti sa-l convingi pe copilul tau sa faca ceva ce nu-i place? Ai o strategie speciala pentru a-l motiva? Scrie-ne in sectiune de comentarii de mai jos!

Taguri Motivare copii Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre