STUDIU. Folosirea telefonului mobil i-ar putea afecta copilului dezvoltarea mentala

/ / Modificat: 2019-11-29
STUDIU. Folosirea telefonului mobil i-ar putea afecta copilului dezvoltarea mentala

Ecranele sunt tot mai prezente in viata noastra: le folosim pentru orice, fara sa stim daca pot avea efecte negative asupra sanatatii noastre sau a celor pe care ii iubim. Aceasta ignoranta ii poate pune in pericol pe micatii din casa.

O problema care se naste in familie

O cercetare condusa de Dr. John S. Hutton, directorul Centrului de lectura si alfabetizare al Spitalului pentru Copii din Cincinnati, a dezvaluit ca sugarii care petrec mai mult de o ora pe zi in fata oricarui tip de ecran ar putea produce putina materie alba in creier.

Cercetatorii au recrutat 47 de copii intre 3 si 5 ani, care au fost supusi la rezonante magnetice cu tensori de difuzie. Ca punct de plecare, parintii au fost intrebati despre obiceiurile copiilor lor in ceea ce priveste dispozitive precum televizor, telefoane mobile, tablete si multe altele.

Pentru a completa studiul, a fost utilizat testul Screen Q. Acest chestionar a fost implementat de Academia Americana de Pediatrie pentru a determina daca familiile indeplinesc recomandarile cu privire la interactiunea cu aceste dispozitive.

Familiile care au obtinut scorul zero au fost cele care au respectat in mod corespunzator ghidul de utilizare a ecranelor pentru sugari pana dupa 18 luni. Cei care au atins un punctaj diferit i-ar fi expus pe copii la un dispozitiv inainte de a implini varsta de un an.

Efectele asupra creierului celor mici

Rezultatele au aratat ca micutii care interactioneaza cu ecranele pentru perioade mai mari de o ora au avut un nivel foarte mic de mielinizare. Mielina este acea substanta grasa care acopera neuronii si conexiunile acestora, iar functia lor principala este de a dezvolta eficient viteza si semnalul celulelor nervoase.

Lucrul alarmant este ca productia scazuta de mielina, responsabila de a da materiei albe culoarea caracteristica, provoaca efecte asupra abilitatilor motorii precum vorbirea, citirea, procesarea gandirii si stocarea informatiilor.

Utilizarea dispozitivelor mobile este o optiune pentru parinti ca sa linisteasca copiii, atunci cand sunt ocupati. Insa, acest studiu dezvaluie ca este o metoda total gresita. Si in plus, nu exista o supraveghere adecvata asupra continutului pe care micutii il consuma.

Acesta este motivul pentru care este important sa iei in considerare alte alternative, fara timp petrecut in fata ecranelor, care pot avea un impact mai bun asupra dezvoltarii mentale si intelectuale a celor mici.

Taguri Telefon mobil Ecrane Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre