In anumite scoli sau gradinite exista anumite reguli in privinta impartitului intre copii. Acestea functioneaza si datorita cooperarii parintilor, care le pot aplica si in afara clasei. Una dintre cele mai des intalnite astfel de reguli este aceea ca un copil poate pastra o jucarie pentru cat de mult timp isi doreste si, daca un alt copil vrea acea jucarie, va trebui sa astepte rabdator pana cand primul copil a terminat sa se joace cu ea.
In unele scoli se practica chiar si "rezervarea" jucariei, pastrarea ei cat timp copilul este la toaleta sau isi mananca gustarea, in asa fel incat sa nu ii fie luata inainte de a se fi saturat de ea. Aceeasi regula este valabila in scoala si in curtea scolii, pentru orice distractie a copiilor, inclusiv balansoarele, toboganele sau leaganele.
Multi parinti nu inteleg neaparat aceasta regula si nu intreaba care sunt avantajele ei, o respecta doar pentru ca este o regula si pentru ca vor ca micutul lor sa se acomodeze in colectivitate.
Mai devreme sau mai tarziu insa, acestia isi vor da seama in ce fel schimba aceasta regula atitudinea copiilor fata de ideea de a imparti lucruri cu altii, chiar si in afara scolii, chiar si atunci cand nu este vorba despre alti copii, ci despre adulti.
Practici uzuale de a imparti, dar nu neaparat perfecte
Multi parinti se folosesc de tot felul de practici pentru a-si invata copiii sa-si imparta lucrurile cu altii. Probabil ca ai surprins astfel de scene in parcuri sau la locurile de joaca, asa ca vei recunoaste imediat scenariul familiar.
Poate ca ti s-a intamplat chiar tie sa se apropie o alta mamica si un copil de tine si de copilul tau, in timp ce acesta se juca cu o jucarie, si sa-i fie ceruta jucaria de catre celalalt copil.
Daca micutul tau a avut taria sa-si pastreze jucaria, replica celeilalte mamici cu siguranta a fost una ironica, referitoare la faptul ca tu nu ti-ai invatat copilul sa imparta.
E incredibil cat de multe mamici gandesc insa astfel, in ciuda faptului ca jucaria apartine copilului tau si ca refuzul de a o imprumuta este un raspuns perfect legitim si indreptatit.
O alta practica asemanatoare si la fel de comuna te-ar putea scoate din sarite atunci cand o observi la alti parinti sau copii tocmai atunci cand interactioneaza cu copilul tau. Imagineaza-ti ca te afli intr-un loc de joaca plin cu jucarii, mingiute, triciclete si masinute pentru copii pe care acestia le pot conduce si ca exista o singura masinuta sau jucarie pe care copilul tau o adora si cu care se poate juca ore intregi.
Sigur ca se poate intampla oricand ca un alt copil sa isi doreasca aceeasi jucarie, iar situatia nu este deloc placuta atunci cand se intampla acest lucru. Mai mult decat atat, poti constata ca nici macar parintii celuilalt copil nu vor sa inteleaga ca pot astepta sau ca se pot juca cu o alta jucarie cat timp aceasta este in mainile copilului tau, iar reactiile sunt care mai de care mai agresive, mai insistente si cicalitoare, mai deranjante.
De exemplu, se poate intampla ca parintii celuilalt copil sa se duca spre al tau si sa ii sugereze ca ar trebui sa cedeze; copilul tau poate sa nu reactioneze deloc la o astfel de abordare sau, mai rau, poate deveni agresiv.
Lectii din lumea reala
Cele doua situatii prezentate mai sus nu sunt deloc dezirabile. Psihologii considera, de fapt, ca unui copil i se face chiar rau atunci cand parintii il obisnuiesc cu ideea ca poate avea orice au si ceilalti copii, doar pentru ca vrea.
In calitate de parinte, este normal sa iti doresti sa ii oferi copilului tau tot ceea ce are nevoie si tot ceea ce isi doreste, insa asta nu inseamna ca trebuie sa faci asta cu orice pret si trecand peste alti parinti si copii.
Mai mult decat atat, in lumea reala lucrurile nu functioneaza astfel. Ajuns la maturitate, copilul tau ar putea crede ca tot ceea ce vede i se cuvine, lucru cum nu se poate mai fals. Astfel de situatii sunt des intalnite la noile generatii; un exemplu concret il reprezinta tinerii trecuti de 20 de ani care au un job si se asteapta la promovari si mariri de salariu doar pentru ca se duc in fiecare zi la serviciu.
Daca ai vreo indoiala, gandeste-te la viata ta de zi cu zi si incearca sa faci analogii. Nici tu nu obisnuiesti sa te bagi in fata altor persoane care asteapta la coada la magazin doar pentru ca nu mai ai tu rabdare.
In mod asemanator, cei mai multi adulti nu ar lua un obiect de la altcineva, precum un telefon sau o pereche de ochelari de soare, doar pentru ca vor sa ii foloseasca ei insisi.
Ca toate lucrurile care tin de misiunea de a fi parinte, si educatia in acest sens este dificila, insa trebuie sa te gandesti mereu la ceea ce este important si benefic pentru copilul tau. Oricat nu ti-ar placea, trebuie sa il obisnuiesti cu micile dezamagiri, pentru ca se intampla frecvent si nu vei fi intotdeauna alaturi de el sa rezolvi problema.
Invata-l ca poate obtine ceea ce isi doreste prin rabdare si perseverenta si ca nu i se cuvine totul. Toate aceste lucruri ii vor fi de folos pe masura ce va creste si se va maturiza.