Cu ceva timp in urma, David Beckham a postat o fotografie in care isi pupa fiica pe gura, cu ocazia zilei sale de nastere. Poza o provocat discutii aprinse, punandu-se intrebarea daca este un lucru acceptabil sau nu.
Specialistii spun ca cei mici trebuie sa se simta iubiti si protejati in sanul familiei, dar pupatul pe buze nu este cea mai buna modalitate pentru a-ti exprima iubirea parinteasca. De ce este atat de controversata aceasta modalitate de exprimare a iubirii si ce parere au psihologii.
Poate schimba perceptia copilului asupra limitelor personale
Buzele si gura sunt granitele personale ale corpului unui copil, dupa cum explica psihologul Charlotte Reznick. Cand pupi un copil pe buze, ii arati ca granita lui corporala este deschisa si ca oricine poate intra pe teritoriul sau, fara nicio problema.
Astfel, acesti parinti pot creste riscul ca micutul lor sa dezvolte un "sindrom de victima" cu incapacitatea de a spune "nu" si de a-si gestiona propriile granite personale.
Nu este igienic
Medicii, si in special stomatologii, avertizeaza ca exista un numar imens de microbi in gurile noastre, care nu pot infecta adulții, dar pot fi transmise copiilor, afectandu-i foarte tare. Si din moment ce micutul are un sistem imunitar mai slab, Charlotte Reznick avertizeaza asupra unor infectii periculoase care pot intra in corpul lor prin saliva.
Copilul poate pupa alte persoane pe buze, in semn de simpatie
Cel mic poate incepe sa se comporte la fel cum l-ai invatat acasa, pupand alti adulti si alti copii pe buze ca o modalitate de a-si exprima simpatia. Psihologul subliniaza ca, chiar daca a fost un gest nevinovat din partea parintilor, micutul invata lucruri prin imitatie. Deci, ar putea incerca sa repete acelasi gest cu altii, fara sa-si dea seama de implicatia intima. Acesta este motivul pentru care specialistii recomanda puparea copilului doar pe obraji sau pe frunte.