Rolul bunicilor in cresterea si educatia copilului

/ / Modificat: 2018-10-11
Rolul bunicilor in cresterea si educatia copilului

Un vechi proverb spune ca pentru a creste un copil este nevoie de un sat intreg. Iar pentru parinti, bunicii pot fi de mare ajutor. In ultimii zeci de ani, rolul bunicilor in cresterea copiilor s-a schimbat radical.

In prezent, se pune din ce in ce mai mult accentul pe educatie, ambii parinti lucreaza si atunci este nevoie ca acestia sa ceara ajutorul bunicilor, bunicii sunt inca in putere atunci cand ies la pensie si au suficiente energie si entusiasm sa se implice in educatia celor mici.

Copilul tau ce fel de bunici are?

Un studiu facut in cadrul Universitatii din Chicago a identificat cinci tipuri de bunici.

  • Bunicii formali sunt aceia care ofera ajutor in mod ocazional, atunci cand li se cere, dar care nu se implica excesiv in cresterea copiilor.
  • Bunicii loctiitori ai parintilor sunt aceia care preiau rolul de principali ingrijitori ai celor mici. Asta fie pentru ca parintii sunt prea ocupati, absenti sau neimplicati in cresterea celor mici.
  • Bunicii "cautatori de distractii" sunt aceia care ofera in primul rand placere si buna-dispozitie nepotilor.
  • Bunicii "rezervoare" de intelepciune: de obicei acesta este bunicul si este in rol de capul familiei care ofera sfaturi, dar in acelasi timp ii si controleaza pe parinti in legatura cu cresterea copiilor si deciziile pe care le iau.
  • Bunicii distanti sunt aceia care au contact rar cu nepotii, de obicei cu ocazia aniversarilor sau sarbatorilor.

Ce castiga copiii din relatia cu bunicii

In cele mai multe cazuri bunicii sunt cei care iau copiii de la scoala sau gradinita, stau cu ei acasa cand acestia sunt bolnavi si ii ajuta pe parinti ori de cate ori li se solicita. Tot bunicii sunt cei care le impartasesc copiilor din povestile familiei. O serie de cercetari au aratat rolul benefic al acestor povesti din trecutul familiei pentru copii. Acestia invata cum sa depaseasca dificultatile si se descurajeaza mai putin in momentele dificile.

Mai mult, studiile au aratat ca prescolarii care sunt in grija bunicilor isi dezvolta mai repede limbajul.

Apoi, cu cat relatia dintre parinti si bunici este mai buna cu atat relatia dintre nepoti si bunici este mai apropiata. Si o relatie apropiata cu bunicii ii ajuta pe copiii sa creasca in siguranta. Micutii stiu ca in afara de parinti mai sunt si alte persoane pe care se pot baza atunci cand au nevoie.

In cazul in care bunicii nu mai mentin contactul cu nepotii, fie din cauza divortului parintilor, fie pentru ca parintii se muta foarte departe, sanatatea lor are de suferit: acest bunici sunt predispusi la depresie, degradarea sanatatii mentale si scaderea calitatii vietii.

Taguri Bunici copii Ajutor bunici parinti Bunici educatie copii Crestere copii bunici

Articole recomandate

Citeste si despre