STUDIU: Cresterea copiilor este mai obositoare pentru mame decat pentru tati

/ / Modificat: 2019-10-04
STUDIU: Cresterea copiilor este mai obositoare pentru mame decat pentru tati

A avea un copil este una dintre cele mai frumoase experiente pe care le pot trai parintii, dar necesita si mult timp si efort.

Se estimeaza ca in primii doi ani ai vietii unui bebelus, parintii  dorm in medie cu 2 ore mai putin pe zi si petrec cu cel putin 2 ore in plus pentru treburile casnice. Insa volumul crescut de munca dupa sosirea celui mic acasa afecteaza, de obicei, mai mult mamele in comparatie cu tatii.

Cum afecteaza cresterea unui copil viata parintilor?

Intr-un studiu realizat de cercetatorii de la American Academy of Neurology si Georgia Southern University, peste 5.800 de femei din Statele Unite au fost intervievate telefonic. Au fost intrebate cate ore dormeau zilnic, considerandu-se insuficiente mai putin de 6 ore de somn. Acestea au mai fost intrebate despre stilul de viata si cati copii aveau.

Cercetatorii au descoperit ca, dintre cele aproape 3.000 de femei sub 45 de ani care au participat la studiu si care au dezvaluit ca sufereau din cauza lipsei de somn, a existat un factor comun: copiii. 45,48% din femeile cu micuti dormeau mai putin de sase ore pe zi, comparativ cu 62% dintre cele care nu aveau copii. Adica, pentru fiecare copil din casa, sansele ca mamele sa doarma mai putin decat aveau nevoie au crescut cu aproape jumatate.

Cresterea copiilor nu a fost legata doar de o reducere a numarului de ore de somn, ci mai mult de o crestere a starii de oboseala. Femeile cu copii au dezvaluit ca s-au simtit epuizate cam 14 zile pe luna, comparativ cu cele fara micuti care au spus ca s-au simtit obosite aproximativ 11 zile pe luna.

Poate cel mai interesant este ca aceste rezultate au fost evidente doar la mame. Tatii nu au fost afectati de faptul ca au copii in casa, pentru ca puteau sa doarma in zgomote si plansete chiar si toata noaptea.

De ce mamele obosesc mai mult decat tatii?

Cercetatorii nu au explicat de ce cresterea copiilor afecteaza mai mult mamele decat tatii. Dar totul arata ca cea mai mare responsabilitate pentru cresterea celor mici ramane pe umerii mamei, desi este adevarat ca tot mai multi tati din ziua de azi sunt implicati in ingrijirea micutilor.

In plus, faptul ca mamele au responsabilitatea de a-si alapta copiii are un impact direct asupra reducerii orelor de somn, deoarece ele trebuie sa se trezeasca de mai multe ori in timpul noptii si nu reusesc sa se odihneasca corespunzator.

5 sfaturi pentru ca ingrijirea unui copil sa nu mai fie obositoare

1. Implica-ti partenerul. Majoritatea mamelor, mai ales daca sunt la primul copil, duc ele pe umeri cresterea copiilor. Dar ingrijirea doar a unui singur micut implica o mare uzura fizica si emotionala. Prin urmare, daca ai partenerul alaturi de tine, nu ezita sa-l implici in cresterea celor mici si permite-i sa te ajute sa faci fata acestei mari responsabilitati.

2. Imparte treburile casnice. O greseala frecventa in randul mamelor este de a-si supraincarca programul si de a fi responsabile pentru tot, ceea ce consuma timp si energie. Prin urmare, este important sa inveti sa ceri sprijinul persoanelor din jurul tau si sa delegi anumite sarcini partenerului sau familiei. In acest fel, te vei putea odihni mai mult.

3. Invata sa-ti acorzi prioritate. De-a lungul zilei, cu siguranta vei avea multe sarcini de indeplinit, dar nu toate sunt la fel de importante. Daca vrei sa fii cu adevarat eficienta, va trebui sa inveti sa ignori toate acele sarcini care nu contribuie la nimic. Astfel, vei avea mai mult timp liber si, daca apare un eveniment neprevazut, vei sti ca ce era mai urgent ai facut.

4. Fa-ti timp pentru a te relaxa. Toata viata ta nu poate fi redusa la munca si misiunea de a fi mama. Ai nevoie de timp si pentru relaxare si odihna. Nu este un lux, ci o necesitate, deoarece iti poti reincarca bateriile si te vei simti mai energica si mai plina de vitalitate. In plus, este cea mai buna metoda de a tine stresul departe.

5. Planifica-ti fiecare zi. O greseala frecventa a mamelor, mai ales a celor care sunt la primul copil, este de a-si supraevalua puterea si timpul de care dispun, astfel incat ajung sa planifice prea multe sarcini pe care nu le pot face. Iar acest lucru creeaza frustrari si stres incredibil. De aceea, trebuie sa inveti sa-ti faci un plan realist in fiecare zi. Daca ai mult timp si poti face mai multe, este perfect. Daca nu, este bine ca ti-ai indeplinit "planul de lucru".

Taguri Mama Mama copii Tata copii

Articole recomandate

Citeste si despre