Perioada adolescentei este, fara indoiala, o etapa complexa, dar de care, in acelasi timp, parintii se pot bucura foarte mult. Ea implica aspecte particulare, cum ar fi nevoia de independenta si libertate, schimbarile fizice (adesea insotite de o obsesie pentru aspect) sau dorinta de a incerca lucruri noi, cum ar fi alcoolul sau tutunul, printre multe alte aspecte cheie.
Exista insa o mare diferenta intre adolescentii de astazi si cei de acum cateva generatii (sau in raport cu propria noastra generatie), explica un expert in parentingul pozitiv care a efectuat o analiza care a constatat ca adolescentii de astazi sunt mai singuri ca niciodata si mai putin pregatiti pentru viata de adult.
Expertul in parenting pozitiv, Lucas Raspall, a explicat ca exista mai multe diferente intre generatii.
Lucas Raspall (din Rosario, Argentina, nascut in 1978) este psihiatru si psihoterapeut, dar si profesor universitar de medicina si psihologie. De asemeena, este autorul a 10 carti despre educatie parentala, si tatal a trei copii, in varsta de 4, 9 si 10 ani.
Adolescentii din prezent traiesc in lumea digitala
Intr-un interviu pentru El Mundo, Lucas Raspall a fost intrebat daca exista diferente intre adolescentii de astazi si cei din generatia sa. Acesta a spus ca „diferenta fundamentala are legatura cu mediile digitale si cu viata care se desfasoara in Social Media”.
El explica faptul ca el si generatia sa nu acorda valoare ecranelor pentru ca nu sunt obisnuiti cu acestea, dar pentru adolescentii de astazi, ecranele reprezinta 6-7 ore pe zi.
„Trebuie sa intelegem ca acest mediu digital [in care sunt scufundati adolescentii] nu este o lume din stratosfera, dar ca are un mare impact asupra vietii lor, asupra stimei de sine”, a explicat expertul.
Si de aceea, Raspall subliniaza faptul ca este important ca parintii trebuie sa-i indrume si sa-i insoteasca pe copii in aceasta lume digitala. Acesta se intreba daca parintii sunt capabili cu adevarat sa faca acest lucru avand in vedere statisticile sumbre privind sinuciderea, hartuirea si violenta digitala, care sunt tot mai prezente.
Lucas Raspall sustine ca parintii trebuie sa acorde importanta acestui aspect si sa nu-si lase copiii singuri in gestionarea lumii digitale: “noi, adultii, trebuie sa fim acolo pentru a-i sprijini”. In acest moment, educarea si prevenirea hartuirii cibernetice si discutarea deschisa a acestor probleme, printre alte provocari (si probleme) majore, este esentiala.
Raspall explica in acelasi interviu ca intentioneaza sa scrie o carte despre adolescenta, un subiect care il intereseaza si cu care are o experienta de peste 20 de ani in practica clinica. Potrivit psihiatrului, este o etapa plina de provocari, dar care poate fi traita ca o teama sau ca o oportunitate (iar adolescenta poate fi si minunata).
El marturiseste ca adolescenta sa nu a fost deosebit de usoara si „cu siguranta se va intoarce la mine ca un bumerang” (referindu-se la copiii sai).
„Fiica mea de 10 ani incepe sa se simta rusinata daca dau mana cu ea, inchide usa de la camera ei”, de exemplu. Raspall recunoaste ca si-ar dori sa isi poata insoti copiii si sa stie cum sa faca acest lucru.
Intrebarile ridicate de psihiatru sunt preocupari comune cu care se confrunta parintii copiilor adolescenti si este intr-adevar o provocare sa ne insotim copiii in aceasta etapa. Iar in legatura cu ceea ce a subliniat Raspall, cunoasterea buna a lumii virtuale este esentiala.
- Surse: bebesymas.com
- Foto: Pexels